zaterdag 1 december 2012

NIEUWS!

Uitkijken naar de nieuwe film van
 Tarantino
        
Django Unchained 





Naast The Hobbit van Peter Jackson (lees onze recensie hier) en The Master van Paul Thomas Anderson (lees onze recensie hier), is er geen enkele film waar cinefielen momenteel zo naar uitkijken dan naar Django Unchained: de nieuwe film van de Amerikaanse cineast Quentin Tarantino (lees onze recensie hier). Op kerstdag gaat deze flamboyante western in première in de VS en Canada. En vanaf 16 januari komt de film ook bij ons in roulatie.

Avontuur

Django Unchained volgt de avonturen van de zwarte slaaf Django, gespeeld door Jamie Foxx, die bevrijd wordt door de Duitse premiejager en voormalige tandarts Dr. King Schultz, vertolkt door Christoph Waltz. Samen proberen ze Django's vrouw Broomhilda von Shaft, gespeeld door Kerry Washington, te redden uit de klauwen van de gewetenloze plantage-eigenaar en slavenmeester Calvin Candie, vertolkt door Leonardo DiCaprio.

Jamie Foxx als de bevrijde slaaf Django.

De rest van de cast bestaat uit o.a. Samuel L. Jackson, Don Johnson, Jonah Hill en Franco Nero. Deze laatste vertolkte overigens de titelrol in Sergio Corbucci's invloedrijke spaghettiwestern Django uit 1966, waardoor Tarantino zich liet inspireren voor Django Unchained.

Leonardo DiCaprio als de gewetenloze slavenmeester Calvin Candie.

Wonder boy

Het ongeduld van de fans van Tarantino ligt voor de hand: deze 49-jarige wonder boy van de Amerikaanse cinema heeft immers de reputatie van een briljante genrevernieuwer. Met zijn hommages aan cultfilms en zijn eigen onnavolgbare, originele stijl, vindt Tarantino elk genre dat hij onder handen neemt opnieuw uit.

In zijn ijzersterke regiedebuut Reservoir Dogs (1992), één van onze favoriete films, gaf Tarantino een stevig adrenalineshot aan het genre van de heist film (kraakfilm) en liet hij het publiek voor de eerste keer kennismaken met zijn unieke, 'Tarantineske' combinatie van zwarte humor, extreem geweld, hilarische dialogen, non-lineaire montage en een fantastische soundtrack met vintage pop- en rock nummers.

Reservoir Dogs: volgens ons het sterkste regiedebuut sinds Citizen Kane van Orson Welles.

Twee jaar later, in 1994, volgde Pulp Fiction, ook één van onze favoriete films: een briljant gemonteerde, even grappige als gewelddadige misdaadmozaïek die de carrière van John Travolta uit het slop haalde en ook van Samuel L. Jackson een wereldster maakte. 

Jackie Brown (1997), een beklijvend misdaaddrama met de zwarte actrice Pam Grier in de boeiende titelrol en ook één van onze favoriete films, was Tarantino's eerbetoon aan de blaxploitation films uit de jaren zeventig. 

Voor zijn tweedelige, wervelende wraakepos Kill Bill (2003-2004), dat wij ook opnamen in onze lijst met onze favoriete films, liet Tarantino zich inspireren door onder meer Aziatische krijgskunstenfilms, manga en anime. 

In 2007 volgde Death Proof: Tarantino's road action-thriller over een moordlustige stuntrijder. 

In 2009 voltooide Tarantino met Inglourious Basterds zijn eigen versie van oorlogsfilms als Dirty Dozen.

En in Django Unchained  brengt hij dus een creatieve hommage aan de Italiaanse spaghettiwesterns uit de jaren zestig.

JN.

Django Unchained (USA-2012): in de bioscoop vanaf 16 januari 2012.
Met: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington en Don Johnson.

Genre: western / avontuur / historisch drama

Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Django Unchained: Met bloed bespat katoen




Quentin Tarantino op de set van Django Unchained.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten