woensdag 5 januari 2011

Ruwe bolster, blanke pit

True Grit  van Joel en Ethan Coen     ★★★




Het moet voor de Amerikaanse broers Joel en Ethan Coen (lees ons biografische portret hier) geen sinecure geweest zijn om een acteur te vinden met een even groot charisma als Hollywoodlegende en westernicoon John Wayne voor de rol van het personage Reuben "Rooster" Cogburn in hun boeiende remake van Henry Hathaway's westernklassieker True Grit uit 1969. The Duke, zoals John Wayne ook genoemd werd, won destijds een Oscar voor zijn vertolking van Rooster Cogburn: de ruige, trigger happy en whisky zuipende marshal die ingehuurd wordt door een 14-jarig meisje om de voortvluchtige moordenaar van haar vader op te sporen. 

John Wayne in True Grit uit 1969.

Voor de remake (bekijk de trailer hier) kroop Hollywoodveteraan Jeff Bridges in de huid van Cogburn, en zijn vertolking is een schot in de roos. Met zijn combinatie van flegmatieke humor (die herinnert aan zijn hilarische vertolking van de overjarige hippie "The Dude" in The Big Lebowski) en dreigende cowboybravoure vindt Bridges de juiste toon om zowel de blanke pit als ruwe bolster van de doorgewinterde marshal Cogburn uit te drukken.
 
Jeff Bridges in de remake van True Grit.
Matt Damon (één van onze favoriete acteurs) speelt een grappige bijrol als de pedante Texas Ranger LaBoeuf, die Cogburn en het meisje vergezelt op hun avontuurlijke klopjacht. 

Matt Damon als de Texas Ranger LaBoeuf.

En Hailee Steinfeld maakt haar briljante langspeelfilmdebuut als het vastberaden, koppige meisje Mattie, die niet zal rusten voor de moord op haar vader gewroken is. Op sommige momenten speelt Steinfeld haar ervaren co-acteurs zelfs van het scherm. Haar Mattie heeft overduidelijk minstens zoveel true grit (echt lef) als de onbevreesde oorlogsveteraan Rooster Cogburn.

Hailee Steinfeld als de eigenzinnige, gewiekste en hardnekkige Mattie.

Humoristisch

Het scenario van True Grit is gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Portis uit 1968. Hathaway's verfilming kwam een jaar later uit en focust vooral op de rol van Cogburn. De nieuwe versie van de Coens (die zelf het scenario van hun remake schreven) draait, net als het boek, veeleer om Mattie en bevat ook meer (zwarte) humor. Zo is er een hilarische scène waarin Mattie een ervaren handelaar onder tafel praat en er in slaagt om een transactie door te drukken die onmiskenbaar in het nadeel is van de handelaar. Wij hebben ook genoten van het archaïsche, 19de-eeuwse idioom waarmee de personages zich uitdrukken.

Vakwerk

Naar goede gewoonte, zorgde Carter Burwell (de huiscomponist van de Coens) voor mooie muziek, die in zijn variaties op de protestantse hymne Leaning on the Everlasting Arms verwijst naar de zingende, onvergetelijke slechterik die Robert Mitchum met brio speelt in de briljante, visueel verbluffende misdaadthriller The Night of The Hunter van Charles Laughton uit 1955 (één van de meest beklijvende films over seriemoorden aller tijden en één van onze favoriete films tout court).

Het set design en de rekwisieten van Jess Gonchor en de kostuums van Mary Zophres zien er in de remake van True Grit heel authentiek uit en dragen bij tot de geloofwaardigheid van deze western. 

Minpuntjes:
- sommige digitale ingrepen met computeranimatie geven een kunstmatige indruk en gaan ten koste van de goeddeels natuurlijke en realistische aanblik van de film;
- de epiloog was overbodig. Het ware misschien beter geweest om de film af te ronden met de scène waarin Rooster Cogburn 's nachts met Mattie in zijn armen arriveert aan een huis, zijn pistool in de lucht afvuurt en een bewoner van het huis op het portiek opdaagt met een brandende olielamp in zijn hand. Dat had een mooi open einde opgeleverd...  


De sfeervolle fotografie was in de vakkundige handen van de ervaren cameraman Roger Deakins, met wie de gebroeders Coen eerder al samenwerkten voor Barton Fink, The Hudsucker Proxy, Fargo (één van onze favoriete komedies en één van onze favoriete films tout court, bekijk een filmfragment hier), The Big Lebowski (één van onze favoriete komedies, bekijk een filmfragment hier), O Brother, Where Art Thou?, The Man Who Wasn't There, No Country For Old Men (bekijk de trailer hier) en A Serious Man (lees onze recensie hier).

Het resultaat is een sfeervolle en onderhoudende, even grappige als spannende western over schuld en boete, wraaklust, doorzettingsvermogen en de vage grens tussen goed en kwaad. Goed genoeg voor een prominente plek in onze Top 30 van de beste westerns aller tijden.

JN.

True Grit (USA-2010): in de bioscoop vanaf 16 februari 2011.
Met: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld en Josh Brolin.

Genre: western / avontuur / drama

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: True Grit - trailer


- de Oscarnominaties voor True Grit: Alle Oscarnominaties 2011

- een achtergrondartikel: Alle Oscars 2011

- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!



Hailee Steinfeld.

Jeff Bridges en Hailee Steinfeld.

Josh Brolin als de moordenaar van Mattie's vader.

Hailee Steinfeld

Jeff Bridges.

V.l.n.r.: Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon en Josh Brolin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten