donderdag 13 december 2012

Nietzscheaanse superkrachten

Chronicle  van Josh Trank     ★★★



Drie Amerikaanse schoolkameraden ontdekken een vreemd, wellicht buitenaards object dat hen telekinetische krachten geeft. Door spelenderwijs te experimenteren met hun nieuwe superkrachten, kunnen zij hun persoonlijke problemen even van zich afzetten. Tot één van de drie zijn krachten begint te misbruiken...


Found footage

Gebaseerd op een verhaal van debuterend regisseur Josh Trank en scenarist Max Landis (ja, de zoon van de veelzijdige cineast John Landis), is Chronicle (2012) een nieuwe, onderhoudende Amerikaanse sciencefiction- en superheldenfilm die tevens behoort tot het zogeheten found footage-genre: een (beweerdelijk) 'gevonden' film dus, die de indruk wekt dat de beelden door de hoofdpersonages zelf opgenomen werden. 

In dit geval is het vooral Andrew, één van de drie scholiers, die de camera hanteert. Handig trouwens dat Andrew zijn telekinetische krachten ook gebruikt om zijn camera te laten zweven, waardoor Chronicle niet alleen vanuit het oogpunt van de personages hoefde gefilmd te worden. 

Dane DeHaan als Andrew.
Parapsychologische wraak

Chronicle kan nog het best omschreven worden als een kruising tussen de  sfeervolle en spannende parapsychologische horrorfilm Carrie uit 1976 (één van onze favoriete horrorfilms) van Brian De Palma (één van onze favoriete regisseurs) en de humoristische superheldenfilms My Super Ex-Girlfriend (2006) van Ivan Reitman en Hancock (2008) van Peter Berg. Net als het titelpersonage in Carrie, heeft Andrew thuis te maken met een problematische gezinssituatie, is hij op school het slachtoffer van pesterijen en gebruikt hij telekinese om wraak te nemen. Worstelend met de pestkoppen op school, de ziekte van zijn moeder en de agressie van zijn werkloze en drankzuchtige vader, reageert Andrew zijn frustraties af door zijn nieuwe krachten vanuit een amoreel, Nietzscheaans superioriteitsgevoel in te zetten als wapen tegen al wie dat volgens hem verdient. De gelijkenis met My Super Ex-Girlfriend en Hancock komt in Chronicle vooral tot uiting in de humor en in de focus op de gebreken en morele dilemma's van de (in dit geval drie toevallige) superhelden.

De special effects in Chronicle zijn erg geslaagd. De cast daarentegen presteert ondermaats, met uitzondering van hoofdrolspeler Dane DeHaan, die een doeltreffende vertolking neerzet van de creepy Andrew.

JN.

Chronicle (USA-2012): beschikbaar op dvd.
Met: Dane DeHaan, Alex Russell en Michael B. Jordan.

Genre: sciencefiction / parapsychologische thriller / superheldenfilm / psychosociaal drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Chronicle - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten