maandag 2 juni 2014

Achter de schermen van de Amerikaanse politiek

House of Cards  van Beau Willimon, onder regie van James Foley, David Fincher, Jodie Foster e.a.     ★★★½




Seizoen 2, dat bij ons op 6 augustus uitkomt op dvd en blu-ray disc, hebben we nog niet gezien. Maar van het 1ste seizoen, dat vanaf 23 juli in de winkelrekken ligt, konden wij alvast niet genoeg krijgen. We hebben het over House of Cards: een beklijvende Amerikaanse serie die de toneelschrijver en scenarist Beau Willimon ontwikkelde voor de online streamingdienst Netflix. Elk seizoen omvat 13 afleveringen van telkens ongeveer 50 minuten. Een 3de seizoen is in de maak.

Politiek schaakspel

House of Cards gaat over de verborgen machtsspelletjes achter de schermen van het politieke reilen en zeilen in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Hoofdrolspeler Kevin Spacey vertolkt de rol van Francis "Frank" Underwood: een charmant, maar ook ambitieus, gewetenloos en manipulatief parlementslid van de Democratische Partij, die er letterlijk àlles voor over heeft om zijn politieke macht te vergroten.

Kevin Spacey als Frank Underwood.

De openingsscène vat het bedenkelijke karakter van deze narcistische sociopaat goed samen. Frank treft op straat een gewonde hond aan die net overreden is door een auto. Hij kijkt samenzweerderig in de camera, wat Frank wel vaker doet, en zegt tegen de kijker dat er twee soorten pijn bestaan: "Pijn die je sterk maakt en nutteloze pijn die alleen lijden veroorzaakt. Ik heb geen geduld voor nutteloze dingen." Waarna hij de hond wurgt.

Franks echtgenote Clair (gespeeld door Robin Wright, die ook een aflevering regisseerde) is een gehaaide zakenvrouw. Samen bedenken ze sluwe strategieën om hun tegenstanders of concurrenten uit te schakelen. Dat levert verrassende plotwendingen op, waardoor het politieke schaakspel in House of Cards blijft boeien.

Kevin Spacey en Robin Wright als het power couple.
 
Ontluisterend

Kevin Spacey en Robin Wright zijn perfect gecast als het diabolische koppel dat zich met ijskoude overgave onvermoeibaar, meedogenloos en schijnbaar onstuitbaar naar de top van de politieke en sociale ladder manoeuvreert. Spacey beleeft zichtbaar genoegen aan het onderkoelde, superieure sarcasme waarmee hij eerder al uitblonk in The Usual Suspects, Se7en en American Beauty. En Wright is aan hem gewaagd als zijn aantrekkelijke, maar even cynische echtgenote.

In de bijrollen herkennen we o.a. Kate Mara als de ambitieuze journaliste Zoe, Corey Stoll als een drankzuchtige (en dus manipuleerbare) Democraat, en Michael Kelly als Franks hondstrouwe kabinetschef. Ook hun vertolkingen zijn geloofwaardig en dragen er toe bij dat House of Cards een fascinerende, ontluisterende blik biedt achter het politiek rookgordijn in Washington.

Kate Mara als journaliste Zoe.

Actueel

En nee, hoewel de personages en plot goeddeels verzonnen zijn, is House of Cards géén pure fictie. Wie de chronische scandalitis in de door Amerika gedomineerde wereldpolitiek volgt, weet dat heel wat zogenaamde 'volksvertegenwoordigers' (lees: zakkenvullers) in feite lak hebben aan het volk; dat deze volksverraders vooral hun eigen postjes veiligstellen en in achterkamertjes de verborgen agenda's uitvoeren van opportunistische banken en bedrijven die via hun vetbetaalde lobbyisten in de wandelgangen van de macht uiteindelijk het beleid bepalen; en dat menig 'journalist' de kritische Vierde Macht uitholt door zich voor een politieke kar te laten spannen wanneer dat zijn/haar carrière of misplaatste ideologie vooruithelpt. Een zorgwekkende stand van zaken, die House of Cards brandend actueel maakt.

JN.

House of Cards (USA-2013/2014): beschikbaar op dvd en blu-ray disc vanaf 23 juli 2014 (seizoen 1) en vanaf 6 augustus 2014 (seizoen 2). 
Met: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Corey Stoll en Michael Kelly.

Genre: serie / politiek drama / psychosociale thriller / misdaad



Geen opmerkingen:

Een reactie posten