zaterdag 7 januari 2023

Once Upon a Time in America - full movie

 
Once Upon a Time in America is een ambitieus meesterwerk uit 1984 van de Italiaanse cineast Sergio Leone (bekijk een documentaire over Leone hier). 

Het scenario is gebaseerd op het semi-autobiografische boek The Hoods (1952) van de joodse Amerikaanse schrijver Harry Grey (pseudoniem van Herschel Goldberg) en draait rond een groepje jonge bevriende straatboefjes in de joodse achterbuurten van New York, die zich in 1918 bezondigen aan kleine criminaliteit maar in de loop der jaren uitgroeien tot een machtige gangsterbende...

De bendeleden zijn:
- Noodles: in zijn jeugd gespeeld door Scott Schutzman Tiler, en als volwassene door Robert De Niro;
- Max: in zijn jeugd gespeeld door Rusty Jacobs, en als volwassene door James Woods;
- Patsy: in zijn jeugd gespeeld door Brian Bloom, en als volwassene door James Hayden;
- Cockeye: in zijn jeugd gespeeld door Adrian Curran, en als volwassene door William Forsythe;
- Dominic: de jongste van de bende, gespeeld door Noah Moazezi.

De bende krijgt vijandige concurrentie van onder anderen de corrupte politieman Whitey (vertolkt door Richard Foronjy) en de lokale gangsterbaas Bugsy (gespeeld door James Russo). 

Noodles is verliefd op de jodin Deborah: in haar jeugd gespeeld door Jennifer Connelly (bekijk een filmfragment hier en lees ons biografisch portret van Connelly hier), en als volwassene door Elizabeth McGovern.

Deborahs broer Moe wordt in zijn jeugd vertolkt door Mike Monetti, en als volwassene door Larry Rapp. 

Max begint als volwassene een relatie met de masochistische nymfomane Carol, gespeeld door Tuesday Weld.

Het oogstrelende production design, de art direction, het decorontwerp en het kostuumontwerp zijn een tour de force en bieden een geloofwaardige blik in het verleden.

De sfeervolle fotografie is het werk van de Italiaanse cameraman Tonino Delli Colli. 

De magistrale muziek werd gecomponeerd door de wereldberoemde Italiaanse maestro Ennio Morricone (lees ons achtergrondartikel met nieuws en achtergrondinfo over Morricone hier).

De Italiaan Nino Baragli zorgde voor de ingenieuze non-lineaire montage, die pendelt tussen verschillende periodes in het verleden en het heden. Voor een goed begrip van de plot, raden wij u aan om de film meer dan één keer te bekijken.  

Hieronder kan u kijken naar de oorspronkelijke bioscoopversie van deze magistrale gangsterkroniek, die maar liefst 3 uur en 49 minuten lang is maar blijft boeien.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: gangsterfilm / misdaad / historisch drama / romantiek

Klik op de oranje links voor:


- een documentaire over de regisseur: Sergio Leone: The Way I See Things - documentaire  

- de muziek in Once Upon a Time in America en onze terugblik op de carrière van de filmcomponist: Ennio Morricone wint Oscar voor zijn muziek in The Hateful Eight

- een achtergrondartikel: De kemels van Pauline Kael

- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten