donderdag 29 juli 2021

Een sensueel neo noir misdaaddrama

 Against All Odds  van Taylor Hackford     ★★★½

Jeff Bridges als Terry en Rachel Ward als Jessie.

Terry Brogan (Jeff Bridges) speelt al jaren vanuit Los Angeles als professional in de Amerikaanse footballcompetitie, maar op een dag wordt hij vanwege zijn aanslepende kwetsuren ontslagen door zijn club. Uit geldnood en omdat hij nu veel meer vrije tijd heeft, aanvaardt Terry een voorstel van zijn jeugdvriend Jake Wise (glansrol van James Woods). Jake is een schimmige bookmaker en nachtclubeigenaar, wiens vriendin Jessie Wyler (Rachel Ward) hem na een gewelddadige ruzie in de steek liet en spoorloos verdween. Volgens Jake stal Jessie 50.000 dollar van hem, maar hij houdt nog steeds van haar. Jake is bereid om 30.000 dollar aan Terry te betalen indien Terry kan achterhalen waar Jessie zich bevindt. Jake vermoedt dat Jessie zich op het Mexicaanse eiland Cozumel schuilhoudt, maar Terry's zoektocht verloopt niet zonder slag of stoot vanwege de complexe relaties tussen talrijke personages, onder wie niet alleen Terry, Jake en Jessie, maar ook Jessie's rijke en invloedrijke moeder Grace (gespeeld door Hollywoodveterane Jane Greer) die eigenares is van Terry's footballclub, Grace's zakenpartner Ben (Hollywoodveteraan Richard Widmark), de zelfzuchtige advocaat Steve Kirsch (Saul Rubinek) en de oude footballclubtrainer Hank Sully (Alex Karras). De dingen lopen zodanig uit de hand dat verschillende personages beginnen te vrezen voor hun leven...

Rachel Ward en James Woods.

Out of the Past

Against All Odds werd geregisseerd door de Amerikaanse cineast Taylor Hackford en dateert van 1984, maar is in feite een neo noir remake van de (nog betere) klassieker Out of the Past uit 1947 van de Frans-Amerikaanse regisseur Jacques Tourneur (met Robert Mitchum en Kirk Douglas). In die film noir speelde de destijds nog jonge Jane Greer de femme fatale. In Against All Odds vertolkt Greer de dominante moeder van femme fatale Jessie. Ook Richard Widmark (die zakenpartner Ben speelt in Against All Odds) is een oude bekende uit klassieke films noirs.

De onbetrouwbare personages, plotwendingen, tragische romantiek en corruptie rond vastgoedprojecten in Against All Odds herinneren ook aan een andere klassieker: het neo noir misdaadmysterie China Town van Roman Polanski uit 1974.

Zowel in Against All Odds als in Out of the Past en China Town worden de personages letterlijk en figuurlijk achtervolgd en ingehaald door het verleden...

Rachel Ward schittert als femme fatale Jessie.

Erotisch

Hoewel Against All Odds een remake is, zijn er grote verschillen met Out of the Past: zo speelt Against All Odds zich af in de jaren tachtig (in plaats van de jaren veertig) en voelt de remake ook veel erotischer aan dankzij sensuele praat-, verleidings- en seksscènes waarin de bloedmooie Australische actrice Rachel Ward met brio alle fysieke en emotionele registers bespeelt om ons als kijker te laten begrijpen waarom niet alleen Jake maar ook Terry zich onweerstaanbaar tot Jessie aangetrokken voelen. 

Rachel Ward bespeelt als Jessie met brio alle emotionele registers.

Against All Odds mist soms visuele flair, zeker in vergelijking met het knappe camerawerk en de sfeervolle belichting in de zwart-wit klassieker Out of the Past.  Toch bevat Against All Odds enkele sfeervol in beeld gebrachte scènes, zoals de erotische scène in een piramide in de ruïnes van de oude Mayastad Chichén Itzá, met omineuze tussenshots van oude, gebeeldhouwde Mayagezichten die de stomende seksscène als het ware lijken te observeren terwijl gevaar op de loer ligt...


De focus op passie (die een voedingsbodem is van obsessie, jaloezie, manipulatie, bedrog, verraad en misdaad) in Against All Odds hoort thuis in het boeiende subgenre van erotische neo noir misdaaddrama's zoals American Gigolo (1980), The Postman Always Rings Twice (1981), Body Heat (1981), Breathless (1983), Body Double (1984), Blue Velvet (1986), Fatal Attraction (1987), Black Widow (1987), Sea of Love (1989), The Hot Spot (1990), Basic Instinct (1992), Single White Female (1992), Final Analysis (1992), Double Jeopardy (1992), China Moon (1994), The Last Seduction (1994), Lost Highway (1997) en Wild Things (1998).

Rachel Ward en James Woods.

Een charismatische antagonist

James Woods is briljant
als de onberekenbare Jake.

Jeff Bridges acteert zeer verdienstelijk als het hoofdpersonage Terry, en ook Jane Greer, Richard Widmark en Alex Karras overtuigen in hun bijrollen. Toch worden zij vaak van het scherm gespeeld door Rachel Ward en James Woods. Deze laatste is ronduit briljant in zijn veelzijdige, geloofwaardige en charismatische vertolking van de coole maar onvoorspelbare antagonist Jake, bijvoorbeeld tijdens de scène waarin hij Terry probeert te kleineren door tegen hem te zeggen: "What the hell made you think you could handle Jessie? I bet you used to bring her home flowers." Let op Jake's wisselende gelaatsuitdrukkingen wanneer Terry hem een genadeloos antwoord geeft (dat we hier niet verklappen). Jake's veelzijdige mimiek zegt meer dan duizend woorden: hier staat een uiterst complexe man, die loyaal probeert te blijven in zijn vriendschappen (met o.a. Terry) en in zijn liefde voor Jessie, maar zich verraden voelt, terwijl hij zijn eigen gebreken (waaronder ziekelijke bezitsdrang ten aanzien van Jessie en allerlei criminele praktijken) innerlijk relativeert, waarna Terry uit beeld stapt en Jake met een trotse, zelfzekere, vastberaden en superieure blik lijkt te willen volharden in zijn egocentrische en manipulatieve levenswandel. De schitterende acteerprestatie van Woods maakt van Jake een memorabel personage dat behoort tot onze Top 150 van beste schurken en feeksen in de filmgeschiedenis.

Ook van Saul Rubinek hebben wij genoten: als het personage Steve Kirsch zet hij een onuitstaanbaar gluiperige advocaat neer die je als kijker love to hate.

Saul Rubinek als de gluiperige advocaat Steve Kirsch.

Legendarische car chase

Against All Odds bevat enkele spannende scènes, zoals de scène waarin Jake met zijn zwarte Ferrari 308 GTS Quattrovalvole op de drukke Sunset Boulevard in Los Angeles racet tegen Terry's rode Porsche 911SC. Die scène mag gerekend worden tot één van de beste car chases in de filmgeschiedenis.

Terry neemt het in zijn Porsche op tegen Jake's Ferrari.

Kid Creole & the Coconuts

Tijdens de scène waarin Terry de nachtclub van Jake bezoekt, geeft de Amerikaanse muziekgroep Kid Creole & the Coconuts er een optreden; een fijn extraatje in dit meeslepende, tragiromantische neo noir misdaaddrama.

JN.

Against All Odds (IUSA-1984): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Jeff Bridges, Rachel Ward, James Woods, Richard Widmark, Jane Greer, Alex Karras en Saul Rubinek.

Genre: neo noir / romantisch drama / misdaadthriller / erotiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten