woensdag 22 september 2021

Charles Laughton Directs The Night of the Hunter - documentaire


Wat deze making-of-documentaire van Robert Gitt uit 2002, over de realisatie van de schitterende misdaadthriller The Night of the Hunter (1955), zo bijzonder maakt, zijn de talrijke rushes, outtakes en behind-the-scenes-opnames waarin de Engelse regisseur Charles Laughton (1899-1962) te zien en/of te horen is terwijl hij zijn oogstrelende, even spannende als poëtische zwart-wit-klassieker regisseert, met inbegrip van Laughtons vaak erg gedetailleerde instructies aan zijn acteurs (vooral aan Robert Mitchum, Shelley Winters, Billy Chapin, Lillian Gish, Sally Jane Bruce, Evelyn Varden, James Gleason en Peter Graves).

In de meeste making-of-documentaires ontbreken zulke archiefopnames van acteursregie (of zijn zulke opnames zeldzaam), wellicht om de acteurs niet in verlegenheid te brengen. Sommige regisseurs, onder wie niet alleen Charles Laughton maar ook David Lynch, beperkten zich immers niet tot vage of algemene acteursregie (zoals: speel deze scène droevig) maar gaven hun acteurs ook zeer precieze instructies. Dit doet  de vraag rijzen in welke mate acteurs zelf aan de bron liggen van de acteerprestaties die op het scherm eindigen. 

Charles Laughton, zelf een getalenteerde acteur, ging zelfs zo ver om tijdens zijn perfectionistische regie van zijn meesterwerk The Night of the Hunter vaak take na take telkens corrigerend te tonen hoe zijn acteurs een scène moesten spelen, met inbegrip van Laughtons stembuigingen die preciseerden hoe de dialogen moesten uitgesproken worden. Dat kan u hieronder zelf vaststellen in de ongemeen boeiende making-of-documentaire Charles Laughton Directs 'The Night of the Hunter', die bijna 2 uur en 40 minuten duurt maar geen moment verveelt.

Klik hieronder op de link "Bekijken op YouTube".



(Klik op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton en rechtsonder bij instellingen op 720p60, 1080p60 of 1440p60 voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: documentaire / making-of / misdaadthriller / drama

Klik op de oranje links voor:


- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


Geen opmerkingen:

Een reactie posten