zondag 10 november 2019

Suspiria (1977) - full movie


Suspiria van de Italiaanse cultcineast Dario Argento uit 1977 (één van onze favoriete horrorfilms) is een sfeervolle en visueel verbluffende klassieker in het Italiaanse giallo-horrorgenre en groeide uit tot één van de meest invloedrijke horrorfilms aller tijden.

Het spannende scenario van Dario Argento en Daria Nicolodi is losjes gebaseerd op de poëtische essaybundel Suspiria de Profundis uit 1845 van de Engelse schrijver Thomas De Quincey.

In de hoofdrol herkennen we de Amerikaanse actrice Jessica Harper als de jonge Amerikaanse balletstudente Suzy Bannion, die in Duitsland arriveert om er balletles te volgen in een dansacademie waar vreemde dingen gebeuren...

De rest van de cast omvat o.a. Stefania Casini als dansstudente Sara, Alida Valli als danslerares Miss Tanner, Barbara Magnolfi als dansstudente Olga, Eva Axén als dansstudente Pat, Udo Kier als psychiater Frank Mandel, Flavio Bucci als de blinde pianist Daniel, Rudolf Schündler als professor Milius, en Hollywoodicoon Jean Bennett in haar laatste filmrol als onderdirectrice Madame Blanc.

De cast bezondigt zich soms aan overacting. En ook de gebrekkige nasynchronisatie van de stemmen op de geluidsband is een storende factor. Maar dat maakt deze horrorfilm goed op het vlak van sfeerschepping en spanningsopbouw.

De zinderende kleurenfotografie in Technicolor is het werk van de Italiaanse cameraman Luciano Tovoli, die cineasten zoals Brian De Palma (één van onze favoriete regisseurs) beïnvloedde.

Het opvallende production design in high kitsch stond onder leiding van de Italiaan Giuseppe Bassan.

De sfeervolle muziek werd gecomponeerd door de Italiaanse rockgroep Goblin en door Dario Argento.

De montage is het werk van de Italiaan Franco Fraticelli.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit.



(Klik op de link "Watch on Odnoklassniki" en dan rechtsonder bij instellingen op "Quality" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horror 

Klik op de oranje links voor: 


- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25

- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80

- onze recensie van de remake van Suspiria door Luca Guduagnino uit 2018: Een eigenzinnige remake

- een achtergrondartikel: Waarom kijken we graag naar horrorfilms?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten