zaterdag 14 mei 2011

What's on a man's mind...?

Gianni e le donne  van Gianni Di Gregorio     ★★★




Als een Italiaanse versie van Woody Allen flaneert regisseur én hoofdrolspeler Gianni Di Gregorio door zijn eigen tragikomedie: hij speelt in zijn nieuwe film Gianni e le donne (Gianni en de vrouwen) een (naar zichzelf vernoemde) montere zestiger op vervroegd pensioen met te veel vrije tijd. Italiaanser als Gianni komen ze niet. De passie in zijn huwelijk lijkt uitgedoofd, maar Gianni is nog steeds gevoelig voor vrouwelijk schoon. Alle vrouwen die hij in Rome ontmoet, vinden hem sympathiek. Maar geen van hen wil ingaan op zijn wanhopige, bijna meelijwekkende avances. "Ze reageren niet eens", klaagt hij. "Ze gunnen me zelfs geen blik. 't Lijkt wel of ik onzichtbaar ben."

Gianni besluit om zijn oude vlam Valeria op te zoeken.

Don Juan op leeftijd

Gianni e le donne is een lichtvoetige romantische tragikomedie over de milde midlifecrisis van een charmante en onverbeterlijke levensgenieter. Di Gregorio spaart zichzelf niet als de hardnekkige would-be don juan die vroeg of laat toch in het reine zal moeten komen met zijn eigen vergankelijkheid. Zijn onderkoelde humor en guitige expressie vormen het hart van de film.

Gianni flirt ook met zijn veel jongere buurvrouw.

Gianni Di Gregorio vindt als de rokkenjager op leeftijd
het juiste evenwicht tussen humor en melancholie.

Als acteur vertolkt Di Gregorio de schijnbaar triviale, maar daarom niet minder betekenisvolle ups en downs van zijn tragikomische personage met een flinke dosis zelfspot en leedvermaak. Maar als scenarist en regisseur registreert hij ze ook met genadige empathie voor de gevoeligheden van een man die moeite heeft om afscheid te nemen van zijn jeugd. Net als het personage Gianni, zweeft zijn film tussen een lach en een traan, tussen joie de vivre en weemoed. Dat resulteert in een zeer genietbare ode aan het leven, de liefde en de (onbereikbare) vrouwen van Gianni.

JN.

Gianni e le donne (Italië-2011): in de bioscoop vanaf 1 juni 2011.
Met: Gianni Di Gregorio, Valeria De Franciscis, Alfonso Santagata, Michelangelo Ciminale, Aylin Prandi en Kristina Cepraga.

Genre: romantische tragikomedie













Geen opmerkingen:

Een reactie posten