maandag 4 juni 2012

Watch out John Woo !

The Raid  van Gareth Evans     ★★★½




Adrenalinejunkies zullen ongetwijfeld aan hun trekken komen met The Raid: een brutale, ultragewelddadige actiethriller die zich afspeelt in de Indonesische hoofdstad Jakarta. 

Het verhaal (dat tot op zekere hoogte herinnert aan de Amerikaanse actieklassieker Die Hard met Bruce Willis uit 1988) is recht voor de raap en gaat over een SWAT-team van de politie dat de opdracht krijgt om de plaatselijke drugsbaron uit te schakelen. Die verschanst zich in een smerig appartementsgebouw dat al jaren een schuiloord is voor junkies en gevaarlijke gangsters...


Rauw

Ray Sahetapy (links) als de drugsbaron Tama
en Pierre Gruno als de teamleider van de politie.

The Raid (oorspronkelijke Indonesische titel: Serbuan maut) heeft een rauwe, gritty aanblik en is in de no holds barred actiescènes even wreed als het Zuid-Koreaanse wraakepos Oldboy van Chan-wook Park uit 2013. 

The Raid blinkt uit in wervelend camerawerk (van Matt Flannery en Dimas Imam Subhono), knap gemonteerde gevechten en een denderende electro-industrial soundtrack van Mike Shinoda (frontman van de rockgroep Linkin Park) en Joseph Trapanese. 

Daarmee steekt The Raid zelfs de films van de legendarische Chinese actieregisseur John Woo naar de kroon.


Pencak Silat

De Welshe cineast Gareth Evans is met The Raid slechts aan zijn derde langspeelfilm toe, maar toont niettemin veel zelfvertrouwen. Zo zat hij niet alleen in de regiestoel, maar schreef hij zelf het scenario en dook hij in zijn eentje ook zelf de montagekamer in. 

Voor de choreografie van de spectaculaire gevechtsscènes deed Evans een beroep op de Indonesische martial arts-acteur Iko Uwais, die de rol van politieagent Rama vertolkt, en op de Javaanse vechtsportleraar Yayan Ruhian, die in de huid kroop van de gangster Mad Dog. Beide acteurs zijn specialisten in Pencak Silat: een traditionele Indonesische krijgskunst die in The Raid op inventieve wijze werd verweven met meer courante gevechtstechnieken voor de creatie van opwindende 'balletten' van geweld.

Iko Uwais als Rama.

Niet aanbevolen voor pacifisten of meerwaardezoekers, is The Raid in zijn genre alvast een uitstekende film. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen, is er nog meer goed nieuws: de sequel is naar verluidt al in de maak.

Yayan Ruhian (links) als Mad Dog.

The Raid won al verschillende prijzen, zoals:
- de Silver Scream Award voor beste regie op het Festival van de Fantastische Film in Amsterdam;
- de persprijs én de publieksprijs op het filmfestival van Dublin;
- en de publieksprijs in de categorie Midnight Madness op het filmfestival van Toronto.

JN.

The Raid aka Serbuan maut (Indonesië/USA-2011): in de bioscoop vanaf 4 juli 2012.
Met: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Joe Taslim, Donny Alamsyah, Pierre Gruno en Ray Sahetapy.

Genre: actiethriller / martial arts / misdaad / gangsterfilm

Klik op de oranje link voor de trailer: The Raid - trailer
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten