maandag 20 juni 2011

O dear...

Blue Valentine  van Derek Cianfrance     ★★★



Dean (gespeeld door Ryan Gosling) werkt als schilder. Zijn vrouw Cindy (Michelle Williams) is verpleegster. Ze houden van elkaar en hebben een dochtertje. Toch is er in de loop der jaren sleet gekomen op hun relatie. Waar is de tijd toen zij nog jong, naïef en smoorverliefd waren? Wat is er gebeurd met hun leven dat ooit zwanger was van opwindende beloftes? En wanneer werd liefde routine? Dean doet er alles aan om zijn huwelijk te redden, maar Cindy lijkt er niet meer in te geloven...


Fragiel

Blue Valentine is een gevoelig romantisch drama met een mooie vertelstructuur die scènes in het heden afwisselt met flashbacks naar het verleden. Het schrille contrast tussen de zorgeloze romantiek die Dean en Cindy in het begin van hun relatie beleven en de kille, voelbare spanning in de ruïnes van hun huwelijk accentueert de broosheid van hun liefde die als een rode draad door het verhaal loopt. Deze narratieve structuur is veeleer verhelderend dan verwarrend. Dankzij de uitstekende montage sluiten de flashbacks steeds dichter aan bij het heden: het verleden haalt het heden als het ware in, waardoor je als kijker het graduele ontstaan van de relatieproblemen beter begrijpt en de cirkel aan het eind van de film rond is.

"Ik wil nooit zoals mijn ouders worden", zegt Cindy tegen haar grootmoeder. "Ik weet dat zij ooit van elkaar gehouden moeten hebben, maar dat hadden ze al opzij gezet voor ik geboren werd... Hoe voelde het toen jij verliefd werd?" Haar grootmoeder antwoordt met een veelbetekenende zucht: "O dear..."

"You always hurt the one you love", zingt Dean in de schattigste scène van de film. Maar waarom eigenlijk? Waarom kwetsen we vaak precies diegenen die het meest voor ons betekenen? Is het misschien omdat we ons willen wreken op de eigen afhankelijkheid ten opzichte van de geliefde? Omdat we onze frustraties kunnen afreageren op iemand die ons wellicht niet in de steek laat? Om te testen of hij/zij ons toch in de steek zou laten? Of is de Liefde gewoon een onbetrouwbare gril? Cindy beseft alvast dat haar eigen verliefdheid net zo onverklaarbaar kan verdwijnen als ze opkwam. "Hoe kan je je gevoelens vertrouwen als ze plots kunnen verdwijnen?", vraagt ze zich af. Volgens haar grootmoeder is er wellicht maar één manier om daar achter te komen: zelf de liefde ervaren...


Liefde op mensenmaat

Ryan Gosling en Michelle Williams zijn erg geloofwaardig als het koppel met relatieproblemen. Regisseur Derek Cianfrance liet blijkbaar genoeg ruimte voor improvisatie en dat draagt bij tot de spontane interactie tussen beide hoofdrolspelers.

Michelle Williams als Cindy
en Ryan Gosling als Dean.

Blue Valentine trapt bovendien niet in de valkuil van de zeemzoete Hollywoodromantiek. Het verhaal van Dean en Cindy gaat over liefde op mensenmaat en stelt dan ook menselijke-al-te-menselijke vragen: Bestaat liefde op het eerste gezicht? Is eeuwige liefde een illusie? Hoe lang zijn dromen opgewassen tegen teleurstellingen? En wanneer moeten loyauteit en doorzettingsvermogen het afleggen tegen de bittere werkelijkheid?   

JN.

Blue Valentine (USA-2010): in de bioscoop vanaf 29 juni 2011 en beschikbaar op dvd vanaf 17 november 2011.
Met: Ryan Gosling, Michelle Williams, Faith Wladyka, Mike Vogel, John Doman en Jen Jones.

Genre: romantisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer:  Blue Valentine - trailer




Geen opmerkingen:

Een reactie posten