donderdag 13 januari 2011

Beenhard

127 Hours  van Danny Boyle     ★★★★




Op 25 april 2003 vertrekt de 25-jarige Amerikaanse bergbeklimmer Aron Ralston (prachtrol van James Franco) in zijn eentje op een trektocht door de Blue John Canyon in Utah. Door zijn jeugdige nonchalance en zelfoverschatting 'vergat' hij echter om vooraf veiligheidshalve iemand te zeggen waar hij naartoe gaat. 

Aron kijkt ernaar uit om de canyon te bezoeken. De ravijn is immers vernoemd naar Blue John: de kok van de legendarische outlaws Butch Cassidy en The Sundance Kid, die de afgelegen plek ooit gebruikten als schuiloord.

Tik tak...

Nadat Aron in de canyon arriveert, verandert zijn avontuurlijke solotrip (egotrip?) plots in een nachtmerrie: een rotsblok komt los, valt op zijn arm en klemt hem vast tegen de wand van een diepe kloof. Hij slaagt er niet in het rotsblok weg te duwen of zijn arm los te wroeten. Niemand weet waar hij is. Hij heeft geen gsm bij zich. En zijn water- en voedselreserve is beperkt. De tijd tikt genadeloos weg en Aron geraakt stilaan uitgeput. Terwijl hij de dood in het gelaat staart, blikt hij terug op zijn leven...

James Franco als de wanhopige Aron.

Hybris

Zich baserend op dit waargebeurde verhaal dat de échte Aron Ralston beschreef in zijn autobiografische boek Between a Rock and a Hard Place uit 2004, is de Engelse cineast Danny Boyle (vooral bekend van Trainspotting, 28 Days Later en Slumdog Millionaire) er met zijn nieuwe film 127 Hours (2010) in geslaagd om Arons hachelijke avontuur te verfilmen tot een meeslepend en ontroerend existentieel drama over hybris, wilskracht, doorzettingsvermogen, eenzaamheid en de vastberaden wil om te overleven. 

De echte Aron Ralston.

Monologue intérieur

Het scenario van 127 Hours werd geschreven door regisseur Danny Boyle, in samenwerking met de Engelse scenarist Simon Beaufoy.

Net als Touching the Void -een fascinerend docudrama uit 2003 over de tragische lotgevallen van twee bergbeklimmers in het Andes-gebergte (lees onze recensie hier) en Into the Wild -een eveneens op feiten gebaseerde film uit 2007 over een roekeloze student die verhongert in de onherbergzame wildernis van Alaska-, focust 127 Hours niet alleen op het spannende avontuur van het hoofdpersonage, maar ook en vooral op wat hij innerlijk doormaakt op mentaal en emotioneel vlak. "This rock is been waiting for me my entire life", mijmert Aron, beseffend dat zijn overmoed en egocentrisme mee aan de basis liggen van zijn precaire, levensbedreigende situatie in de canyon. Het zijn dit soort van momenten die 127 Hours optillen boven het niveau van het doorsnee avonturendrama en transformeren tot een aangrijpende filosofische parabel over de existentiële scharnierpunten tussen leven en dood. 

Desolate schoonheid

James Franco als Aron.
Hoofdrolspeler  James  Franco (bekend van  de Spider-Man-films) bespeelt in 127 Hours virtuoos alle registers van Arons wisselende gemoedstoestand: van arrogante branie en zorgeloze joie de vivre tot angst, woede, verdriet, wanhoop, fatalisme, berouw, berusting en loutering.

Minstens even grote troeven van 127 Hours zijn het mooie camerawerk (van Anthony Dod Mantle en Enrique Chediak) en de briljante  montage (van Jon Harris). Zo is er de sequentie waarin de uitgedroogde Aron dorst naar water, en de camera ons vervolgens met een kilometerslang, vloeiend shot meeneemt door de canyon en de woestijn tot aan het frisse flesje Gatorade dat Aron achterliet in de koffer van zijn geparkeerde wagen. 

Eerder is het bij de kijker al doorgedrongen hoe ver Aron zich in feite van de bewoonde wereld bevindt: de camera zoomt uit, en in vogelperspectief zien we hoe de kloof waarin Aron gevangen zit niet meer dan een dun streepje is in de desolate uitgestrektheid van het onherbergzame, miljoenen jaren oude en adembenemend mooie landschap. Tot aan de horizon is geen teken van leven te bespeuren. Aron is moederziel alleen: alleen met zichzelf, het rotsblok, zijn herinneringen en zijn innerlijke demonen...

JN.

127 Hours (USA/Groot-Brittannië-2010): in de bioscoop vanaf 16 februari 2011.
Met: James Franco, Kate Mara en Amber Tamblyn.

Genre: biopic / existentieel overlevingsdrama / avontuur / thriller 

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: 127 Hours - trailer

- de Oscarnominaties van 127 Hours: Alle Oscarnominaties 2011
 



V.l.n.r.: James Franco, Kate Mara en Amber Tamblyn.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten