woensdag 16 januari 2013

Elke wolk heeft een zilveren randje

Silver Linings Playbook  van David O. Russell     ★★★½




The world will break your heart ten ways to Sunday.


Acht maanden na zijn gedwongen opname in een psychiatrische instelling probeert de voormalige leraar Pat Solitano (Bradley Cooper) weer wat van zijn leven te maken. Hij trekt in bij zijn ouders (gespeeld door Robert De Niro en Jacki Weaver) en maakt het goede voornemen om te werken aan een positieve houding die in elke donkere wolk een zilveren randje ontwaart.

Bradley Cooper als de nerveuze Pat.
Makkelijker gezegd dan gedaan, want Pat is een emotioneel, licht ontvlambaar type met een bipolaire stoornis. Zo krijgt hij het al op zijn heupen wanneer hij het trieste slot leest van Ernest Hemingway's A Farewell to Arms. "What the fuck!", roept Pat, en hij smijt het boek meteen door het (gesloten) raam. Telkens wanneer hij ergens My Cherie Amour van Stevie Wonder hoort, ontsteekt hij in woede. Dat liefdesliedje werd immers gedraaid op zijn huwelijksfeest en herinnert hem aan het feit dat zijn vrouw hem bedroog en intussen verlaten heeft. 

Kortom, Pat heeft issues. Net als Tiffany overigens (gespeeld door Jennifer Lawrence), de al even eigenzinnige en labiele schoonzus van Pats beste vriend Ronnie (John Ortiz). Pat en Tiffany ontdekken in elkaar een zielsverwant en groeien stilaan naar elkaar toe. Maar dat verloopt niet zonder slag of stoot...

Jennifer Lawrence en Bradley Cooper.

Vinnig

Gebaseerd op een roman van Matthew Quick, is Silver Linings Playbook behalve een psychologisch drama over beschadigde zielen ook een vermakelijke romantische tragikomedie. Als kijker weet je nooit wat er zal gebeuren, en dat ligt in de lijn van de wisselende gemoedstoestand van Pat en Tiffany. Ze dragen het hart op de tong en zijn openhartig op het botte af, wat onvoorspelbare situaties en grappige dialogen oplevert. Ook de vinnige montage en het dito camerawerk weerspiegelen de nervositeit van beide hoofdpersonages. 

Naar het einde toe, wanneer Pat en Tiffany deelnemen aan een cruciale danswedstrijd, valt het verhaal in de valkuil van enkele Hollywoodclichés. Maar intussen heb je wel een fijne film achter de kiezen.

Cast

Robert De Niro en Jacki Weaver.

Bradley Cooper is uitstekend als de verwarde Pat. En de 22-jarige Jennifer Lawrence (bekend van Winter's Bone) toont haar acteertalent als de excentrieke Tiffany. John Ortiz is bij momenten erg grappig als de overspannen Ronnie. Jacki Weaver schittert in haar bijrolletje van Pats bezorgde moeder. Haar personage is de brave tegenpool van de gewetenloze moederfiguur die Weaver met brio vertolkte in de beklijvende psychosociale misdaadthriller Animal Kingdom (lees onze recensie hier). En de immer flamboyante Robert De Niro toont zich als Pats bijgelovige, aan American Football verslingerde vader zo nu en dan ook van zijn kwetsbaarste kant. Hoeveel keer heeft u De Niro al gezien met een gebroken stem en tranen in de ogen? Nu is uw kans.

JN.

Silver Linings Playbook (USA-2012): in de bioscoop vanaf 27 februari 2013.
Met: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver, John Ortiz en Chris Tucker.

Genre: romantische tragikomedie / psychologisch drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Silver Linings Playbook - trailer 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten