dinsdag 27 september 2011

Quentin Tarantino over Taxi Driver


De Amerikaanse regisseur Quentin Tarantino bespreekt Martino Scorsese's meesterwerk Taxi Driver uit 1976, met Robert De Niro, Jodie Foster, Cybill Shepherd en Harvey Keitel in de hoofdrollen.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Klik op de oranje links voor:

- onze recensie van Taxi Driver: Existentieel dynamiet

- de trailer: Taxi Driver - trailer

- een filmfragment: Taxi Driver - fragment

- een achtergrondartikel: Onze favoriete films: Top 35

Genre: psychologische thriller / existentieel drama / misdaad


Wraakengel

Drive  van Nicolas Winding Refn     ★★★




Ryan Gosling als de eenzame Driver.
Het naamloze hoofdpersonage in Drive (gespeeld door de knappe Canadese acteur Ryan Gosling) is een professionele stuntrijder die 's nachts bijverdient als chauffeur voor de onderwereld in Los Angeles. Zijn illegale bijverdienste vergt anonimiteit, wat goed uitkomt voor de eenzaat die hij in feite is. 

Op een dag leert hij zijn buurvrouw Irene (Carey Mulligan) kennen. Zij is een jonge moeder die met haar zoontje wacht op de terugkeer van haar man Standard (Oscar Isaac) uit de gevangenis. Standard wil zijn leven beteren, maar wanneer hij eindelijk vrijkomt, wordt hij door een bende gangsters onder druk gezet om een overval te plegen. De stuntrijder besluit om het gezin in bescherming te nemen...

Carey Mulligan en Ryan Gosling.

Ambivalent

Drive is een harde actiethriller van de Deense cineast Nicolas Winding Refn, die de existentiële wanhoop in Taxi Driver (één van onze favoriete films) combineert met de brutaliteit in Point Blank en Oldboy, de spectaculaire car chases in Bullitt en de spanning en morele dilemma's in Heat en A History of Violence

Drive bevat enkele uiterst gewelddadige scènes.

Net als in Taxi Driver, Point Blank en Oldboy is het hoofdpersonage in Drive een eenzame man die wraak neemt. Net als in Heat, Bullitt en A History of Violence, balanceren de personages in Drive op het slappe koord tussen goed en kwaad. En net als in alle deze films, staat ook in Drive de (zelf)destructieve impact van geweld centraal.

Driver is een ondoorgrondelijke,
mythische wraakengel met een
gespleten persoonlijkheid. 
Ryan Gosling acteert uitstekend als de zwijgzame Driver die, net als de hoofdpersonages Travis Bickle in Taxi Driver en Walker in Point Blank, elk moment kan ontploffen: een soort van mysterieuze, mythische wraakengel met een duister verleden en ambivalente persoonlijkheid.  

Ook de andere acteurs in Drive zitten goed in hun rol, met name Albert Brooks en Ron Perlman als de gewetenloze gangsterbazen Bernie en Nino.

Sfeervol

De desolate, in troosteloos neonlicht badende straten van Los Angeles by night werden sfeervol in beeld gebracht door de Amerikaanse cameraman Newton Thomas Sigel en herinneren aan de visuele weemoed in Heat en Collateral (bekijk een filmfragment hier).

Ook de melancholische, naar de jaren tachtig verwijzende neo-new wave soundtrack van Cliff Martinez, die wellicht inspiratie vond in de muziek van Angelo Badalamenti (de huiscomponist van cultcineast David Lynch), draagt bij tot het onderhuidse gevoel van isolement en onvervulde hunkering in Drive.

Albert Brooks als de gangsterbaas Bernie.

Een hybride cultfilm

Het siert regisseur Nicolas Winding Refn dat hij erin geslaagd is om de vrij magere plot van Drive -in feite een soort van The Fast and the Furious voor meerwaardezoekers- op te tillen boven het niveau van de doorsnee actiethriller uit Hollywood. Een prestatie die hem op het voorbije Filmfestival van Cannes terecht de prijs voor beste regisseur opleverde.

Ron Perlman als de gangsterbaas Nino.

Drive is een merkwaardige, hybride stijloefening die ergens zweeft tussen het oeuvre van cineasten zoals Michael Mann, David Lynch, Martin Scorsese, Chan-wook Park en David Cronenberg. Het is een unieke, instantcultfilm die geen seconde verveelt en waarover nog lang gediscussieerd zal worden door cinefielen. Al was het maar over de vraag of het shockerende geweld in sommige scènes gratuit dan wel functioneel is...?

JN. 

Drive (USA-2011): in de bioscoop vanaf 2 november 2011.
Met: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Oscar Isaac, Brian Cranston, Albert Brooks, Ron Perlman en Christina Hendricks.

Genre: actiethriller / psychosociaal misdaaddrama / gangsterfilm 

Regisseur Nicolas Winding Refn
op het Filmfestival van Cannes.

Klik op de oranje links voor:

- een filmfragment: Drive - fragment

- nieuws over de winnaars op het Filmfestival van Cannes: The Tree of Life wint Gouden Palm in Cannes 2011

- onze keuze voor Nicolas Winding Refn als de beste regisseur van het jaar: De beste films van 2011




  
Standard (Oscar Isaac) krijgt hulp van Driver (Ryan Gosling).

vrijdag 23 september 2011

In het brein van de moordenaar

Those Who Kill  van Birger Larsen, Niels Nørløv en Kasper Barfoed     ★★★

Soms worden de rollen tussen politie en voortvluchtige 
omgedraaid, zoals Katrine ondervindt in de eerste
 aflevering van Those Who Kill.
Distributeur Lumière heeft weer een nieuwe dvd-box toegevoegd aan zijn uitstekende collectie Scandinavische misdaadseries: Those Who Kill is een vijfdelige Deense tv-reeks waarin politie-inspecteur Katrine Ries Jensen (Laura Bach) en psychologisch profiler Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren) samen proberen om enkele sluwe en meedogenloze seriemoordenaars te vatten... 

Kat en muis

Those Who Kill (originele Deense titel: Den som dræber) is even spannend als The Killing (de razend populaire Deense crimiserie met Sofie Gråbøl als politiedetective Sarah Lund). Net als de trendsettende misdaadthrillers The Silence of the Lambs en Se7en, focust Those Who Kill vooral op het psychologische kat-en-muis-spel tussen de daders en de politie. De serie bevat genoeg actie en nagelbijtende momenten voor enkele (ont)spannende tv-avondjes, maar is ook boeiend voor wie iets wil bijleren over de wijze waarop politie en gerecht gebruikmaken van forensische en psychologische onderzoeksmethodes om de werkwijze en motieven van een seriemoordenaar te achterhalen. Katrine en Thomas proberen zich in te leven in de leefwereld van elke dader en een patroon te ontdekken in de misdaden. De modus operandus kan immers op zijn beurt aanwijzingen bevatten over de identiteit en de schuilplaats van de dader. Deze 'empathische' inleving in de psyche van moordenaars heeft echter ook een impact op de eigen gemoedstoestand van Katrine en Thomas...

Elke van de vijf afleveringen van deze serie duurt anderhalf uur, precies de lengte van een volwaardige langspeelfilm. Omdat het om vijf afzonderlijke afleveringen gaat waarin telkens één moordenaar centraal staat, hoefden de scenaristen de plot nergens te rekken, wat bijdraagt tot het vlotte tempo van Those Who Kill. Samen met de uitstekende vertolkingen, sfeervolle fotografie en verrassende plotwendingen, staat deze reeks garant voor 450 meeslepende minuten kijkplezier.

JN.

Those Who Kill - seizoen 1 (Denemarken-2010): beschikbaar op dvd vanaf 12 oktober 2011. 
Met: Laura Bach, Jakob Cedergren en Lars Mikkelsen. 

Genre: misdaadthriller / psychologisch politiedrama / mysterie / actie

De dvd-box van het complete eerste seizoen bestaat uit vijf afleveringen:

1. Those Who Kill
2. Utopia
3. Bad Blood
4. An Eye For An Eye
5. A Deadly Game



zondag 18 september 2011

zaterdag 17 september 2011

The Omen - fragment




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horror / psychologische thriller / mysterie

Klik op de oranje links voor:

- de hele film: The Omen - full movie

- een achtergrondartikel: Waarom kijken we graag naar horrorfilms?


vrijdag 16 september 2011

Geheime liefde

Something Borrowed  van Luke Greenfield     ★★

Something Borrowed is een matige romantische komedie
over vriendschap, liefde, bedrog en de moed om jezelf te zijn.

Ondanks hun totaal verschillende karakters, zijn de introverte Rachel (gespeeld door Ginnifer Goodwin) en de extraverte Darcy (Kate Hudson) al sinds hun jeugd hartsvriendinnen. Darcy's verloofde Dex (Colin Egglesfied) was ooit een studiegenoot van Rachel. Terwijl het huwelijk van Darcy en Dex nadert, geven Rachel en Dex aan elkaar toe dat ze al jaren gevoelens voor elkaar hebben...

Kate Hudson als Darcy (links) en Ginnifer Goodwin als Rachel.
Braaf

Gebaseerd op de bestseller Something Blue van schrijfster Emily Giffin, is Something Borrowed een stereotiepe romantische tragikomedie in de trant van My Best Friend's Wedding. De cast speelt braaf binnen de lijntjes van het subgenre.


Colin Egglesfield als Dex.
De leukste oneliners zijn voor John Krasinski, die Rachels beste vriend Ethan vertolkt, zoals deze: "The Hamptons are like a zombie movie directed by Ralph Lauren." Jammer dat Something Borrowed ook zelf te veel weg heeft van een modeadvertentie. Colin Egglesfield ziet er uit als een afgeborsteld fotomodel en acteert alsof hij in een dwangbuis zit. Het scenario bevat te weinig originele 'weerhaken' om echt te beklijven. En geen van de personages is interessant genoeg om ons hart te veroveren.

Ik ben het niet eens met sommige recensenten die vinden dat het bedrog en de manipulaties van de drie protagonisten haaks staat op hun liefde en vriendschap, en dat die tegenstelling hen minder geloofwaardig maakt. Ook in het echte leven kunnen emoties en situaties complex zijn en liggen haat en liefde soms dicht bij elkaar. Het probleem is echter dat Something Borrowed er niet in slaagt om deze boeiende thematiek op een boeiende manier over te brengen. Daarvoor is deze romcom gewoon niet grappig, romantisch, ontroerend of dramatisch genoeg.

JN.

Something Borrowed (USA-2011): in de bioscoop sinds 7 september 2011.
Met: Ginnifer Goodwin, Kate Hudson, Colin Egglesfield, John Krasinski en Steve Howey.

Genre: romantische tragikomedie / psychosociaal drama

Klik op de oranje link voor de trailer: Something Borrowed - trailer

dinsdag 13 september 2011

Raging Bull - fragment




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p voor hogere beeldresolutie)


Genre: boksfilm / biopic / psychologisch docudrama / familiedrama


The Evil Dead (1981) - fragment


Hieronder kan u kijken naar één van onze favoriete scènes uit de spannende, destijds vernieuwende en invloedrijke horrorklassieker The Evil Dead (1981) van de Amerikaanse cineast Sam Raimi.



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 480p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: horror

Klik op de oranje links voor:


- onze recensie van The Evil Dead: Een instant horrorklassieker

- een achtergrondartikel: Onze favoriete horrorfilms: Top 25


zondag 11 september 2011

Something Borrowed - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder op 480p of 720p voor hogere beeldresolutie)


Klik op de oranje link voor onze recensie van Something Borrowed: Geheime liefde

Genre: romantische tragikomedie / psychosociaal drama


NIEUWS!
Leonardo DiCaprio
is de bestbetaalde acteur 





Van mei 2010 tot mei 2011 verdiende Leonardo DiCaprio ruim 54,4 miljoen euro. Daarmee is de 36-jarige Hollywoodster volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes momenteel met voorsprong de bestbetaalde acteur ter wereld.

Johnny Depp (één van de knapste acteurs aller tijden, lees ons biografische portret hier), die de Forbes-acteurslijst in 2009 nog aanvoerde met een inkomen van circa 53 miljoen euro, verdiende van mei 2010 tot mei 2011 zo'n 35,3 miljoen euro en valt daarmee nu terug naar de 2de plaats. De komiek Adam Sandler staat momenteel op de 3de plaats met ruim 28,2 miljoen euro, gevolgd door Will Smith met circa 25,4 miljoen euro en Tom Hanks met zo'n 24,7 miljoen euro.

De eerste actrices in het lijstje zijn Sarah Jessica Parker en Angelina Jolie met elk ongeveer 21 miljoen euro. De bestbetaalde vrouwen in Hollywood verdienden dus ruim de helft minder dan DiCaprio.  

DiCaprio dankt zijn dikke bankrekening onder meer aan het succes van Inception van Christopher Nolan en Shutter Island van Martin Scorsese. Die films brachten aan de kassa samen maar liefst 850 miljoen euro op. Naast een voorschot van circa 10,6 miljoen euro voor elk van beide films, ontvangt DiCaprio ook een percentage van de ticketverkoop aan de bioscoopkassa's.

Mede dankzij het succes van de sciencefictionthriller Inception, 
regende het voor Leonardi DiCaprio geld in 2010.

De meest lucratieve film van het afgelopen jaar was Alice in Wonderland van Tim Burton (lees ons biografische portret hier) met Johnny Depp in de rol van het personage Mad Hatter. Hoewel de film 723 miljoen euro opbracht, bleek dat dus niet voldoende voor Depp om de bestbetaalde acteur op de planeet te blijven. Maar dankzij de release van het 4de deel in de populaire filmreeks Pirates of the Caribbean, waarin Depp met brio de flegmatieke piratenkapitein Jack Sparrow speelt, kan hij de titel van bestbetaalde acteur volgend jaar misschien heroveren...

