woensdag 6 maart 2024

Ripley - trailer


De boeiende psychosociale misdaadroman The Talented Mr. Ripley uit 1955 van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith werd reeds verfilmd in 1960 door de Franse regisseur René Clément onder de titel Plein soleil, met de Franse topacteur Alain Delon (één van de knapste acteurs aller tijden) in de rol van het oneerlijke, opportunistische en manipulatieve hoofdpersonage Thomas "Tom" Ripley. In 1999 volgde de uitstekende versie The Talented Mr. Ripley van de Britse regisseur Anthony Minghella (één van onze favoriete films over seriemoorden), met Matt Damon (één van onze favoriete acteurs) die in zijn veelzijdige vertolking van Ripley één van de beste movie villains aller tijden belichaamde. En volgende maand komt een nieuwe Amerikaanse miniserie uit, kortweg getiteld Ripley, over de Amerikaanse bedrieger en sociopaat (deze keer gespeeld door de Ierse acteur Andrew Scott) die begin jaren zestig naar Italië reist en daar in de gunst probeert te komen van de jonge Amerikaanse rijkaard en bohémien Richard "Dickie" Greenleaf (Johnny Flynn) die samen met zijn lief Marge (Dakota Fanning) in een Italiaans kustdorpje verblijft...

De belangrijkste bijrollen in Ripley worden vertolkt door Eliot Sumner als Dickie's vriend Freddie Miles, en Maurizio Lombardi als de Italiaanse politie-inspecteur die Ripley op de hielen zit.

De nieuwe serie omvat 8 episodes die werden geschreven en geregisseerd door de Amerikaan Steven Zaillian, die eerder een Oscar, Golden Globe en BAFTA Award won voor zijn scenario van het aangrijpende holocaustdrama Schindler's List uit 1993 (één van onze favoriete historische drama's) van Steven Spielberg (één van onze favoriete regisseurs). Daarnaast droeg Zaillian als scenarist of co-scenarist bij tot onder meer de spionnenbiopic The Falcon and the Snowman (1985) van John Schlesinger, de actiethrillers Clear and Present Danger (1994) van Phillip Noyce en Mission: Impossible (1996) van Brian De Palma, het historisch misdaaddrama Gangs of New York (2002) van Martin Scorsese, de gangsterbiopic American Gangster (2007) van Ridley Scott, de miniserie The Night Of (2016) die Zaillian ook co-regisseerde, en de gangsterkroniek The Irishman (2019) van Martin Scorsese (bekijk een filmfragment hier). Bovendien blikte Zaillian ook drie zelfgeschreven langspeelfilms in als regisseur: de schakersbiopic Searching for Bobby Fischer (1993), het rechtbankdrama A Civil Action (1998) en het politiek drama All the King's Men (2006). Kortom, Steven Zaillian is als scenarist en regisseur niet aan zijn proefstuk toe.

Zijn nieuwe neo noir miniserie Ripley werd gefilmd in sfeervol zwart-wit, met oogstrelend camerawerk (gefilmd op locatie in New York en in Italië) onder leiding van de Amerikaan Robert Elswit, die eerder een Oscar won voor zijn camerawerk in There Will Be Blood (2007) van Paul Thomas Anderson (één van onze favoriete historische drama's en tevens één van onze favoriete films tout court).

De vroege jaren zestig worden in Ripley overtuigend tot leven gewekt dankzij het schitterende production design onder leiding van David Gropman in samenwerking met de art directors Karen Schulz Gropman en Alex Santucci, waardoor in de serie onder meer vintage kostuums en rekwisieten, oldtimers en authentiek ogende decors te zien zijn.

De muziek in Ripley werd geschreven door de Amerikaanse rockmuzikant en componist Jeff Russo.

De miniserie wordt vanaf 4 april 2024 uitgezonden door de streamingdienst Netflix.

In afwachting, kan u hieronder alvast de beloftevolle trailer bekijken:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels (Verenigde Staten)" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: neo noir misdaadthriller / psychosociaal drama 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten