dinsdag 25 februari 2014

Portret.

Viggo Mortensen


    
          
Een charismatische karakteracteur



Velen zijn geroepen maar slechts weinigen uitverkoren. Om een filmster te worden, moet je niet alleen goed kunnen acteren, maar spelen nog andere factoren een rol. Een aantrekkelijk uiterlijk helpt, maar is géén garantie op succes. Getuige daarvan de mislukte filmcarrières van pover acterende topmodellen zoals Claudia Schiffer, Cindy Crawford en Tyra Banks. Het Zuid-Afrikaanse model Charlize Theron, één van de mooiste filmgodinnen aller tijden, slaagde er vanaf het midden jaren negentig wél in om naam te maken in de filmindustrie en is intussen uitgegroeid tot één van de meest gerespecteerde actrices ter wereld (lees ons biografische portret hier). Wat heeft zij dat de meeste van haar collega's niet hebben? Behalve veel acteertalent en doorzettingsvermogen, ook een portie geluk om gecast te worden door goede cineasten in boeiende producties? Jawel, maar belangrijker nog: iets wezenlijks dat moeilijk te omschrijven valt en zich misschien nog het best laat samenvatten met het begrip charisma. Dit je ne sais quoi in de screen presence van topacteurs zoals Marlon Brando, Robert De Niro en Michelle Pfeiffer kan je niet leren. Je hebt het of je hebt het niet. Ook de Amerikaanse acteur van Deense afkomst Viggo Mortensen heeft 'het'.

Van dichter-dokwerker tot filmster

Geboren in New York City op 20 oktober 1958 als oudste zoon van een Deense boer en een Noors-Amerikaanse moeder, verhuisde Viggo Mortensen na zijn studies naar zijn vaderland Denemarken, waar hij poëzie en kortverhalen schreef terwijl hij in zijn levensonderhoud voorzag met baantjes als dokwerker en bloemenverkoper. In 1982 keerde hij terug naar New York. 

Omdat zijn schrijverscarrière niet van de grond kwam, begon Mortensen acteerlessen te volgen. Hij kreeg bijrollen in Witness (1985) van Peter Weir, The Indian Runner (1991) van Sean Penn, Carlito's Way (1993) van Brian De Palma en G.I. Jane (1997) van Ridley Scott. Zijn schitterende vertolking in de fascinerende psychologische thriller The Passion of Darkly Noon (1995) van Philip Ridley behoort tot Mortensens sterkste werk in deze periode. 

Mortensens internationale doorbraak kwam er vanaf 2001 toen hij te zien was als het heroïsche personage Aragorn in de briljante, visueel verbluffende The Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson (2001, 2002 en 2003), die wij opnamen in onze Top 35 van onze favoriete films

Als de onbaatzuchtige held Aragorn in The Lord of the Rings.

Sindsdien speelde Mortensen in onder meer drie films van de Canadese cultcineast David Cronenberg (lees ons biografische portret hier): de beklijvende misdaadthrillers A History of Violence (2005) en Eastern Promises (2007), en het psychoanalytisch drama A Dangerous Method (2011) waarvoor Mortensen in de huid kroop van de beroemde psycholoog Sigmund Freud (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).

In A History of Violence.

The Two Faces of January

Vanaf 2 april is de intussen 55-jarige acteur te zien in The Two Faces of January: het beloftevolle regiedebuut van de Iraans-Britse scenarist Hossein Amini naar de gelijknamige roman uit 1964 van de gereputeerde Amerikaanse misdaadschrijfster Patricia Highsmith. Mortensen vertolkt daarin de rol van Chester: een mysterieuze man die samen met zijn vrouw Colette (Kirsten Dunst) in 1962 in de Griekse hoofdstad Athene kennismaakt met de jonge Amerikaan Rydal (Oscar Isaac). Wanneer een privédetective opdaagt die met Chester nog een eitje te pellen heeft, lopen de zaken uit de hand en ontstaat een spannend kat-en-muisspel tussen Chester en Rydal. Wat volgt is een intrigerende psychologische thriller over hebzucht, jaloezie en bedrog, die bij momenten in de buurt komt van Anthony Minghella's uitstekende en succesvolle verfilming van Highsmiths boeiende roman The Talented Mr. Ripley.

JN.

The Two Faces of January (Groot-Brittannië/USA/Frankrijk): in de bioscoop vanaf 2 april 2014.
Met: Viggo Mortensen, Oscar Isaac en Kirsten Dunst.

Genre: misdaadthriller / psychologisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Two Faces of January - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten