woensdag 2 februari 2011

Een fraaie stijloefening

The Housemaid  van Sang-soo Im     ★★★




De jonge, naïeve Eun-yi (mooie rol van Do-yeon Jeon) wordt aangeworven als de nieuwe kinderoppas en dienstmeid in de riante villa van de rijke Zuid-Koreaanse zakenman Hoon (Jung-jae Lee) en diens zwangere vrouw Hae-ra (Seo Woo). Eun-yi voelt zich aangetrokken tot de charismatische man des huizes, maar Miss Cho (Yeo-jeong Yoon), de oudere dienstmeid in de villa, ligt op de loer en houdt iedereen in de gaten...

Do-yeon Jeon (links) en Jung-jae Lee.

Remake




The Housemaid (oorspronkelijke Zuid-Koreaanse titel: Hanyo) is een knap gestileerde erotische thriller uit 2010 van de Zuid-Koreaanse regisseur Sang-soo Im, die zich baseerde op de gelijknamige zwart-wit klassieker van Ki-young Kim uit 1960. De oorspronkelijke versie van The Housemaid wordt door cinefielen beschouwd wordt als één van de beste Koreaanse films aller tijden. Maar ook de remake mag er zijn.

Net als in de originele versie, focust regisseur Sang-soo Im niet alleen op de destructieve driehoeksverhouding tussen Eun-yi, Hoon en Hae-ra, maar ook op de sociale kloof tussen het onderdanige huispersoneel en hun arrogante werkgevers. In het originele scenario is het echter de dienstmeid die de man des huizes verleidt, terwijl ze in de geactualiseerde versie veeleer het slachtoffer is.

Seo Woo (links) en Do-yeon Jeon.

Ondanks de geforceerde, bijna potsierlijke slotscènes, zijn plot en de personages van deze remake geloofwaardig uitgewerkt. Er is geen absolute tegenstelling tussen de 'goeden' en 'slechten' in dit verhaal: elk personage wordt gedreven door zijn/haar eigen verlangens en verdedigt zijn/haar eigen belangen.

De cast speelt sterk zonder melodramatisch te worden. Zo vindt Seo Woo de juiste toon als de bedrogen, diep gekwetste echtgenote die haar huwelijk wil redden. En Yeo-jeong Yoon schakelt vakkundig over tussen de dreigende, grappige en ontroerende dimensies van haar rol als een oudere, verbitterde dienstmeid die verscheurd wordt tussen haar sympathie voor Eun-yi en haar professionele loyauteit voor de familie die haar al jarenlang tewerkstelt. Haar complexe personage doet overigens in meer dan één opzicht denken aan de sinistere Mrs. Danvers in Alfred Hitchcocks sfeervolle psychologische relatiemysterie Rebecca uit 1940 (bekijk de hele film hier).

Seo Woo als de bedrogen echtgenote.

Een overbodige remake? Niet helemaal, want hoewel deze versie volgens heel wat cinefielen minder beklemmend is dan de originele film, zijn de knappe fotografie en smaakvolle decors in deze fraaie stijloefening een lust voor het oog.

JN.

The Housemaid (Zuid-Korea-2010): in de bioscoop sinds 2 februari 2011.
Met: Do-yeon Jeon, Yeo-jeong Yoon, Jung-jae Lee en Seo Woo.

Genre: erotische thriller / familiedrama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Housemaid (2010) - trailer 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten