zondag 30 december 2012

Blue Velvet - fragment



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: misdaadmysterie / psychoseksuele thriller / romantisch drama

Klik op de oranje link voor:

- de hele film: Blue Velvet - full movie 

- een recensie: Roger Ebert miskent de waarde van Blue Velvet

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


- een achtergrondartikel: Schaf de Oscars af!

- een achtergrondartikel: De kemels van Pauline Kael

zaterdag 29 december 2012

NIEUWS!

Gemengde reacties op 
Passion 
van Brian De Palma



Brian De Palma.

Is Brian De Palma zijn muze kwijt? Het is intussen al twintig jaar geleden -sinds zijn beklijvende gangsterfilm Carlito's Way uit 1993- dat deze Amerikaanse cineast zijn reputatie als waardige epigoon van de Britse Master of Suspense Alfred Hitchcock nog eens bevestigde. Tussendoor blikte De Palma weliswaar zijn opwindende spionage- en actiethriller Mission: Impossible (1996) in. Maar zijn fans, onder wie ook ondergetekende, wachten met ongeduld op een nieuw onvervalst meesterwerk dat ons hetzelfde soort van cinefiel kippenvel bezorgt als De Palma's horrorklassieker Carrie uit 1976, één van onze favoriete horrorfilms (bekijk een making-of documentaire hier), zijn briljante psychoseksuele misdaadthriller Dressed to Kill uit 1980, ook één van onze favoriete horrorfilms en één van onze favoriete films tout court (lees onze recensie hier, bekijk de trailer hier en de hele film hier), zijn meeslepende misdaadthriller Blow Out uit 1981 (bekijk de hele film hier), zijn voyeuristische misdaadthriller Body Double uit 1984 en zijn meeslepende gangsterfilms Scarface uit 1983 (bekijk een making-of documentaire hier) en The Untouchables uit 1987.

Met zo'n bewonderenswaardig palmares zijn de verwachtingen bij elke nieuwe film van De Palma natuurlijk hooggespannen. Dat was niet anders op het voorbije Filmfestival van Venetië, waar De Palma zijn nieuwe erotische neo noir thriller Passion voorstelde. Deze remake van de Franse misdaadthriller Crime d'amour (aka Love Crime) uit 2010 focust op de jaloezie, manipulatieve machtsstrijd en seksuele intriges tussen twee rivaliserende reclameontwerpsters, gespeeld door Rachel McAdams en Noomi Rapace.

Rachel McAdams (links) en Noomi Rapace in Passion.

De reacties van de in Venetië aanwezige pers waren verdeeld. Sommige recensenten loofden de vele cinefiele knipoogjes (naar bijvoorbeeld de films van Hitchcock en naar de Italiaanse giallo-slasher movies van Dario Argento), de zelfparodiërende genrepastiches en de voor De Palma zo kenmerkende hypergestileerde visuele bravoure (waaronder split screens, Dutch angles en suggestieve belichting). Anderen verguisden de naar verluidt complexe en kunstmatige plot (met dubbele identiteiten en dromen-in-dromen), de groteske climax en de campy, quasi Hitchcockiaanse muziek van De Palma's huiscomponist Pino Donaggio.


Basis Instinct meets Black Swan meets Dressed to Kill meets Inception? Kunst of kitsch? Hitchcock of Kitschcock? Wij hebben de film nog niet gezien, maar vanaf 13 februari (de Belgische releasedatum) kan u zelf uitmaken of Passion een geslaagde film is of dat de intussen 72-jarige De Palma zich misschien toch maar eens moet herbronnen...

JN.

Passion (USA-2012): in de bioscoop vanaf 13 februari 2013.
Met: Rachel McAdams, Noomi Raapace, Paul Anderson, Karoline Herfurth en Rainer Bock.

Genre: misdaadthriller / psychosociaal drama / mysterie / erotiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Passion - trailer



vrijdag 28 december 2012

An Unexpected Disappointment?

The Hobbit: An Unexpected Journey  van Peter Jackson     ★★★




Geen enkele nieuwe film van een bekende regisseur ontsnapt aan de vergelijking met zijn of haar eerdere films. Voor de Nieuw-Zeelandse cineast Peter Jackson is dat een groot probleem. Zijn filmografie bevat immers drie uiterst succesvolle films, de fameuze Lord of the Rings-trilogie, die wij opnamen in onze Top 35 van onze favoriete filmsHet is een schier onmogelijke opgave om het wereldwijde succes van die schitterende trilogie te evenaren. Begin er dus maar eens aan om een vervolg -of in dit geval een reeks prequels- te breien aan één van de meest bewierookte en lucratiefste franchises in de filmgeschiedenis. En toch is het precies dat wat Jackson geprobeerd heeft in The Hobbit: An Unexpected Journey: het eerste deel in een nieuwe trilogie die de voorgeschiedenis vertelt van het epische avontuur dat Jackson zo betoverend in beeld wist te brengen in The Lord of the Rings-trilogie.

Dertien moedige dwergen nemen de Hobbit Bilbo Baggins op sleeptouw.

Déjà-vu?

Ian McKellen blinkt weer uit
als de wijze tovenaar Gandalf.

Cate Blanchett
als de elfenkoningin Galadriel.
Jackson baseerde zich voor The Hobbit opnieuw op een roman van de beroemde Britse schrijver J.R.R. Tolkien. Het verhaal speelt zich, net  als Tolkiens The Lord of the Rings, af op het mythische continent Midden-aarde. Heel wat personages uit The Lord of the Rings én hun respectievelijke vertolkers zijn in het eerste deel van de verfilming van The Hobbit terug van de partij: 
- Andy Serkis als de gluiperige Gollum/Smeagol;
- Ian McKellen als de wijze tovenaar Gandalf;
- Christopher Lee als de boosaardige tovenaar Saruman;
- Cate Blanchett als de elegante elfenkoningin Galadriel;
- Hugo Weaving als de halfelf Elrond;
- en Elijah Wood als de goedaardige hobbit Frodo. 
En ook dit keer vonden de opnames (zij het nu in High Frame Rate 3D) goeddeels plaats in het fotogenieke Nieuw-Zeeland.

Onmogelijk dus om The Hobbit niét te vergelijken met The Lord of the Rings-trilogie. En eigenlijk is dat jammer, want elke film verdient het beoordeeld te worden op zijn eigen merites. Bovendien is The Hobbit gebaseerd op een ander, lichtvoetiger boek dan het sombere The Lord of the Rings, wat de minder beladen sfeer in The Hobbit verklaart. Anderzijds heeft Jackson het uitsluitend aan zichzelf te wijten dat The Hobbit heel wat scènes bevat die zo'n grote gelijkenis vertonen met zijn The Lord of the Rings-trilogie dat men bijna zou gaan denken dat het gaat om destijds van de vloer van de montagekamer opgeraapte deleted scenes, waardoor een onvermijdelijk déjà-vu effect ontstaat. Met name de reeks obligate, met behulp van ingenieuze computeranimatie tot leven gewekte actiescènes in The Hobbit vonden wij na een tijdje behoorlijk slaapverwekkend.

Martin Freeman overtuigt als de Hobbit Bilbo.

Beloftevolle setup

Bilbo krijgt onaangekondigd bezoek
van dertien hongerige dwergen.



In The Lord of the Rings-trilogie bleek Jackson op zijn best wanneer hij zich focuste op sfeerschepping en op de karakters van de personages in plaats van op omstandige actiescènes. In The Hobbit is dat niet anders.

Daarom hebben wij wél genoten van de lange, door heel wat recensenten verguisde proloog van The Hobbit waarin de hobbit Bilbo Baggins (een overtuigende hoofdrol van Martin Freeman) dertien dwergen in zijn hobbithol ontvangt alvorens hij met hen op een avontuurlijke schattenjacht vertrekt. Die proloog begint met een schitterend in beeld gebrachte voorgeschiedenis van de dwergenstad Erebor, gevolgd door het vermakelijke bezoek van de bende ongemanierde dwergen ten huize van Bilbo. Jackson bewijst hier zijn meesterschap als verteller door actie, humor en dialogen te combineren terwijl hij de setup van het verhaal meedeelt en de kijker en passant laat kennismaken met de hoofdpersonages. The Shire (Gouw) -Bilbo's idyllische woonplaats- heeft er trouwens nooit mooier uitgezien. En ook de andere landschappen zijn, net als in The Lord of the Rings-trilogie, weer een lust voor het oog.

The Shire (Gouw) zag er nooit idyllischer uit.

Wisselvallig

Sylvester McCoy als tovenaar Radagast de Bruine.
Toch gaat het met The Hobbit na een tijdje de verkeerde kant op: behalve in de griezelige sequentie waarin de 'ecologische' tovenaar Radagast (Sylvester McCoy) in het woud belaagd wordt door duistere krachten, en in de sfeervolle scène waarin Bilbo en Smeagol/Gollum een verbaal raadselduel uitvechten, verliest de film vaak aan spankracht, bijvoorbeeld tijdens de te lange scènes in de elfenstad Rivendell (Imladris) en tijdens de langgerekte (en digitaal niet altijd even overtuigende) confrontaties met trollen, wargs en orks. 

Andy Serkis kroop weer in de huid van Smeagol/Gollum.

The Great Goblin (Grote Aardman) ziet er overigens wel 'lekker vettig' uit en wordt navenant vertolkt door de Australische acteur en komiek Barry Humphries (beter bekend als de komische travestiet Dame Edna).

Barry Humphries leende zijn stem én humor aan The Great Goblin.

Het oog van de vuurspuwende draak Smaug:
meer dan een glimp van het op goud beluste monster
krijg je niet te zien in het eerste deel van The Hobbit.
Wat wij het meest misten in The Hobbit was de meeslepende spanning van The Lord of the Rings. De boosdoeners in The Hobbit kunnen niet tippen aan de iconische slechteriken in The Lord of the Rings-trilogie (Saruman, de Nazgûl, de Uruk-Hai-leider Lurtz, de ork Gothmog, Grima Wormtongue, de Grote Spin Shelob en de afzichtelijke Mond van Sauron). Er zijn in The Hobbit: An Unexpected Journey bovendien (nog?) geen ambivalente personages die boeiende twijfel zaaien in het hart van de kijker (zoals Isildur, Boromir en koning Théoden in The Lord of the Rings-trilogie). En ook de constante dreiging van demonische krachten in The Lord of the Rings (zoals het alziende Boze Oog van Sauron en de magische, corrumperende kracht van de Ene Ring) is veel minder voelbaar in The Hobbit.

Ork-leider Azog kan niet tippen aan de slechteriken in The Lord of the Rings-trilogie.

Hoe dan ook, jonge kijkers zullen ongetwijfeld genieten van The Hobbit, zo blijkt alvast uit de reacties van heel wat tieners die het eerste deel al gezien hebben, onder wie ook mijn enthousiaste petekind. 

Maar voor veeleisende volwassen cinefielen bij wie The Lord of the Rings-trilogie nog vers in het geheugen ligt -en hoe zou je dat meeslepende filmavontuur kunnen vergeten- is het raadzaam om niet al te veel te verwachten van The Hobbit: An Unexpected Journey. Zo niet draait deze al bij al fijne avonturenfilm wellicht uit op An Unexpected Disappointment...

JN.

The Hobbit: An Unexpected Journey (USA/Nieuw-Zeeland-2012): in de bioscoop sinds 12 december 2012.
Met: Martin Freeman, Ian McKellen, Hugo Weaving, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Evangeline Lilly, Cate Blanchett, Elijah Wood, Christopher Lee, Orlando Bloom, Richard Armitage, Andy Serkis, Lee Pace, Ian Holm, Aidan Turner, Mikael Persbrandt, Graham Mc Tavish, Ken Stott, Dean O'Gorman, Mark Hadlow, Jed Brophy, Adam Brown, John Callen, Peter Hambleton, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Billy Connolly, Barry Humphries, Sylvester McCoy, Jeffrey Thomas, Michael Mizrahi, Conan Stevens, Bret McKenzie, Ryan Gage, John Bell, Craig Hall, Mark Mitchinson, Ben Mitchell, John Rawls, Stephen Hunter, Brendan Casey, Robin Kerr, Frazer Anderson en Ray Henwood.

Genre: avontuur / fantasy / mysterie / actie / drama

Klik op de oranje links voor:


- de trailer: The Hobbit: An Unexpected Journey - trailer

- een making-of-documentaire: Achter de schermen van The Hobbit






donderdag 27 december 2012

The Perks of Being a Wallflower - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van The Perks of Being a Wallflower: Muurbloempje

Genre: psychosociaal drama / romantiek


Muurbloempje

The Perks of Being a Wallflower  van Stephen Chbosky     ★★½

Emma Watson, Logan Lerman en Ezra Miller.


De 15-jarige Charlie (gespeeld door Logan Lerman) is een nieuwkomer op school. Nog 1.385 dagen te gaan tot hij er afstudeert. Een eeuwigheid voor Charlie, want hij is een verlegen, onzekere jongeman en als zodanig quantité négligeable dan wel het doelwit van spot voor de oudere scholieren. Gelukkig nemen Sam (Emma Watson) en haar maatje Patrick (Ezra Miller) -twee sympathieke alternativo's- Charlie onder hun hoede...

Logan Lerman als Charlie.

Coming of age

Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Amerikaanse regisseur en scenarist Stephen Chbosky, is The Perks of Being a Wallflower een gevoelig coming-of-age-drama over de kleine en grote problemen waarmee jongeren worstelen terwijl ze op de drempel van de volwassenheid staan. Voor sommigen verloopt de puberteit moeizamer dan voor anderen. Voor misfit Charlie is het een bitterzoete periode van eenzaamheid, (zelf)ontdekking, verlangen, hoop, teleurstellingen en dromen. Charlie heeft het moeilijk met de zelfmoord van zijn beste vriend, wordt voor het eerst in zijn leven echt verliefd (op Sam) en kampt ook met ernstige jeugdtrauma's. Soms wordt het allemaal te veel voor Charlie en dat verklaart zijn introverte houding. "Jij ziet dingen en begrijpt ze. Je bent een muurbloempje", zegt Patrick tegen hem.

Charlie's povere zelfvertrouwen krijgt bovendien een nieuwe knauw wanneer Sam niet voor hem kiest en zij een relatie begint met een arrogante klootzak. "Waarom kiezen goede mensen voor een relatie met de verkeerde mensen?", vraagt Charlie aan zijn leraar Engelse literatuur. De leraar antwoordt: "We aanvaarden de liefde die we denken te verdienen." Charlie vraagt: "Kunnen we hen laten weten dat ze meer verdienen?" Zijn leraar besluit: "We kunnen proberen..."

Logan Lerman en Emma Watson.

The Perks of Being a Wallflower is een ingetogen, minder uitbundige variant op de uiterst vermakelijke scholierenkomedie The Breakfast Club uit 1985 (één van onze favoriete komedies; bekijk een filmfragment hier). Het scenario van The Perks of Being a Wallflower doet ook denken aan The Catcher in the Rye: de ultieme coming-of-age-roman uit 1951 van de legendarische Amerikaanse cultschrijver J.D. Salinger. Maar The Perks of Being a Wallflower voelt kunstmatiger aan en wordt bij momenten zelfs wat melig.

Emma Watson als Sam.

De cast acteert behoorlijk. Logan Lerman overtuigt als de kwetsbare Charlie, maar de charismatische Ezra Miller steekt in zijn bijrol als de gevatte Patrick met kop en schouders boven zijn medespelers uit en bewijst dat zijn onvergetelijke vertolking van het verontrustende titelpersonage in het aangrijpende gezinsdrama We Need to Talk About Kevin (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) geen toeval was. Die kerel is een rasacteur.

JN.

The Perks of Being a Wallflower (USA-2013): in de bioscoop vanaf 2 januari 2013.
Met: Logan Lerman, Emma Watson en Ezra Miller.

Genre: psychosociaal drama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: The Perks of Being a Wallflower - trailer 
  

V.l.n.r.: Logan Lerman, Ezra Miller en Emma Watson.

zaterdag 22 december 2012

The Lone Ranger - trailer


Armie Hammer en Johnny Depp (één van de knapste acteurs aller tijden) vertolken de Lone Ranger en zijn indiaanse sidekick Tonto, die het opnemen tegen de vogelvrije bandiet en kannibaal Butch Cavendish (William Fichtner) in de nieuwe avontuurlijke western The Lone Ranger (2013) van de Amerikaanse regisseur Gore Verbinski.

Bekijk de trailer hieronder: 



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: western / avontuur / actie / komedie

Klik op de oranje links voor:

- ons biografische portret van Johnny Depp: Johnny Depp: Van tieneridool tot rasacteur

- een achtergrondartikel: De knapste acteurs aller tijden: Top 15

- een biografisch interview met Johnny Depp: Inside the Actors Studio met Johnny Depp 

Moonrise Kingdom - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor een portret van regisseur Wes Anderson: Filosoof met een knipoog

Genre: komedie / romantiek



maandag 17 december 2012

Tragische driehoek

The Heiress  van William Wyler     ★★★★




Noem ons ouderwets, maar zwart-wit films uit de oude doos kunnen ons vaak meer bekoren dan het schreeuwerige, zenuwachtig gemonteerde en met CGI en explosies volgepropte spul dat ze vandaag de dag in Hollywood aan de lopende band inblikken. Niets heerlijker dan op een regenachtige zondagnamiddag van een tijdloze klassieker te genieten. Neem nu The Heiress: een op het gelijknamige toneelstuk van Ruth en August Goetz gebaseerd romantisch drama van William Wyler uit 1949, met Olivia de Havilland, Montgomery Clift en Ralph Richardson in de hoofdrollen.


Grijze muis

Olivia De Havilland speelt in The Heiress de titelrol van Catherine Sloper: de verlegen, introverte dochter en toekomstige erfgename van de rijke dokter Austin Sloper (Ralph Richardson). Dokter Sloper is een weduwnaar en heeft zijn overleden vrouw op een onbereikbaar hoog voetstuk geplaatst, waardoor hun dochter in zijn ogen niets anders dan een teleurstelling kan zijn. De onzekere Catherine lijkt zich te schikken in haar lot van grijze 'huismuis', vult haar lege dagen met eindeloos borduurwerk en gedraagt zich op feestjes als een muurbloempje waar toch geen enkele man naar omkijkt. Er lijkt voor haar een sombere toekomst als oude vrijster weggelegd. Tot zij Morris Townsend (Montgomery Clift) ontmoet: een knappe en charmante jongeman die haar de aandacht en het respect geeft waar zij al zo lang naar hunkert. Catherine wordt tot over haar oren verliefd op Morris en is dolgelukkig wanneer hij haar ten huwelijk vraagt. Dokter Sloper verzet zich echter tegen de huwelijksplannen. Hij beschouwt Morris immers als een opportunistische leegloper die alleen op het geld van zijn dochter uit is...
 

V.l.n.r.: Montgomery Clift, Olivia de Havilland en Ralph Richardson.

Diepgang en spankracht

Hoewel The Heiress een op het eerste zicht traditioneel parcours volgt, heeft dit romantisch drama toch enkele verrassingen in petto waaruit onder meer blijkt dat het titelpersonage weerbaarder is dan ze lijkt. Is de naïeve Catherine echt een vogel voor de kat? Of vergist haar vader zich en houdt Morris echt van Catherine? Is dokter Sloper inderdaad een door en door hardvochtige man met niets dan misprijzen voor zijn dochter? Of haalt zijn latente vaderliefde het uiteindelijk van zijn verbittering? Regisseur William Wyler (1902-1981) geeft geen ondubbelzinnig antwoord op deze vragen en verleent daarmee een subtiele psychosociale diepgang aan de drie hoofdpersonages en hun onderlinge relatie. Vooral de ambivalente slotscène, waarin kostbare juwelen een rol spelen, toont aan dat menselijke gevoelens vaak complexer en tegenstrijdiger zijn dan ze soms lijken. We kunnen die scène niet uitleggen zonder de afloop van de film te verklappen, dus verkiezen we om u als kijker zelf te laten ontdekken dat er verschillende interpretaties van Catherine's motieven mogelijk zijn: kille berekening, medelijden of...beide. The Heiress tilt zich hiermee boven het niveau van een doorsnee romantisch drama, dankzij een boeiende psychosociale dimensie die bijdraagt tot de spankracht van het verhaal en de film bij momenten zelfs in de de richting van een film noir-thriller duwt.

Olivia de Havilland en Montgomery Clift.

De Havilland, Clift en Richardson geven uitstekend gestalte aan de wisselende driehoeksverhouding tussen hun personages. En dankzij de strakke regie en het rustige tempo was er zelfs ruimte voor enkele geslaagde komische momenten, zoals die waarin Catherine tegen haar zin met een oudere heer danst.

De grootste troef van The Heiress is dat het drama zich volledig vanuit Catherine's perspectief ontvouwt, waardoor de kijker van meet af aan meeleeft met haar eenzaamheid, verlangen, hoop, geluk, teleurstelling, wraaklust en emotionele dilemma's.


Olivia de Havilland.

Doe uzelf een plezier: schaf u de dvd van The Heiress aan en maak volgend weekend eens tijd voor deze memorabele klassieker. Of bekijk de hele film meteen hier.

JN.

The Heiress (USA-1949): beschikbaar op dvd.
Met: Olivia de Havilland, Montgomery Clift en Ralph Richardson.

Genre: romantiek / psychosociaal drama

Klik op de oranje link om de film volledig te bekijken: The Heiress - full movie

Man of Steel - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p, 720p of 1080p voor hogere beeldresolutie)


Genre: sciencefiction / fantasy / avontuur / actie



zaterdag 15 december 2012

Mama - trailer


De Belgische bioscooprelease van deze nieuwe Spaans-Canadese horrorfilm van debuterend regisseur Andres Muschietti, in samenwerking met uitvoerend producent Guillermo del Toro, is voorzien op 15 mei 2013.
 



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horror / mysterie

Oblivion - trailer


De Belgische bioscooprelease van Oblivion (2013) -een nieuwe sciencefictionthriller met Tom Cruise in de hoofdrol- is voorzien op 10 april 2013.

Onderstaande trailer ziet er op visueel vlak alvast veelbelovend uit:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / thriller / actie / avontuur / mysterie

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Oblivion: Big Brother is watching you

- een making-of-documentaire: Making of 'Oblivion' - documentaire

donderdag 13 december 2012

Nietzscheaanse superkrachten

Chronicle  van Josh Trank     ★★★



Drie Amerikaanse schoolkameraden ontdekken een vreemd, wellicht buitenaards object dat hen telekinetische krachten geeft. Door spelenderwijs te experimenteren met hun nieuwe superkrachten, kunnen zij hun persoonlijke problemen even van zich afzetten. Tot één van de drie zijn krachten begint te misbruiken...


Found footage

Gebaseerd op een verhaal van debuterend regisseur Josh Trank en scenarist Max Landis (ja, de zoon van de veelzijdige cineast John Landis), is Chronicle (2012) een nieuwe, onderhoudende Amerikaanse sciencefiction- en superheldenfilm die tevens behoort tot het zogeheten found footage-genre: een (beweerdelijk) 'gevonden' film dus, die de indruk wekt dat de beelden door de hoofdpersonages zelf opgenomen werden. 

In dit geval is het vooral Andrew, één van de drie scholiers, die de camera hanteert. Handig trouwens dat Andrew zijn telekinetische krachten ook gebruikt om zijn camera te laten zweven, waardoor Chronicle niet alleen vanuit het oogpunt van de personages hoefde gefilmd te worden. 

Dane DeHaan als Andrew.
Parapsychologische wraak

Chronicle kan nog het best omschreven worden als een kruising tussen de  sfeervolle en spannende parapsychologische horrorfilm Carrie uit 1976 (één van onze favoriete horrorfilms) van Brian De Palma (één van onze favoriete regisseurs) en de humoristische superheldenfilms My Super Ex-Girlfriend (2006) van Ivan Reitman en Hancock (2008) van Peter Berg. Net als het titelpersonage in Carrie, heeft Andrew thuis te maken met een problematische gezinssituatie, is hij op school het slachtoffer van pesterijen en gebruikt hij telekinese om wraak te nemen. Worstelend met de pestkoppen op school, de ziekte van zijn moeder en de agressie van zijn werkloze en drankzuchtige vader, reageert Andrew zijn frustraties af door zijn nieuwe krachten vanuit een amoreel, Nietzscheaans superioriteitsgevoel in te zetten als wapen tegen al wie dat volgens hem verdient. De gelijkenis met My Super Ex-Girlfriend en Hancock komt in Chronicle vooral tot uiting in de humor en in de focus op de gebreken en morele dilemma's van de (in dit geval drie toevallige) superhelden.

De special effects in Chronicle zijn erg geslaagd. De cast daarentegen presteert ondermaats, met uitzondering van hoofdrolspeler Dane DeHaan, die een doeltreffende vertolking neerzet van de creepy Andrew.

JN.

Chronicle (USA-2012): beschikbaar op dvd.
Met: Dane DeHaan, Alex Russell en Michael B. Jordan.

Genre: sciencefiction / parapsychologische thriller / superheldenfilm / psychosociaal drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Chronicle - trailer

maandag 10 december 2012

Tragiromantische illusies

Anna Karenina  van Joe Wright     ★★★½




Vorige maand schreven we hier dat het Zweedse liefdesdrama Kiss Me (2011) momenteel de meest romantische film in roulatie is. Maar nu we Anna Karenina (2012) van de Engelse regisseur Joe Wright en toneelschrijver Tom Stoppard gezien hebben, kunnen we ook deze nieuwe verfilming van Tolstojs beroemde Russische liefdesroman aanbevelen.


Theatraal

Wright koos voor een theatrale en postmoderne aanpak, waarin de personages als acteurs heen en weer bewegen tussen het podium en de coulissen van een toneelhuis, om dan plots een somptueuze balzaal of druk treinperron te betreden. Een gedurfde adaptatie dus, die niet iedereen zal kunnen bekoren. Maar deze aanpak sluit wel aan bij Tolstojs visie op de hypocriete moraal van de 19de-eeuwse Russische aristocratie als één groot schouwtoneel, waarin de schone schijn van het fare bella figura vaak primeerde op persoonlijk geluk. De tragische antiheldin Anna Karenina (titelrol van de beeldschone Keira Knightley) betaalt dan ook een hoge prijs wanneer zij haar huwelijk met de gerespecteerde maar saaie minister Karenin (Jude Law) op het spel zet door overspel te plegen met de jonge en aantrekkelijke legerofficier Graaf Vronski (Aaron Taylor-Johnson)...

Aaron Taylor-Johnson als Graaf Vronski.

Oogstrelend
Aaron Taylor-Johnson en Keira Knightley.

Dankzij de visuele flair van Wright en zijn filmploeg, is Anna Karenina in elk geval een lust voor het oog, met onder meer: 
- opulente decors; 
- zwierige baljurken; 
- door het Franse juweliershuis Cartier ontworpen juwelen; 
- smachtende blikken; 
- een sfeervolle belichting;
- een bucolische picknick die oogt als het beroemde doek Le déjeuner sur l'herbe van de Franse schilder Édouard Manet uit 1863; 
- en ingenieus gemonteerde overgangen: snippers van een verscheurde brief worden sneeuwvlokken; het geluid van een wapperende waaier gaat over in het gedaver van paardenhoeven... 

De stroperige violen op de klankband moeten de romantiek compleet maken.


De mooiste scène is wellicht de adembenemende, briljant in beeld gebrachte dans  van Anna en Vronski, die overigens mee te danken is aan de Belgisch-Marokkaanse topchoreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. In één langgerekte, sublieme take zien we Anna en Vronski walsen te midden van andere danskoppels die als een stilleven bevroren lijken in de tijd en weer tot leven komen wanneer Anna en Vronski hen passeren, waarna hij haar optilt terwijl de camera meedraait en het koppel plots alleen in een lege, donker wordende balzaal verder danst, tot de camera uitzoomt, het licht weer aan gaat en de dansvloer opnieuw vol blijkt te staan... Pure magie.


Stijl of inhoud?

Jude Law als minister Karenin.

Een veelgehoorde kritiek op deze film is dat het fraaie, barokke maniërisme van regisseur Wright ten 
koste ging van de personages en dat zijn Anna Karenina hart en ziel ontbeert. 

Wij vonden nochtans dat met name Keira Knightley's intensiteit als de hunkerende Anna, en Jude Laws ingehouden woede als de teleurgestelde echtgenoot, recht doen aan de passie, jaloezie en morele dilemma's in Tolstojs tijdloze liefdesdrama.




Het klopt dat deze visueel verbluffende versie van Anna Karenina soms meer weg heeft van een koortsige opera of musical dan van een elegisch romantisch drama, waardoor je verwacht dat de personages vroeg of laat in gekweel zullen uitbarsten. Maar in tegenstelling tot de vermoeiende cabarateske kunstgrepen in de tragiromantische musical Moulin Rouge! van Baz Luhrmann uit 2001, worden de complexe cinematografische hoogstandjes in Anna Karenina afgewisseld met sfeervolle adempauzes in onder meer gouden korenvelden, besneeuwde landschappen of knusse treincoupés. 

Uit de scènes waarin Wright en zijn ploeg even gas terugnemen en behaagzieke stilering inruilen voor eenvoud en intimiteit, blijkt dat de romantische liefde  -"de laatste illusie van het Ancien Régime"- vaak nog het best tot haar recht komt wanneer men haar niet afjaagt of in het krappe korset van een overspannen artistieke caleidoscoop dwingt, maar haar integendeel met de galante gestes van een geduldige gentleman bejegent. Zoals Victor Fleming deed in Gone with the Wind (1939), David Lean in Doctor Zhivago  (1965) en Martin Scorsese in The Age of Innocence (1993): drie verfilmingen van tragiromantische romanklassiekers waaraan deze Anna Karenina in haar beste momenten soms herinnert.

JN.

Anna Karenina (Groot-Brittannië-2012): in de Belgische bioscopen sinds 5 december 2012.
Met: Keira Knightley, Jude Law en Aaron Taylor-Johnson.

Genre: romantisch kostuumdrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Anna Karenina - trailer


Deze versie van Anna Karenina maakt een visueel verbluffende indruk.


De overspelige Anna betaalt een hoge prijs voor haar ontrouw...