zondag 26 september 2021

Een Hitchcockiaans misdaaddrama over huwelijksproblemen

The Suspect  van Robert Siodmak     ★★★½


Hoewel een beetje tam op visueel vlak, is de Amerikaanse zwart-wit-klassieker The Suspect uit 1944, met de gerespecteerde Engelse acteur Charles Laughton in de titelrol, toch een aanrader.

Een Duitse jood in Hollywood

The Suspect speelt zich af in 1902 in de Engelse hoofdstad Londen, maar werd opgenomen in de Universal Studios in Hollywood onder regie van de  Duitse cineast Robert Siodmak (1900-1973). Hij was een joodse regisseur die in 1933, tijdens de opkomst van het nazisme in Duitsland, naar Parijs uitweek en daarna in 1939, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, emigreerde naar de Verenigde Staten. Siodmak regisseerde in zijn lange filmcarrière (van 1930 tot 1969) ruim 60 films, waaronder The Suspect (1944), The Spiral Staircase (1945), The Killers (1946), The Dark Mirror (1946) en The Crimson Pirate (1955).

Afgekoelde liefde

The Suspect (gebaseerd op de roman This Way Out van James Ronald) begint als een interessant psychosociaal drama over de huwelijksperikelen van de Londense winkelmanager Philip Marshall (glansrol van Charles Laughton): een man van middelbare leeftijd die voortdurend overhoop ligt met zijn strenge echtgenote Cora (met ijskoud brio vertolkt door Rosalind Ivan). Zo zucht Philip tegen zijn vrouw: "We've never been happy together... Not once all the years we've been married." Philips buren hebben ook huwelijksproblemen, maar dat ligt aan de drankzuchtige buurman Gilbert (Henry Daniell) die zijn sympathieke vrouw Edith (Molly Lamont) verwaarloost. Zo zegt Gilbert, terwijl hij het glas heft, tegen Philip: "Well, here's to love grown cold." Philip herkent zich daarin.

Rosalind Ivan als de kille Cora en Charles Laughton als haar ongelukkige man Philip.

In het spoor van Hitchcock

Wanneer Philip stiekem begint uit te gaan met de mooie, veel jongere stenografe Mary (gespeeld door Ella Rains) evolueert The Suspect geruisloos naar een romantisch drama. Maar nadat Cora vermoedt dat haar man misschien vreemdgaat, wordt de film plots een meeslepend Hitchcockiaans misdaadmysterie dat tot op zekere hoogte doet denken aan films noirs over overspelige mannen, zoals Sunrise (1927) van F.W. Murnau (bekijk de hele film hier) en Scarlet Street (1945) van Fritz Lang (bekijk de hele film hier). Enter de hardnekkige Scotland Yard-inspecteur Huxley (Stanley Ridges), die Philip beschouwt als een verdachte... 

Philip leeft helemaal op in het gezelschap van Mary.

De plotwendingen maken nieuwsgierig naar de afloop van Philips lotgevallen. Zo wordt bij de kijker twijfel gezaaid over de draagwijdte van de filmtitel: wie is nu eigenlijk de verdachte? Philip? Of is Mary misschien een sluwe, op geld beluste femme fatale...

Inspecteur Huxley (links) beschouwt Philip als een verdachte...

Het slot van de film, met een halfopen einde, verraste ons, maar sluit goed aan bij de voorafgaande karakterontwikkeling van de hoofdpersonages. 

Subtiel maar gedurfd

The Suspect suggereert veel meer dan wat de kijker ziet en hoort. En de film had spannender gekund. Toch is het een gedurfde film voor een productie uit de jaren veertig, toen huwelijksproblemen, overspel en echtscheidingen immers nog taboe waren. Temeer omdat we als kijker sympathiseren met het hoofdpersonage Philip, terwijl hij nochtans verdacht wordt van overspel en veel ergere dingen...

Cherchez la femme: Ella Rains als Mary.

In handen van een visuele grootmeester en master of suspense zoals Alfred Hitchcock zou The Suspect een meesterwerk kunnen geworden zijn. Onder regie van Siodmak mist deze film echter de cinematografische panache en geniale spanningsopbouw die Hitchcocks oeuvre zo fascinerend maken. The Suspect bevat weliswaar enkele intense scènes, zoals een cruciale confrontatie tussen Cora en Philip, en de scène waarin Philip iets te verbergen heeft achter een sofa, alsook enkele sfeervolle beelden, zoals de shots van Philip in de nachtelijke straten van Londen, maar voor het overige is de film vaak te mak in beeld gebracht en gemonteerd.  


Toch kunnen we
The Suspect aanbevelen, dankzij de psychosociale diepgang, de boeiende plotwendingen en de overtuigende vertolkingen. 

Henry Daniell als de buurman Gilbert (links) en Charles Laughton als de antiheld Philip. 

Wij hebben vooral genoten van Rosalind Ivan als Philips kille echtgenote Cora, van de ingetogen charme waarmee Ella Rains ons niettemin doet afvragen of haar personage Mary inderdaad zo onschuldig is als ze lijkt (too good to be true?), van Henry Daniell als de gluiperige buurman Gilbert, en bovenal van Charles Laughton, die de complexiteit van antiheld Philip recht aandoet door diens morele dilemma's en psychologische oorlog met inspecteur Huxley uit de doeken te doen met subtiele, toepasselijk onderdrukte spanning.  

JN.

The Suspect (USA-1944): beschikbaar op dvd en blu-ray disc. 
Met: Charles Laughton, Ella Rains, Rosalind Ivan, Stanley Ridges, Henry Daniell en Molly Lamont.

Genre: psychosociale misdaadthriller / romantisch drama / film noir / mysterie

Klik op de oranje link om de hele film te bekijken: The Suspect (1944) - full movie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten