woensdag 11 mei 2011

Life and Debt - trailer




(Klik op de playbutton)


Amper twaalf jaar na zijn moeizaam bevochten onafhankelijkheid van de Britse kolonisator in 1962, kampte het Caraïbische eiland Jamaïca met grote financiële en economische problemen ten gevolge van het door de OPEC in 1973 afgekondigde olie-embargo. De Jamaïcaanse overheid zag zich hierdoor genoodzaakt om bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan te kloppen voor een forse kapitaalinjectie. Het IMF zou natuurlijk het IMF niet zijn mocht het aan deze leningen niet ook strikte voorwaarden te hebben gekoppeld in het belang van de schatrijke bankiers en multinationals die achter de schermen van het IMF de lakens uitdelen. Jamaïca kreeg alleen kortetermijnleningen tegen hoge intresten en werd tevens verplicht om de restricties op de import van buitenlandse goederen op te heffen. Het resultaat liet niet lang op zich wachten: de binnenlandse markt werd overspoeld door goedkopere (vaak gesubsidieerde) westerse producten waarmee de lokale boeren, veehouders en handelaars onmogelijk konden concurreren. Heel wat Jamaïcaanse bedrijfjes gingen failliet of moesten inkrimpen, werklozen gingen voor een aalmoes aan de slag in sweatshops, en de misdaad, het geweld en het druggebruik in de shanty towns (sloppenwijken) namen exponentieel toe.

Schuldslaven

De modale Jamaïcaan is sinds 1962 weliswaar in theorie een vrije burger van een gedekoloniseerd, soeverein land, in de praktijk is hij echter ook vandaag nog steeds onderworpen aan de slavernij waaronder zijn voorvaders op de plantages van de kolonisator gebukt gingen. Het is echter een subtielere, sluwere vorm van slavernij: hij is nu een 'schuldslaaf' geworden van de globalistische New World Order.

In 2001 voltooide de Amerikaanse cineaste Stephanie Black een boeiende documentaire over deze vicieuze cirkel van armoede, schuld, rente en nog meer armoede waarin het 'toeristenparadijs' Jamaïca gevangen zit.  De trailer van Life and Debt (leven en schuld), zo heet de documentaire, kan u hierboven bekijken.

JN.

Genre: documentaire / sociaal-economisch drama


Geen opmerkingen:

Een reactie posten