Johnny Depp als kapitein Jack Sparrow
in Pirates of the Caribbean IV: On Stranger Tides.


Hieronder vindt u de nieuwe Top 5 van de bestbetaalde acteurs ter wereld volgens het tijdschrift Forbes


De bestbetaalde acteurs 
van mei 2010 tot mei 2011


1. Leonardo DiCaprio : 54,4 miljoen €

2. Johnny Depp : 35,3 miljoen €

3. Adam Sandler : 28,25 miljoen €

4. Will Smith : 25,4 miljoen €

5. Tom Hanks : 24,7 miljoen €


Joeri Naanai

zaterdag 10 september 2011

The Trip - trailer




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: culinaire roadmovie / tragikomedie / existentieel docudrama

Klik op de oranje link voor onze recensie van The TripHumor met een snuifje Don Quichot

Humor met een snuifje Don Quichot

The Trip  van Michael Winterbottom     ★★★



De Britse komiek Steve Coogan (vertolkt door zichzelf) mag op kosten van de krant The Observer de beste restaurants in het pittoreske Noord-Engeland uitproberen. Omdat het net uit is met zijn vriendin, vraagt hij aan zijn collega-komiek Rob Brydon (ook zichzelf) om hem te vergezellen op de zesdaagse trip. Het wordt een existentiële ervaring, waarbij Steve en Rob al grappend en grollend zowel zichzelf als elkaar beter leren kennen...

Rob Brydon (links) en Steve Coogan.

Britse Don Quichot  



Steve en Rob zijn erg competitief ingesteld en hun vriendschap wordt gekenmerkt door een gezonde rivaliteit. Ze proberen elkaar te overtroeven met hun geestigheden en vergelijken de keuzes die ze (zouden) maken in het dagelijks leven. Rob is een brave, happy-go-lucky huisvader, Steve een sarcast en avontuurlijke charmeur.

In een droomscène met een cameo van Ben Stiller fantaseert Steve over de roem van Hollywood-komieken. En wanneer Rob aan Steve de hypothetische vraag stelt of hij de Oscar voor beste acteur zou willen als hij daarvoor de gezondheid van zijn zoon zou moeten opofferen, antwoordt Steve verontwaardigd: "Natuurlijk niet." Ook niet als het maar om het tijdelijke ongemak van een appendicitis gaat en een operatie nadien soelaas biedt? De twijfelende blik van Steve spreekt boekdelen... Steve is een zoeker die twijfelt aan alles en iedereen, wellicht nog het meest aan zichzelf. Hij lijdt onder de breuk met zijn vriendin, worstelt met een midlifecrisis en zoekt afleiding bij de vrouwen die hij ontmoet. Rob omschrijft hem treffend als "een Britse Don Quichot": vechtend tegen de windmolens van zijn eigen rusteloze ziel.

Op het eind van de film neemt Steve echter een belangrijke beslissing waaruit blijkt dat hij als puntje bij paaltje komt toch geen egocentrische carrièrist is. Dat hij toch minder cynisch en harteloos is dan hij soms wil doen geloven...

Culinaire road movie

The Trip (de gelijknamige Britse tv-serie werd door regisseur Michael Winterbottom bewerkt voor het grote scherm) is een tragikomische road movie in de trant van de eigenzinnige Amerikaanse 'wijnkomedie' Sideways (2004) van Alexander Payne. Met dat verschil dat beide hoofdrolspelers van The Trip zichzelf vertolken. De kijker heeft er dus het raden naar of en in welke mate de filosofische dialogen en spitsvondige one-liners in het scenario stonden dan wel de spontane uitdrukking zijn van hoe Coogan en Brydon zich in werkelijkheid voelen en gedragen. Dat voegt een boeiende extra dimensie toe aan de film. Zo bekritiseert Steve de imitaties die Rob geeft van beroemdheden zoals Anthony Hopkins, Al Pacino, Sean Connery en Woody Allen: "Wie ouder dan veertig is en zichzelf amuseert met imitaties moet dringend eens goed in de spiegel kijken." Waarna Steve overigens zelf een (briljante) imitatie geeft van Michael Caine. De onderkoelde, humoristische dynamiek tussen Steve en Rob geeft een geïmproviseerde indruk en lijkt uit het leven gegrepen. Soms lijkt The Trip wel een documentaire. Maar we weten allemaal dat komieken meesters zijn in timing en misleiding...

JN.

The Trip (Groot-Brittannië-2010): in de bioscoop vanaf 28 september 2011.
Met: Steve Coogan en Rob Brydon.

Genre: culinaire roadmovie / tragikomedie / existentieel docudrama

Klik op de oranje link voor de trailer: The Trip - trailer


Steve Coogan (links) en Rob Brydon zijn op dreef in deze vermakelijke road movie.