donderdag 9 juni 2011

Kluizenaarsleed

Get Low  van Aaron Schneider     ★★½




Felix Bush (gespeeld door Hollywoodveteraan Robert Duvall) is een oude, eenzame man. Hij leeft al 40 jaar als een kluizenaar in zijn blokhut in het bos van Caleb County. Zijn oude ezelin Gracie is het enige gezelschap dat hij verdraagt. Op zijn erf waarschuwt zijn opschrift op een houten paneel ongewenste bezoekers: "No damn trespassing. Beware of mule!" De inwoners van het nabijgelegen dorp beschouwen Felix als een vreemde vogel. Allerlei verhalen doen de ronde over hem. Zo zou hij ooit met zijn blote handen een man vermoord hebben. Mattie (Sissy Spacek), een oude vlam van Felix, beschrijft de onpeilbare ziel van de kluizenaar nog het best als "een grote, oude grot die altijd maar dieper en dieper gaat..."

Wanneer Felix verneemt dat iemand uit het dorp overleden is, mijmert hij over zijn eigen sterfelijkheid. Dus besluit hij om alvast zijn eigen begrafenis te organiseren. En geen gewone begrafenis: een afscheidsfeest waarop hij zelf, lévend aanwezig wil zijn en waarop iedereen welkom is die iets over hem te zeggen heeft. Wat de dorpelingen niet weten, is dat Felix op zijn 'begrafenis' ook zelf het woord wil voeren. Hij verbergt immers al jarenlang een geheim dat zwaar op zijn gemoed weegt en aan de basis ligt van zijn zelfgekozen isolement...

Robert Duvall als de oude kluizenaar Felix Bush.

Kroniek van een aangekondigde dood

Get Low, het regiedebuut van de Amerikaanse cameraman Aaron Schneider, is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van ene Felix Bushaloo "Bush" Breazeale: een oude Amerikaanse kluizenaar die in 1938 in Tennessee aanwezig was op zijn eigen 'begrafenis' om te achterhalen wat de mensen na zijn dood over hem zouden zeggen. Hij slaagde erin veel volk te lokken door lotjes te verkopen waarmee de gasten het erfrecht op zijn grond konden winnen. Hij overleefde zijn eigen 'begrafenis' nog vijf jaar...

Als je erover nadenkt, is het voortijdige begrafenisfeestje van Felix eigenlijk zo'n gek idee nog niet: afgezien van je geboorte, is je overlijden immers de belangrijkste gebeurtenis die je 'meemaakt' in je leven. Waarom moet daar een taboe op rusten? Waarom zou je niet op één of andere manier mogen deelnemen aan je eigen finale afscheid...?

De ene zijn dood...

Sissy Spacek als Mattie en de ezelin Gracie.




Bill Murray als begrafenisondernemer Frank Quinn.
Het verhaal van Felix Bush werd in het scenario van Get Low (geschreven door Chris Provenzano, C. Gaby Mitchell en Scott Seeke) uitgewerkt tot een serene fabel over eenzaamheid, wroeging en ontroostbaar liefdesverdriet. De mooie, toepasselijke oude deuntjes op de soundtrack dragen bij tot de bitterzoete, melancholische sfeer die deze film uitstraalt.

Get Low slaagt er echter niet in om de verwachtingen die bij de kijker gewekt worden in te lossen. Daarvoor is deze film iets te sentimenteel, te voorspelbaar en vooral te braaf.

De acteurs valt nochtans niets te verwijten. Robert Duvalls ingetogen vertolking van de intrigerende kluizenaar toont aan dat deze 80-jarige karakteracteur nog niets van zijn charisma verloren heeft en, net als goeie wijn, met de jaren blijkbaar beter wordt. Sissy Spacek is, zoals we van haar gewoon zijn, uitstekend als Mattie. Lucas Black houdt zich bescheiden op de achtergrond als de jonge assistent van de begrafenisondernemer om ruimte te bieden aan de prominentere personages. En Bill Murray zorgt voor een fijne humoristische noot als de op geld beluste begrafenisondernemer Frank Quinn -"Mmm, kluizenaarspoen..."- die er onder het motto 'de ene zijn dood is de ander zijn brood' alles aan doet om klanten te ronselen. Ook al zijn ze nog in leven...

JN.

Get Low (USA/Duitsland/Polen-2009): in de bioscoop sinds 1 juni 2011.
Met: Robert Duvall, Bill Murray, Lucas Black en Sissy Spacek.

Genre: drama / romantiek / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: Get Low - trailer



De kameleon in
 Robert Duvall

Robert Duvall is onlangs 80 geworden. Deze Hollywoodveteraan heeft sinds 1960 in ruim 130 films en tv-series meegespeeld. Dat leverde enkele memorabele vertolkingen op:



Als de serene maffia-advocaat Tom Hagen in de magistrale gangsterkroniek The Godfather (1972) van Francis Ford Coppola, die Duvall een Oscarnominatie opleverde in de categorie beste mannelijke bijrol.




Als de charismatische Amerikaanse luitenant-kolonel Bill Kilgore in het briljante anti-oorlogsepos Apocalypse Now (1979) van Francis Ford Coppola (één van onze favoriete films), waarvoor Duvall bekroond werd met een Golden Globe, een BAFTA Award en zijn tweede Oscarnominatie in de categorie beste mannelijke bijrol. Herinner u de fameuze scène op het strand, waarin hij onverstoorbaar blijft terwijl granaten om hem heen inslagen en hij droogjes zegt: "I love the smell of napalm in the morning." (één van de beste filmquotes aller tijden)



Als de dominante Amerikaanse marinepiloot luitenant-kolonel Wilbur "Bull' Meechum in het gezinsdrama The Great Santini (1979) van Lewis John Carlino, waarvoor Duvall een Oscarnominatie kreeg in de categorie beste acteur.




Als de aan drank verslaafde countryzanger Mac Sledge in het muzikaal drama Tender Mercies (1983) van Bruce Beresford, waarvoor Duvall als beste acteur een Oscar en zijn tweede Golden Globe won.




Als de flegmatieke ranchero Gus McCrae in de westernserie Lonesome Dove (1989) van Simon Wincer, waarvoor Duvall bekroond werd met zijn derde Golden Globe.




Als de ondergewaardeerde politie-inspecteur Martin Prendergast in de tragikomische misdaadthriller Falling Down (1993) van Joel Schumacher (één van onze favoriete komedies).




Als de meeslepende Texaanse prediker Euliss "Sonny" Dewey in het religieus drama The Apostle (1997), waarvoor Duvall alweer een Oscarnominatie kreeg in de categorie beste acteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten