dinsdag 13 maart 2012

Een tragikomische outsider

La nana  van Sebastián Silva     ★★★½


De 41-jarige Raquel (titelrol van Catalina Saavedra) werkt al ruim 20 jaar als inwonende huismeid bij de Chileense familie Valdes. Ze is een vlijtige, maar ook norse en bemoeizuchtige hulp in huis. Wanneer mevrouw Valdes beslist om een extra meid aan te werven, doet Raquel er alles aan om haar concurrente te saboteren en weg te pesten...

Tragikomisch

La nana (internationale titel: The Maid) is een Spaanstalige, erg geslaagde tragikomedie uit 2009 van de Chileense cineast Sebastián Silva over een eenzame vrouw die streeft naar geluk en aanvaarding. 

Raquel behoort als inwonende huismeid tegelijk wel en uiteindelijk toch ook niet echt tot de familie waarvoor ze zich dagelijks uitslooft. Hoewel zij haar privéleven -althans wat daar van overblijft- goeddeels opoffert voor haar warme en attente werkgevers, is en blijft Raquel ten huize van de Valdes-familie tot op zekere hoogte een buitenstaander.

De thematiek van de gefrustreerde outsider die er koste wat het kost wil bijhoren, werd eerder al uitgewerkt in boeiende psychosociale misdaadthrillers zoals Unlawful Entry (1992) van Jonathan Kaplan met Ray Liotta (één van onze favoriete politiefilms), The Hand That Rocks the Cradle (1992) van Curtis Hanson met Rebecca De Mornay (bekijk de hele film hier) en One Hour Photo (2002) van Mark Romanek met Robin Williams. Ook in La nana lijkt Raquel aanvankelijk een kwaadaardig kreng, maar coscenarist en regisseur Sebastián Silva slaagt er moeiteloos in om de sympathie van de kijker te wekken voor wat uiteindelijk een heel ontroerend personage blijkt. 

Catalina Saavedra als de gefrustreerde Raquel.

De cast acteert voortreffelijk en het subtiele scenario pendelt vloeiend tussen een lach en een traan. 

Op het Sundance Filmfestival kreeg La nana de prijs van de jury. En Catalina Saavedra werd er uitgeroepen tot beste actrice.


JN.

La nana aka The Maid (Chili/Mexico-2009): beschikbaar op dvd vanaf 10 april 2012.
Met: Catalina Saavedra, Claudia Celedón, Mariana Loyola, Agustín Silva, Alejandro Goic en Andrea García-Huidobro.

Genre: psychosociaal drama / tragikomedie

Klik op de oranje link voor de trailer: La nana - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten