zaterdag 1 februari 2014

Portret.

Wes Anderson

                               
Filosoof met een knipoog


Vanaf 5 maart loopt The Grand Budapest Hotel (2014) bij ons in de zalen. Cinefielen kijken met nieuwsgierig ongeduld uit naar deze nieuwe film van Wes Anderson. Waarom? Omdat de films van deze 44-jarige Amerikaanse cineast zo origineel en kunstzinnig zijn dat ze de kijker telkens weer verrassen.

Zo was zijn doorbraakfilm The Royal Tenenbaums uit 2001 een absurde tragikomedie over een excentrieke vader (glansrol van Gene Hackman, één van onze favoriete acteurs), die zijn vrouw en drie getalenteerde kinderen in de steek liet en hen 22 jaar later op manipulatieve wijze weer voor zich probeert te winnen. 

In 2009 voltooide Anderson Fantastic Mr. Fox: een stop-motion animatiefilm (naar het gelijknamige kinderboek van de Welshe schrijver Roald Dahl), die genomineerd werd voor een Oscar in de categorie 'beste animatiefilm'. 

Ook Moonrise Kingdom uit 2012 -een charmante komedie over twee verliefde pubers die samen van huis weglopen- kon rekenen op bijval van pers en publiek. Bekijk de trailer hier.


Eigenzinnig

En nu is er dus The Grand Budapest Hotel: een in een Duitsland opgenomen tragikomedie met een complexe plot over ene Gustave H., de legendarische conciërge van een (fictief) hotel, die tijdens het interbellum een waardevol gestolen schilderij in handen krijgt en ten onrechte beschuldigd wordt van moord...  

Ook The Grand Budapest Hotel ziet er weer fantastisch uit.
Naast Ralph Fiennes in de rol van Gustave, omvat de cast ook tal van andere bekende acteurs, onder wie Harvey Keitel, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, F. Murray Abraham, Owen Wilson en Léa Seydoux. Half Hollywood stond blijkbaar te popelen om mee te spelen in de nieuwe film van Anderson. Geen wonder, want zijn films zijn visueel verzorgde pareltjes waarin interessante filosofische thema's aan bod komen, zoals existentiële leegte, onmogelijke liefde, rouw en zelfmoord. Dat is geen toeval, want Anderson studeerde filosofie alvorens hij cineast werd. Hoewel dit eigenzinnige, onvoorspelbare en niet altijd even toegankelijke films oplevert, zijn ze toch erg onderhoudend dankzij hun unieke visuele stijl en subtiele humor. Filosofie met een knipoog dus.

JN.

The Grand Budapest Hotel (USA/Duitsland-2014): in de bioscoop vanaf 5 maart 2014.
Met: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Adrien Brody, F. Murray Abraham, Saoirse Ronan, Harvey Keitel, Willem Dafoe, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton, Jeff Goldblum, Owen Wilson, Léa Seydoux, Tom Wilkinson, Jason Schwartzman en Mathieu Amalric.

Genre: tragikomedie



Geen opmerkingen:

Een reactie posten