maandag 28 januari 2013

Naar de diepte van het Kwaad

Kill List  van Ben Wheatley     ★★★



De Britse ex-soldaat Jay (Neil Maskell) staat onder zware druk van zijn vrouw (gespeeld door de Zweedse MyAnna Buring) om hun geldgebrek op te lossen. Daarom is hij bereid om samen met zijn oude legerkameraad Gal (Michael Smiley) een smerige maar lucratieve job op te knappen. Dat loopt echter helemaal uit de hand...

Michael Smiley als Gal (links) en Neil Maskell als Jay.

Onheilspellend

Hoewel Kill List begint als een doorsnee psychosociaal gezinsdrama, word je als kijker van meet af aan een dreigende atmosfeer gewaar. Ook de bevreemdende soundscapes waarschuwen: hier klopt iets niet. In Jay's woning bijvoorbeeld kerft zijn nieuwe vriendin Fiona (Emma Fryer) stiekem een vreemd, onheilspellend symbool op de achterkant van de badkamerspiegel? Waarom...?

Emma Fryer als de mysterieuze Fiona.
Bizar

Al gauw leren we dat Jay en Gal in feite huurmoordenaars zijn die aan een nieuwe reeks opdrachten beginnen. Hun eerste slachtoffer is een priester, die merkwaardig genoeg "dank u" zegt vlak voor hij een kogel door de kop krijgt. Het wordt stilaan duidelijk dat dit een wel erg bizarre 'moordlijst' is. Hallucineert  Jay? Is hij in de war vanwege een eerdere, mysterieuze missie in Kiev? Lijdt hij aan posttraumatische stress als gevolg van zijn oorlogsverleden? Begint zijn gewelddadige job als hitman hem te veel te worden? Of maakt hij deze raadselachtige trip naar de donkere diepte van het Kwaad echt mee...?

Michael Smiley als Gal.

Een eigenzinnige shocker

De sterke vertolkingen, met name van Michael Smiley als de flegmatieke Gal, de verrassende plotwendingen, de zwarte humor, het brutale geweld en de bizarre ontknoping maken van deze eigenzinnige Britse shocker een boeiende kruisbestuiving tussen het sociaal realisme van Ken Loach, het verontrustende surrealisme van David Lynch, de desoriënterende psychedelica van Jacob's Ladder, en de folk horror van The Wicker Man en The Blair Witch Project.


MyAnna Buring als Jay's vrouw.

JN.

Kill List (Groot-Brittannië-2011): in de bioscoop en beschikbaar op dvd en blu-ray disc sinds 9 januari 2013.
Met: Neil Maskell, Michael Smiley, MyAnna Buring, Emma Fryer en Struan Rodger.

Genre: psychosociale misdaadthriller / horror / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: Kill List - trailer





Geen opmerkingen:

Een reactie posten