maandag 30 juni 2014

Portret.

David Cronenberg




De obsessies van een cultregisseur


Op 30 juli gaat in de Belgische bioscopen Maps to the Stars in première. Deze nieuwe film van David Cronenberg is een donkere satire over een disfunctionele Amerikaanse familie waarin de Canadese cultregisseur de entertainmentindustrie in Hollywood genadeloos op de korrel neemt als een oppervlakkig en egocentrisch milieu dat zijn eigen kinderen opvreet.

De prijs van de roem

Mia Wasikowska speelt in Maps to the Stars de vervreemde dochter Agatha, die na haar vrijlating uit een psychiatrische instelling, waar ze opgesloten werd voor pyromanie, weer contact zoekt met haar familie. Haar 13-jarige broer Benjie (Evan Bird) is een kindsterretje die al sinds zijn negende kampt met een drugsverslaving, wat zijn ambitieuze moeder Cristina (Olivia Williams) er echter niet van weerhoudt om te proberen de filmcarrière van zoonlief weer op gang te trekken. Het gezinshoofd, dokter Stafford Weiss (John Cusack), profiteert als manipulatieve zelfhulpgoeroe van rijke celebrity's. Eén van zijn klanten is Havana Segrand (Julianne Moore): een filmster op haar retour die in de schaduw van haar overleden, nog beroemdere moeder Clarice (Sarah Gadon) leeft. Agatha besluit om te solliciteren voor de job van persoonlijk assistente bij Havana, waarna familiegeheimen uitkomen, opgekropte frustraties afgereageerd worden en de dingen stilaan uit de hand lopen..


 Mia Wasikowska in Maps to the Stars.

Met echo's van onder meer kritische metafilms over de schaduwzijden van Hollywood, zoals Sunset Boulevard (1950) van Billy Wilder, The Player (1992) van Robert Altman en Mulholland Drive (2001) van David Lynch (één van onze favoriete films), focust Cronenberg in Maps to the Stars vooral op de psychologie van de personages, wier levens stilaan desintegreren terwijl zij bezwijken onder de druk van hun omstandigheden. Zoals we van hem gewoon zijn, doet Cronenberg dit op zijn eigen, doorgedreven manier die hem de reputatie opleverde van één van de meest eigenzinnige en omstreden cineasten in de filmgeschiedenis.

Experimentele horror

Reeds in de jaren zeventig verwierf Cronenberg een cultreputatie met bizarre lowbudget horrorfilms zoals Shivers (1975), Rabid (1977) en The Brood (1979), waarin sciencefiction, lichamelijkheid, obsessies, wetenschappelijke experimenten, infecties, mutaties, verminking, geweld en seksualiteit terugkerende thema's zijn die Cronenberg ook in zijn latere films bleef aanboren voor zijn filosofische reflecties over vreemde kronkels in de condition humaine

In 1981 scoorde hij een hit met Scanners: een horrorthriller over een groep mensen die met telepathische en telekinetische krachten in staat zijn om iemands hoofd te laten ontploffen.

Scanners uit 1981.

Ook Cronenbergs bevreemdende Videodrome (1983) -over gewelddadige, psychoseksuele 'videohallucinaties'- werd een cultsensatie onder sciencefiction- en horroradepten.

Klaar voor het grotere werk, kreeg Cronenberg ruimere budgetten voor zijn horrorthriller The Dead Zone (1983) naar de gelijknamige roman van Stephen King, met Christopher Walken als een man met paranormale gaven, en voor Cronenbergs uiterst succesvolle remake in 1986 van de griezelfilm The Fly, met Jeff Goldblum als een wetenschapper die na een misgelopen experiment geleidelijk aan muteert in een vlieg.

Filmposter van The Fly uit 1986.

In zijn psychologische thriller Dead Ringers (1988), met een dubbelrol van Jeremy Irons als identieke tweelingbroers die vrouwen misleiden in hun gynaecologische kliniek, ging Cronenberg dieper in op zijn fascinatie voor identiteit, lichamelijkheid, erotiek en geweld. 

Gelet op zijn filmografie, is het niet verwonderlijk dat Cronenberg een grote fan is van de romans van de Amerikaanse cultschrijver en notoire junkie William S. Burroughs. In 1991 waagde Cronenberg zich aan de verfilming van Naked Lunch: de semi-autobiografische, surrealistische en als onverfilmbaar bestempelde roman van Burroughs over de paranoïde hallucinaties van een ongediertebestrijder. 

Ook Crash (1996) was een bizar project, waarin Cronenberg personages volgt die seksueel opgewonden geraken van auto-ongelukken.

Metakritiek

De afgelopen jaren koos Cronenberg voor een wat klassiekere, minder controversiële aanpak in zijn psychoanalytische Jung-biopic A Dangerous Method uit 2011 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en in zijn eerdere misdaadthrillers Eastern Promises (2007) en A History of Violence (2005), telkens met Viggo Mortensen (lees ons biografische portret hier), hoewel met name deze laatste film ook shockerend geweld bevat.
 
Viggo Mortensen in A History of Violence.

Milder geworden met de jaren -Cronenberg is intussen 71- kruipt het bloed toch nog steeds waar het niet gaan kan en blijft de Canadees zijn publiek graag prikkelen en uitdagen, zoals blijkt uit de zwarte humor van de bijtende metakritiek op de filmindustrie die hij in Maps to the Stars verwerkte.

JN.

Maps to the Stars (Canada/USA/Duitsland/Frankrijk-2014): in de bioscoop vanaf 30 juli 2014.
Met: Mia Wasikowska, Robert Pattinson, John Cusack, Julianne Moore, Sarah Gadon, Carrie Fisher, Evan Bird en Olivia Williams.

Genre: psychosociaal drama / satirische tragikomedie / thriller

Klik op de oranje link voor de trailer: Maps to the Stars - trailer


donderdag 26 juni 2014

Maps to the Stars - trailer


Belgische bioscooprelease: 30 juli 2014.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p voor hogere beeldresolutie)


Genre: psychosociaal drama / satirische tragikomedie / thriller


dinsdag 24 juni 2014

The Homesman - trailer



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: western / psychosociaal drama

Boyhood - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Genre: familiedrama


donderdag 12 juni 2014

Van huisvader tot beul

Big Bad Wolves  van Aharon Keshales en Navot Papushado     ★★½

V.l.n.r.: Rotem Keinan, Lior Ashkenazi en Tzahi Grad.


"De beste film van het jaar", aldus Quentin Tarantino (één van onze favoriete regisseurs) over Big Bad Wolves (2013): een nieuwe, spannende Israëlische misdaadthriller én duivels grappige zwarte horrorkomedie over de gruwelijke nasleep van een lustmoord.

Wraak

Big Bad Wolves (originele Hebreeuwse titel: Mi mefakhed mehaze'ev hara of "Wie is bang van de boze wolf") begint met de in sfeervolle slow motion gefilmde verdwijning van een jong Israëlisch meisje. De leerkracht Dror (gespeeld door Rotem Keinan) wordt als hoofdverdachte van de ontvoering hardhandig ondervraagd door politieagent Micki (Lior Ashkenazi) en diens collega's. Dror houdt vol dat hij onschuldig is. En zelfs nadat het meisje verkracht én onthoofd teruggevonden wordt, kan Dror bij wet niet gearresteerd worden wegens een gebrek aan bewijs tegen hem. Gidi (Tzahi Grad), de wraaklustige vader van het meisje, laat het hier echter niet bij zitten: de voormalige militair ontvoert Dror om hem een bekentenis af te dwingen en te achterhalen waar het hoofd van zijn dochter is. Gidi krijgt daarbij de hulp van politieman Micki...


Is leerkracht Dror een seriemoordenaar of een onschuldige man?

Misdaad en straf

Als een kruising tussen het schitterende Zuid-Koreaanse moordmysterie Memories of Murder (2003) van Joon-ho Bong (één van onze favoriete politiefilms en één van onze favoriete films over seriemoorden; bekijk de hele film hier), beklemmende psychologische wraakthrillers zoals Death and the Maiden (1994) van Roman Polanski (bekijk de hele film hier) en Prisoners (2013) van Denis Villeneuve en sadistische horrorfilms zoals Saw (2004) van James Wan, pendelt Big Bad Wolves soepel tussen een boeiende whodunit, wrede torture porn en een morele denkoefening over de vage grens tussen goed en kwaad, in casu over de gelijkenissen tussen de vermeende misdaden van de verdachte en de folteringen waaraan hij door zijn gijzelnemers onderworpen wordt. Wat zou u doen mocht uw kind gruwelijk om het leven gebracht zijn door een seriemoordenaar en u de kans kreeg om de vermoedelijke dader ongestoord aan de tand te voelen...?

Tzahi Grad steelt de show als de op wraak beluste vader van het vermoorde meisje. 

Zwarte humor

Alsof de bovenstaande mix van genres nog niet genoeg was, werd Big Bad Wolves overgoten met een heerlijk sausje van pikzwarte humor, zoals tijdens de hilarische scène waarin vader Gidi een taart staat te bakken voor zijn door hem mishandelde gevangene terwijl op de soundtrack het opgewekte liedje Everyday van Buddy Holly and the Crickets uit 1957 weerklinkt. Geen wonder dat Quentin Tarantino, in wiens films geweld en humor ook een onweerstaanbare combinatie vormen, in de wolken is over Big Bad Wolves.

Tzahi Grad als vader Gidi.
Ook wij hebben genoten van deze vakkundige misdaadthriller. Het stevige 
scenario (geschreven door Aharon Keshales en Navot Papushado) bevat enkele spitsvondige plotwendingen die aansturen op een verrassende finale. Het camerawerk (van Giora Bejach) en de montage (door Asaf Corman) zijn uitstekend. En de cast zorgt voor knappe vertolkingen. Met name Rotem Keinan als de lijzige verdachte en vooral Tzahi Grad als diens ijskoude beul hielden ons bijna twee uur in de ban van deze Big Bad Wolves

Een Belgische bioscooprelease is er (nog) niet, maar de film is wel reeds uit op dvd en blu-ray disc.

JN.

Big Bad Wolves (Israël-2013): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Lior Ashkenazi, Tzahi Grad en Rotem Keinan.

Genre: misdaadthriller / zwarte komedie / horror

Klik op de oranje link voor de trailer: Big Bad Wolves - trailer



dinsdag 10 juni 2014

Tracks - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Tracks: Een contemplatieve trip door de Australische woestijn

Genre: avontuur / roadmovie / biopic / drama / docudrama


Een contemplatieve trip door de Australische woestijn

Tracks  van John Curran     ★★½   



Australië, 9 april 1977. Uit verveling en uit weerzin tegen de negatieve energie in haar omgeving, vertrekt de 27-jarige Robyn Davidson (gespeeld door Mia Wasikowska) samen met haar hond Dookie en vier kamelen te voet van Alice Springs door het dorre binnenland van West-Australië naar de Indische Oceaan; een ruim 2.700 kilometer lange tocht door de onherbergzame outback, die negen maanden in beslag neemt. Tot grote ergernis van de mensenschuwe Robyn, daagt onderweg af en toe de fotograaf Rick Smolan (Adam Driver) op, die het avontuur van 'The Camel Lady' op de gevoelige plaat moet vastleggen voor het tijdschrift National Geographic.

Mia Wasikowska als Robyn Davidson.

Een nomadische ziel

"Ik heb me altijd al aangetrokken gevoeld tot de puurheid van de woestijn", aldus Robyn met voice-over. Haar vader was ook een nomadische avonturier en stak ooit de Afrikaanse woestijn Kalahari over. Haar moeder pleegde zelfmoord toen ze nog een kind was. Wellicht droeg ook die traumatische ervaring bij tot Robyns rusteloze zwerversziel. In het voetspoor van de Pruisische ontdekkingsreiziger Ludwig Leichhardt, die spoorloos verdween in 1848 toen hij dezelfde expeditie ondernam als Robyn, is zij vastberaden om te voltooien waar Leichhardt aan begon. De barre, eenzame tocht vergt het uiterste van haar doorzettingsvermogen en Robyn beseft al gauw dat haar trip in feite gekkenwerk is... 


Contemplatief

Gebaseerd op de gelijknamige autobiografische bestseller die Robyn Davidson in 1980 publiceerde over haar hachelijke avontuur, focust Tracks vooral op het ruwe, betoverende landschap en het zelfgekozen isolement van Robyn. Mia Wasikowska geeft daarbij geloofwaardig uitdrukking aan de moed en wilskracht van de jonge maar verbeten avonturierster. Ook de sfeervolle muziek op het gezapige ritme van Robyns voetstappen is een pluspunt.

Heel veel gebeurt er echter niet in het desolate Australische binnenland, waardoor Wasikowska's acteertalent slechts bij momenten tot zijn recht komt. Ook het nogal brave scenario, met obligate flashbacks naar Robyns jeugd, draagt niet meteen bij tot de spankracht van het verhaal. Allesbehalve een film voor adrenalinejunkies dus. 

Maar wie van mooie beelden houdt en geen bezwaar heeft tegen het langzame tempo van Robyns contemplatieve (zelf)ontdekkingstocht, zal in haar tracks ongetwijfeld ook iets zinvols ontdekken.

JN.

Tracks (Australië-2013): in de bioscoop vanaf 2 juli 2014.
Met: Mia Wasikowska en Adam Driver.

Genre: avontuur / road movie / biopic / drama / docudrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Tracks - trailer




woensdag 4 juni 2014

Portret.

Matthias Schoenaerts

                                             
         
Een Vlaamse wonderboy in Hollywood



Op 27 augustus gaat onder de titel The Loft (2014) de langverwachte Amerikaanse remake van de populaire Vlaamse thriller Loft (2008) van de Antwerpse regisseur Erik Van Looy bij ons in première. In 2010 blikte de Nederlandse cineaste Antoinette Beumer al een Hollandse remake in. Maar ditmaal zat Van Looy weer zelf in de regiestoel voor de nieuwe Engelstalige versie van zijn kaskraker uit 2008. 

Het originele Vlaamse scenario van Bart De Pauw werd voor de Amerikaanse remake onder handen genomen door de ervaren Amerikaanse scenarist Wesley Strick: schrijver van onder meer de thrillers Cape Fear (1991) van Martin Scorsese (één van onze favoriete horrorfilms en tevens één van onze favoriete films tout court; bekijk een filmfragment hier), Final Analysis (1992) van Phil Joanou en Wolf (1994) van Mike Nichols (lees onze recensie hier).

In de hoofdrollen van The Loft herkennen we onder anderen James Marsden (uit de X-Men-films) en Wentworth Miller (uit de tv-serie Prison Break). Patrick Wilson zou aanvankelijk ook meespelen, maar werd vervangen door Karl Urban.

Van de originele Vlaamse cast uit 2008 mocht alleen Matthias Schoenaerts naar Amerika. De 36-jarige Antwerpse acteur speelt in The Loft opnieuw de rol van Filip (in de Engelstalige remake gespeld als Philip): de jongste van vijf ontrouwe mannen die samen stiekem een luxueuze loft huren om er hun minnaressen te verwennen. Tot een moord roet in het eten strooit en het vijftal in nauwe schoentjes brengt...  

Matthias Schoenaerts in de Amerikaanse remake van Loft.

Zo vader, zo zoon

Matthias Schoenaerts werd op 8 december 1977 geboren in de Vlaamse Scheldestad Antwerpen. Zijn vader Julien Schoenaerts was toen al een gerespecteerde toneel-, tv- en filmacteur, wiens doorleefde vertolkingen en eigenzinnige persoonlijkheid in de loop der jaren mythische proporties aannamen.

Matthias (links) met zijn vader Julien Schoenaerts.

Matthias Schoenaerts in Daens.
Zo vader, zo zoon, want op 15-jarige leeftijd maakte Matthias reeds zijn langspeelfilmdebuut met zijn bijrol in het succesvolle Vlaamse historisch drama Daens (1992) van Stijn Coninx. 

Na rolletjes in  Vlaamse tv-series zoals Stille Waters en Flikken, werd Schoenaerts in 2003 op het Filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot Shooting Star voor zijn rol in Meisje: het geslaagde langspeelfilmdebuut van de Vlaamse cineaste Dorothée Van Den Berghe, dat het jaar voordien uitkwam. Het bleek een profetische accolade voor de jonge acteur, want Schoenaerts groeide de voorbije jaren uit tot een charismatisch, in binnen- en buitenland gewaardeerd talent dankzij zijn beklijvende vertolkingen in onder meer de Vlaamse thrillers Linkeroever van Pieter Van Hees en Loft van Erik Van Looy (beide uit 2008), de Vlaamse tv-serie De Smaak van De Keyser (2008-2009) en het bejubelde Vlaamse misdaaddrama Rundskop (2011) van Michaël R. Roskam, waarvoor Schoenaerts als een onvervalste method-acteur maar liefst 27 kilo bijkwam.

In Rundskop.

Voor zijn hoofdrol in het Frans-Belgische romantisch drama De rouille et d'os (2012) van Jacques Audiard (lees onze recensie hier), waarin Schoenaerts aan de zijde speelt van de bekende Franse actrice en voormalige Oscarwinnares Marion Cotillard, werd de knappe Antwerpse wonder boy bekroond met een César.

JN.

The Loft (USA-2014): in de bioscoop vanaf 27 augustus 2014.
Met: James Marsden, Wentworth Miller, Karl Urban, Eric Stonestreet, Matthias Schoenaerts, Rhona Mitra, Rachael Taylor, Isabel Lucas, Margarita Levieva, Kristin Lehman, Dora Madison Burge, Elaine Cassidy, Kali Rocha, Valerie Cruz en Laura Cayouette.

Genre: psychosociale misdaadthriller / mysterie / erotiek 

Klik op de oranje links voor:

- de trailer van de Amerikaanse remake: The Loft - trailer



Met Marion Cotillard in De rouille et d'os.

maandag 2 juni 2014

Achter de schermen van de Amerikaanse politiek

House of Cards  van Beau Willimon, onder regie van James Foley, David Fincher, Jodie Foster e.a.     ★★★½




Seizoen 2, dat bij ons op 6 augustus uitkomt op dvd en blu-ray disc, hebben we nog niet gezien. Maar van het 1ste seizoen, dat vanaf 23 juli in de winkelrekken ligt, konden wij alvast niet genoeg krijgen. We hebben het over House of Cards: een beklijvende Amerikaanse serie die de toneelschrijver en scenarist Beau Willimon ontwikkelde voor de online streamingdienst Netflix. Elk seizoen omvat 13 afleveringen van telkens ongeveer 50 minuten. Een 3de seizoen is in de maak.

Politiek schaakspel

House of Cards gaat over de verborgen machtsspelletjes achter de schermen van het politieke reilen en zeilen in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Hoofdrolspeler Kevin Spacey vertolkt de rol van Francis "Frank" Underwood: een charmant, maar ook ambitieus, gewetenloos en manipulatief parlementslid van de Democratische Partij, die er letterlijk àlles voor over heeft om zijn politieke macht te vergroten.

Kevin Spacey als Frank Underwood.

De openingsscène vat het bedenkelijke karakter van deze narcistische sociopaat goed samen. Frank treft op straat een gewonde hond aan die net overreden is door een auto. Hij kijkt samenzweerderig in de camera, wat Frank wel vaker doet, en zegt tegen de kijker dat er twee soorten pijn bestaan: "Pijn die je sterk maakt en nutteloze pijn die alleen lijden veroorzaakt. Ik heb geen geduld voor nutteloze dingen." Waarna hij de hond wurgt.

Franks echtgenote Clair (gespeeld door Robin Wright, die ook een aflevering regisseerde) is een gehaaide zakenvrouw. Samen bedenken ze sluwe strategieën om hun tegenstanders of concurrenten uit te schakelen. Dat levert verrassende plotwendingen op, waardoor het politieke schaakspel in House of Cards blijft boeien.

Kevin Spacey en Robin Wright als het power couple.
 
Ontluisterend

Kevin Spacey en Robin Wright zijn perfect gecast als het diabolische koppel dat zich met ijskoude overgave onvermoeibaar, meedogenloos en schijnbaar onstuitbaar naar de top van de politieke en sociale ladder manoeuvreert. Spacey beleeft zichtbaar genoegen aan het onderkoelde, superieure sarcasme waarmee hij eerder al uitblonk in The Usual Suspects, Se7en en American Beauty. En Wright is aan hem gewaagd als zijn aantrekkelijke, maar even cynische echtgenote.

In de bijrollen herkennen we o.a. Kate Mara als de ambitieuze journaliste Zoe, Corey Stoll als een drankzuchtige (en dus manipuleerbare) Democraat, en Michael Kelly als Franks hondstrouwe kabinetschef. Ook hun vertolkingen zijn geloofwaardig en dragen er toe bij dat House of Cards een fascinerende, ontluisterende blik biedt achter het politiek rookgordijn in Washington.

Kate Mara als journaliste Zoe.

Actueel

En nee, hoewel de personages en plot goeddeels verzonnen zijn, is House of Cards géén pure fictie. Wie de chronische scandalitis in de door Amerika gedomineerde wereldpolitiek volgt, weet dat heel wat zogenaamde 'volksvertegenwoordigers' (lees: zakkenvullers) in feite lak hebben aan het volk; dat deze volksverraders vooral hun eigen postjes veiligstellen en in achterkamertjes de verborgen agenda's uitvoeren van opportunistische banken en bedrijven die via hun vetbetaalde lobbyisten in de wandelgangen van de macht uiteindelijk het beleid bepalen; en dat menig 'journalist' de kritische Vierde Macht uitholt door zich voor een politieke kar te laten spannen wanneer dat zijn/haar carrière of misplaatste ideologie vooruithelpt. Een zorgwekkende stand van zaken, die House of Cards brandend actueel maakt.

JN.

House of Cards (USA-2013/2014): beschikbaar op dvd en blu-ray disc vanaf 23 juli 2014 (seizoen 1) en vanaf 6 augustus 2014 (seizoen 2). 
Met: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll en Michael Kelly.

Genre: serie / politiek drama / psychosociale thriller / misdaad