zondag 9 januari 2011

Eén vader, twee moeders

The Kids Are All Right  van Lisa Cholodenko     ★★★

V.l.n.r.: Mia Wasikowska, Mark Ruffalo, Josh Hutcherson, Annette Bening en Julianne Moore.


Nic (alweer een mooie rol van Annette Bening) en Jules (gespeeld door Julianne Moore) zijn een lesbisch koppel met twee kinderen. Nics 18-jarige dochter Joni (Mia Wasikowska) en Jules' 15-jarige zoon Laser (Josh Hutcherson) werden verwekt met het zaad van dezelfde spermadonor. Op een dag besluiten Joni en Laser op zoek te gaan naar hun biologische vader. Hij blijkt een nonchalante levensgenieter (gespeeld door Mark Ruffalo), die al gauw het hart wint van de twee tieners. Controlefreak Nic beschouwt hem echter als een bedreiging voor de harmonie in haar gezin. En niet zonder reden, want haar partner Jules voelt zich stiekem aangetrokken tot hem...

Nic en Jules alias 'Pony' en 'Chicken' voeden hun kinderen op zonder man in huis.  

Tragikomisch

The Kids Are All Right is een tragikomisch familiedrama dat wil afrekenen met de vooroordelen tegen lesbisch ouderschap. De satirische maatschappijkritiek, die onder meer de traditionele rollenpatronen in het doorsneegezin in vraag stelt, doet soms denken aan de scherpe psychosociale tragikomedie American Beauty van Sam Mendes uit 1999waarin Bening trouwens ook een hilarische hoofdrol vertolkt. 

Op visueel vlak moet The Kids Are All Right echter onderdoen voor het meesterwerk van Sam Mendes. En ook de humor beklijft minder. 

Natuurtalent Mia Wasikowska als dochter Joni.
Bening en Moore zijn nochtans grappig, ontroerend en vooral geloofwaardig als 
het liefdevolle lesbische koppel dat er alles aan doet om hun kinderen een degelijke en warme opvoeding te geven. 

Ook de 21-jarige Australische actrice Mia Wasikowska (bekend van Tim Burtons Alice in Wonderland) toont haar acteertalent met haar gevoelige vertolking van de kwetsbare dochter Joni, die op de drempel van de volwassenheid staat. 

Fijne soundtrack ook.

JN.

The Kids Are All Right (USA-2010): in de bioscoop sinds 5 januari 2011.
Met: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo, Mia Wasikowska, Josh Hutcherson en Yaya DaCosta.

Genre: tragikomedie / psychosociaal familiedrama / romantiek

Klik op de oranje links voor:


- de Oscarnominaties: Alle Oscarnominaties 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten