maandag 7 maart 2011

Schijn of zijn?

La doppia ora  van Giuseppe Capotondi     ★★★½



Sonia werkt als kamermeisje in een hotel in de Italiaanse stad Turijn. Tijdens een avondje speeddaten maakt ze kennis met de zwijgzame weduwnaar en ex-politieman Guido. Sonia wordt verliefd op hem, maar wanneer Guido haar uitnodigt in het riante landhuis waar hij als bewakingsagent werkt, worden zij plots overvallen door een bende gewapende dieven. Guido wordt neergeschoten, en Sonia raakt gekwetst maar overleeft op het nippertje. Na Guido's begrafenis kan Sonia hem moeilijk van zich afzetten. Ze lijkt hem overal te zien, zelfs op een foto van hen beiden waarvan zij zich echter niet kan herinneren dat die ooit getrokken werd. Lijdt ze aan posttraumatische stress? Leeft Guido nog? Of is ze gek aan het worden...? 

Kseniya Rappoport als Sonia, en Filippo Timi als Guido.

Fatale liefde

Met La doppia ora ('het dubbele uur') heeft de Italiaanse regisseur Giuseppe Capotondi een beloftevol langspeelfilmdebuut afgeleverd dat balanceert tussen een sfeervol romantisch drama en een originele psychologische mysteriethriller met film noir-elementen. Verleiding, bedrog, verraad, schuldgevoelens en onweerstaanbare (fatale?) liefde: het knap gestructureerde scenario (geschreven door Alessandro Fabbri, Ludovica Rampoldi en Stefano Sardo) staat bol van onvoorspelbare plotwendingen die de kijker tot op het einde in spanning houden over wat nu precies werkelijkheid en wat verbeelding is.

Filippo Timi.

Chemie

Filippo Timi acteert uitstekend als de charismatische Guido, maar het is vooral de getalenteerde Russische actrice Kseniya Rappoport als de getormenteerde Sonia die ons aan het scherm kluisterde terwijl we ons afvroegen wat haar personage nu eigenlijk overkomt. Voor de meeslepende chemie tussen beide hoofdrolspelers werden zij in 2009 op het Filmfestival van Venetië uitgeroepen tot beste acteur en beste actrice.

Kseniya Rappaport.

Veelbelovend

Soms doet La doppia ora denken aan het uitstekende verdwijningsmysterie Frantic van Roman Polanski uit 1988 (bekijk de hele film hier), dan weer aan de vage grens tussen droom en werkelijkheid in het fascinerende psychologische drama Mulholland Drive van David Lynch uit 2001 (één van onze favoriete films) en bij momenten zelfs aan het briljante film noir-misdaadmysterie Vertigo van Alfred Hitchcock uit 1958 (ook één van onze favoriete films). Misschien heeft Capotondi zich tot op zekere hoogte laten inspireren door deze films, maar La doppia ora heeft onmiskenbaar een eigen, ja zelfs vrij uniek karakter. 

Inhoudelijk laat de film een fragmentaire, enigszins onbevredigende indruk na. En ook op visueel vlak blijft hij wat in gebreke. 

Niettemin is La doppia ora een ambitieus en erg boeiend filmdebuut dat nieuwsgierig maakt naar Capotondi's volgende project.

JN.

La doppia ora (Italië-2009): beschikbaar op dvd vanaf 19 april 2011.
Met: Kseniya Rappoport, Filippo Timi, Antonia Truppo, Michele Di Mauro, Gaetano Bruno en Fausto Russo Alesi.

Genre: psychologische thriller / mysterie / neo noir / romantisch drama / misdaad    

Klik op de oranje link voor de trailer: La doppia ora - trailer


La doppia ora is een intrigerende mysteriethriller waarin haast niets is wat het lijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten