dinsdag 28 maart 2017

Zwanger van wraak

Prevenge  van Alice Low     ★★★




De titel van deze komische slasher movie dekt de lading, want Prevenge is een samentrekking van de Engelse woorden pregnant (zwanger) en revenge (wraak), en de film draait rond een alleenstaande zwangere vrouw die uit wraak een reeks moorden pleegt. Als kijker kom je stukje bij beetje te weten wat haar motieven zijn...

De zwangere vrouw heet Ruth en wordt gespeeld door de Engelse actrice Alice Low, die tijdens de opnames trouwens echt zwanger was. Bovendien schreef Low ook het scenario en deed ze zelf de regie. Prevenge is haar regiedebuut.


Zwarte komedie

Prevenge is een eigenzinnige zwarte komedie over pre- en postnatale depressie, die het vooral moet hebben van de geslaagde combinatie van humor en slasher horror. Dat is vooral te danken aan het stevige scenario, dat ons deed denken aan Roman Polanski's briljante horrorthriller Rosemary's Baby (ook een film over een gruwelijke zwangerschap), aan het wraakepos Kill Bill 1 & 2 van Quentin Tarantino, aan een vrouwelijke versie van Michael Winners wraakthriller Death Wish en Martin Scorsese's briljante karakterstudie Taxi Driver, en aan de feministische wraakroman Dirty Weekend van Helen Zahavi. Nochtans is Prevenge geen feministisch pamflet, want Ruth vermoordt ook vrouwen. Filmrecensent David Rooney omschreef Prevenge in The Hollywood Reporter toepasselijk als een film over "malevolence in utero" en als "a kind of deadpan, British kitchen-sink Dario Argento".


Wij hebben vooral genoten van de grappige, kurkdroge dialogen en absurde situaties. Ook de kraaiende, Gollem-achtige voice-over van Ruths ongeboren dochtertje, die haar moeder blijkbaar beveelt om de moorden te plegen, was een goede vondst. "You have absolutely no control over your body or mind anymore", sust Ruths vroedvrouw. "But Baby knows what to do. Baby will tell you. Baby knows best." Maar Ruth begint daaraan te twijfelen en klaagt tegen haar baby: "Kids are so spoiled these days: ‘Mummy, I want a Playstation, mummy I want you to kill that man'." Ruth vermoordt weliswaar enkele onuitstaanbare personages, zoals de gluiperige uitbater van een dierenwinkel die haar probeert te versieren: "That is my big fat snake. Do you want to touch it?" En de vrouwonvriendelijke klootzak DJ Dan zegt tegen haar: "I fucking love fat birds. You don't mind what people do to you." Maar Ruth maakt ook slachtoffers die onze sympathie verdienen. Daardoor blijf je als kijker nieuwsgierig naar haar motieven. Dat die motieven uiteindelijk niet blijken op te wegen tegen de moorden, kunnen we Low vergeven, want Prevenge is een komedie, geen maatschappijkritisch of moralistisch drama.

Ook op de cast van Prevenge valt weinig aan te merken. Low overtuigt zowel op komisch als dramatisch vlak als de getroebleerde Ruth, die onmiskenbaar gebukt gaat onder haar onverwerkte leed uit het verleden. De andere acteurs vertolken bijrollen en doen dat verdienstelijk. Zo hebben we ook genoten van Jo Hartley als de vroedvrouw. Alleen de vertolking van DJ Dan (door Tom Davis) vonden wij te karikaturaal, maar dat kan ook gelegen hebben aan het scenario en/of de regie. 

Tom Davis en Alice Low.

Gemiste kans

Op visueel vlak stelt Prevenge wat teleur. Het camerawerk is all over the place (bijvoorbeeld op het vlak van cadrage en scherpstelling), en ook de belichting, de art direction, de kleuren, het set design en andere elementen van het production design en de mise-en-scène missen consistentie, alsof Low moeite had om te kiezen tussen een realistische of artistieke aanpak. 

Eén van de drie Furies in Crime Without Passion.
In sommige scènes en montages bewijst Low nochtans dat zij als regisseuse voldoende talent heeft voor een artistieke aanpak in het spoor van de kleurrijke giallo slasher movies van de Italiaanse cultregisseur Dario Argento. Zo combineert Low af en toe kleurrijke shots met zwart-wit opnames van de drie Furies uit de briljante openingsbeelden van de oude film noir Crime Without Passion (1934). Samen met de synthesizermuziek van Toydrum roept dat in Prevenge een beklijvende sfeer op, die herinnert aan de baanbrekende giallo-horrorklassiekers van Argento uit de jaren zeventig, zoals Bird with the Crystal Plumage (1970), Profondo rosso (1975) en Suspiria (1977). In tegenstelling tot die voormelde films, gaat Prevenge echter niet voluit op artistiek vlak, wat een gemiste kans is.

JN.

Prevenge (Groot-Brittannië-2016): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Alice Low, Jo Hartley, Kayvan Novak, Tom Davis, Kate Dickie, Dan Renton Skinner en Gemma Whelan.

Genre: zwarte komedie / slasher movie / horror


Alice Low als Ruth.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten