woensdag 1 maart 2017

NIEUWS! 

Moonlight 
wint Oscar voor beste film





Verwarring alom afgelopen zondagnacht tijdens de 89ste uitreiking van de Oscars in Los Angeles. Wat het hoogtepunt van de avond had moeten worden, draaide uit op een pijnlijke vergissing, toen Hollywoodacteurs Warren Beatty en Faye Dunaway (bekend van hun titelrollen in de vernieuwende gangsterfilm Bonny and Clyde) de verkeerde envelop openden en aankondigden dat de romantische musical La La Land de Oscar voor beste film gewonnen had, terwijl Moonlight in feite de winnaar was. Cast en crew van La La Land waren op het podium reeds begonnen aan hun dankbetuigingen, toen de vergissing alsnog rechtgezet werd.

La La Land, met Ryan Gosling en Emma Stone, had toen al 6 Oscars in de wacht gesleept: voor beste regie door Damien Chazelle, beste actrice Emma Stone, beste muziekbeste liedbeste camerawerk en beste production design.

Ryan Gosling en Emma Stone in La La Land.

De Oscar voor beste acteur ging naar Casey Affleck voor zijn hoofdrol in Manchester by the Sea: een psychosociaal familiedrama van regisseur Kenneth Lonergan, die op zijn beurt de Oscar voor beste scenario won.

Oscarwinnaar Casey Affleck in Manchester by the Sea.

Het poëtische coming-of-age-drama Moonlight is pas de tweede langspeelfilm van de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins. Toch kreeg Moonlight, naast de Oscar voor beste film, ook de Oscars voor beste bewerkt scenario (zelf geschreven door regisseur Jenkins) en beste mannelijke bijrol van Mahershala Ali.

Oscarwinnaar Mahershala Ali in Moonlight.

Viola Davis won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol, hoewel zij in feite een hoofdrol speelt in de verfilming van het dramatische toneelstuk Fences. Haar tegenspeler Denzel Washington, die de film ook regisseerde, kon zijn nominatie als beste acteur niet verzilveren. 

Denzel Washington en Oscarwinnares Viola Davis in Fences.

De Oscar voor beste niet-Engelstalige film ging naar het drama The Salesman van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi, die deze Oscar reeds won in 2012 met A Separation.

Zootopia won de Oscar voor beste animatiefilm.

O.J.: Made in America sleepte de Oscar voor beste documentaire in de wacht.

Het anti-oorlogsdrama Hacksaw Ridge van Mel Gibson won twee technische Oscars: voor beste montage en beste geluid

De volledige lijst van alle Oscarwinnaars in 2017 vindt u hier.

Joeri Naanai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten