zondag 27 februari 2011

Wolf in schaapsvacht

The Resident  van Antti Jokinen     ★★★




Dokter Juliet Dermer (gespeeld door Hilary Swank) kan haar geluk niet op wanneer ze de wel erg schappelijke huurprijs hoort van een groot en mooi appartement in hartje Brooklyn, New York City. Ze neemt er meteen haar intrek en is ook in haar nopjes over de eigenaar van het appartementsgebouw: Max (Jeffrey Dean Morgan), een sympathieke en charmante vrijgezel tot wie Juliet zich al gauw aangetrokken voelt.

Na verloop van tijd merkt Juliet echter dat er iets niet pluis is. Hoewel zij elke avond haar wekker zet, blijkt ze zich vaak te overslapen. Bovendien begint Juliet het gevoel te krijgen dat ze bespied wordt...

Hilary Swank als Juliet.

I spy with my little eye...

In de traditie van voyeuristische thrillers zoals Rear Window, Peeping TomPsycho (één van onze favoriete horrorfilms), Sliver en My Little Eye, is The Resident een vakkundige, knap opgebouwde psychologische thriller over kijken en bekeken worden, eenzaamheid, obsessie, seksueel verlangen en de sociale maskers die mensen dragen om hun ware aard te verbergen. In dit verband deed The Resident ons denken aan de voyeuristische huiseigenaar die William Baldwin speelt in Sliver, de sociopatische huurder die Michael Keaton vertolkt in Pacific Heights (bekijk de hele film hier) en de schizofrene moteluitbater die Anthony Perkins speelt in Psycho (één van de beste movie villains aller tijden). The Resident draait immers ook om een pand dat een wolf in schaapsvacht verbergt... 

 Juliet krijgt de indruk dat ze in de gaten gehouden wordt...


Kippenvel

The Resident speelt zich bijna volledig af in het appartementsgebouw dat Juliet en Max delen met de bizarre grootvader van Max, gespeeld door horroricoon Christopher Lee (één van onze favoriete acteurs). Toch verveelt de film niet, dankzij de boeiende dynamiek tussen Juliet en Max, die uitstekend vertolkt worden door Hilary Swank en Jeffrey Dean Morgan. De scènes waarin Julie 's nachts bespied wordt terwijl zij slaapt, zijn echte kippenvelmomenten.

Jammer dat The Resident afglijdt naar een teleurstellende, want stereotiepe finale, maar tegen dan heb je wel al een intrigerende thriller achter de kiezen.

En dames: vergeet niet om straks, bij het slapengaan, nog even onder uw bed te kijken alvorens u het licht uitdoet...

JN. 

The Resident (Groot-Brittannië/USA-2011): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Hilary Swank, Jeffrey Dean Morgan, Christopher Lee en Lee Pace.

Genre: psychologische thriller / horror / misdaad

Klik op de oranje link voor de trailer: The Resident - trailer



Jeffrey Dean Morgan als Max.

Horroricoon Christopher Lee speelt in The Resident een bijrol als de bizarre grootvader van huiseigenaar Max.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten