zondag 3 juni 2012

NIEUWS!

Amour
van Michael Haneke
wint Gouden Palm in Cannes

Cannes


Amour, de nieuwe film van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, heeft vorige zondag de Gouden Palm gewonnen op de 65ste editie van het Filmfestival van Cannes. Het is de tweede keer dat Haneke er de hoofdprijs wegkaapt: in 2009 kreeg hij reeds de Gouden Palm voor zijn mysterieuze, in sober zwart-wit opgenomen psychosociaal drama Das weiße Band.

Amour is een Franstalig tragiromantisch drama waarin Jean-Louis Trintignant en Emmanuelle Riva een bejaard echtpaar vertolken wier relatie onder druk komt te staan nadat de vrouw een beroerte krijgt en gedeeltelijk verlamd geraakt. Een film over ouder worden, over de fysieke aftakeling die ermee gepaard gaat en over liefde die zwaar op de proef gesteld wordt. 

Actor Jean-Louis Trintignant
Jean-Louis Trintignant.
Actress Emmanuelle Riva
Emmanuelle Riva.



Overige prijzen

De Grote Prijs van de Jury in Cannes, voorgezeten door de Italiaanse cineast Nanni Moretti, ging naar Reality, een satirische tragikomedie van Moretti's landgenoot Matteo Garrone over een Napolitaanse visboer die deelneemt aan de Italiaanse versie van de realityreeks Big Brother en stilaan zijn greep op de werkelijkheid verliest. Lees onze recensie hier.

De Deen Mads Mikkelsen werd in Cannes uitgeroepen tot beste acteur voor zijn doorleefde vertolking van een kleuterleider die (ten onrechte?) beschuldigd wordt van kindermisbruik in Jagten van Thomas Vinterberg. Lees onze recensie hier

De prijs voor beste actrice werd dit jaar gedeeld door Cosmina Straten en Cristina Flutur, die twee kloosternonnen spelen in Beyond the Hills (oorspronkelijke titel: După dealuri) van Cristian Mungiu, een fascinerend Roemeens drama dat in Cannes ook bekroond werd met de prijs voor beste scenario. Lees onze recensie hier.

De Mexicaanse cineast Carlos Reygadas sleepte met zijn semi-autobiografische film Post Tenebras Lux de prijs voor beste regie in de  wacht. 

De Britse regisseur Ken Loach, bekend voor zijn maatschappijkritische oeuvre, kreeg de Prijs van de Jury voor het tragikomische The Angels' Share

De Gouden Camera voor beste debuutfilm was voor het magisch-realistische drama Beasts of the Southern Wild van de Amerikaan Benh Zeitlin. Lees onze recensie hier.

En Sessiz-be deng (internationale titel: Silence) van de Turkse regie-assistent L. Rezan Yesilbas werd uitgeroepen tot beste kortfilm.

JN.

Palmares 
Filmfestival van Cannes 
2012


Palme d'Or: Amour van Michael Haneke.

Grand Prix: Reality van Matteo Garrone.

Beste regisseur: Carlos Reygadas voor Post Tenebras Lux.

Beste acteur: Mads Mikkelsen in Jagten van Thomas Vinterberg.

Beste actrice: Cosmina Straten en Cristina Flutur in Beyond the Hills van Cristia Mungiu.

Beste scenario: Cristian Mungiu voor Beyond the Hills.

Prix du Jury: The Angels' Share van Ken Loach.

Caméra d'Or voor beste debuut: Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin.

Beste kortfilm: Sessiz-be deng van L.Rezan Yesilbas.


Klik op de oranje link voor een overzicht van de winnaars op het Filmfestival van Cannes in 2011: The Tree of Life wint Gouden Palm in Cannes 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten