maandag 21 maart 2011

Ontroostbaar

Rabbit Hole  van John Cameron Mitchell     ★★★½




Becca en haar man Howie (gespeeld door Nicole Kidman en Aaron Eckhart) zijn ontroostbaar nadat hun 4-jarig zoontje Danny om het leven komt tijdens een verkeersongeval. Om hun verdriet te verwerken, volgen ze groepstherapie met andere koppels die hun kind verloren hebben. Becca stoort zich echter mateloos aan het religieuze discours van sommige deelnemers. Wanneer een koppel troost zoekt in de gedachte dat God hun dochter wegnam "omdat Hij een engel nodig had", reageert Becca bot: "Waarom mààkte hij dan niet gewoon een engel?" En wanneer ze met haar moeder over haar religieuze twijfels praat, zegt ze: "Als God bestaat, is Hij een sadistische klootzak." 

Nicole Kidman als Becca.

Rouwverwerking

Becca's bittere cynisme is hààr manier om met de dood van haar zoontje om te gaan. De pijn van haar verlies is te groot om er voortdurend mee geconfronteerd te worden. Daarom stopt ze plots met de groepstherapie, verwijdert ze Danny's tekeningen van de koelkast en geeft ze zijn kleren en hond weg. Becca wist elk spoor uit dat herinnert aan Danny en lijkt van haar hart een steen te willen maken. Dat begint ook zijn tol te eisen van haar echtgenoot. Wanneer Becca verontwaardigd is omdat Howie niet lijkt te begrijpen dat zij geen zin meer heeft om met hem te vrijen, zegt Howie: "I was trying to make things nice." Becca's droge reactie vat hun problematische situatie treffend samen: "You can't. Things aren't nice anymore." Terwijl Becca en Howie steeds verder uit elkaar groeien, ziet Becca op straat toevallig de student die haar zoontje doodreed. Ze besluit hem te volgen...

Nicole Kidman en Aaron Eckhart als het rouwende echtpaar.

Baksteen

Gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van de Amerikaanse schrijver David Lindsay-Abair uit 2006, is Rabbit Hole een mooie, soms bitse, bij momenten ook (tragi)komische, maar vooral gevoelige en intelligente film over het moeizame parcours waarover rouwprocessen verlopen. Rabbit Hole maakt duidelijk dat elke mens op zijn/haar eigen, unieke manier omgaat met de pijn van verlies. Zo vraagt Becca aan haar moeder, die jaren voordien ook een zoon verloor, of de pijn ooit weggaat. "Nee", zegt haar moeder ((gespeeld door Dianne Wiest). "Maar na een tijd wordt ze wel draaglijk: als een baksteen die je voor de rest van je leven in je zak meedraagt, soms even vergeet, en dan plots weer voelt wanneer je even je hand in je zak steekt." 

Dianne Wiest als Becca's moeder.

Geloofwaardig

Nicole Kidman draagt haar rol van Becca met intense waardigheid. Jammer dat de botox in haar lippen haar gelaatsuitdrukkingen wat maskeert, maar ze blijft een ijzersterke actrice. Aaron Eckhart acteert heel verdienstelijk als Howie, die met de moed der wanhoop probeert om zijn huwelijk te redden. En ook Dianne Wiest overtuigt in haar fijne bijrol als Becca's moeder.

Nicole Kidman.

Hoe Rabbit Hole afloopt, verklappen we niet. Maar het ingetogen open einde sluit in elk geval perfect aan bij wat voorafgaat in deze geloofwaardige en ontroerende film over liefde en (wan)hoop.      

JN.

Rabbit Hole (USA-2010): in de bioscoop vanaf 13 april 2011.
Met: Nicole Kidman, Aaron Eckhart, Dianne Wiest, Miles Teller, Sandra Oh, Tammy Blanchard en Giancarlo Esposito.

Genre: psychologisch gezinsdrama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Rabbit Hole - trailer



Nicole Kidman en Aaron Eckhart in het aangrijpende gezinsdrama Rabbit Hole.




Nicole Kidman.



Regisseur John Cameron Mitchell en hoofdrolspeelster Nicole Kidman op de set van Rabbit Hole.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten