woensdag 15 februari 2023

Een prekerig psychosociaal misdaaddrama

The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story  van Simone Stock     ★★






Hoeveel misdaadthrillers kent u waarvan de belangrijkste plotwending reeds volledig verklapt wordt in de filmtitel? Dat zullen er niet veel zijn, denk ik. Een misdaadthriller is immers doorgaans bedoeld om de kijker in spanning te houden over de afloop. De nieuwe Amerikaanse tv-film The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story (2023) daarentegen kondigt in de filmtitel niet alleen aan dat de plot gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van het Amerikaanse tienermeisje Kara Robinson (titelrol van Katie Douglas), maar ook dat zij kon ontsnappen uit de handen van haar ontvoerder Richard Evonitz (gespeeld door de Canadese acteur Kristian Bruun). Waarom besloten de makers van deze film om de belangrijkste plotwending op voorhand te verklappen? Wel, dat blijkt uit de narratieve opbouw van de film, die weliswaar begint als een degelijke misdaadthriller over de ontvoering van de 15-jarige Kara, maar gaandeweg evolueert naar een prekerig psychosociaal drama over haar weigering om na haar ontsnapping als "slachtoffer" behandeld te worden.

Katie Douglas als Kara Robinson.

Slappe pudding

De eerste helft van de film is meeslepend, dankzij de geslaagde spanningsopbouw. Als kijker voelen we mee met Kara terwijl ze in juni 2002 in de Amerikaanse staat South Carolina ontvoerd en gevangengehouden wordt door haar gewetenloze ontvoerder. Katie Douglas overtuigt in haar veeleisende titelrol als de bange maar tevens weerbare en scherpzinnige Kara, die koste wat het kost wil overleven en ontsnappen. Kristian Bruun heeft de juiste, perverse en dreigende uitstraling in zijn geslaagde vertolking van de psychopaat Richard Evonitz, waardoor we als kijker geloven dat Kara zijn instructies volgt uit vrees voor haar eigen leven. Ook Cara Buono overtuigt in haar bijrol als Kara's radeloze moeder, die de politie inschakelt om haar verdwenen dochter op te sporen. Toch had de eerste helft van de film nog veel spannender gekund. 

Kristian Bruun overtuigt als de ontvoerder Richard Evonitz.

Bovendien zakt de film als een slappe pudding in elkaar na Kara's ontsnapping. De spanning maakt plaats voor melige dialogen die focussen op Kara's weerbaarheid terwijl zij weigert om als "slachtoffer" behandeld te worden en haar normale leven wil hervatten hoewel haar voortvluchtige ontvoerder nog op vrije voeten is. Vooral de dialogen tussen Kara en politiesheriff Jim Price (vlak vertolkt door Robert Nahum) zijn te prekerig en uitleggerig. Tot slot eindigt de film met een anticlimax, omdat scenariste Haley Harris en regisseuse Simone Stock kozen voor een waarheidsgetrouwe maar nogal saaie finale in plaats van een spannende ontknoping.

JN.

The Girl Who Escaped: The Kara Robinson Story (USA-2023): te bekijken via streamingdiensten zoals Lifetime, iTunes, Google Play, Microsoft Store, Vudu, Prime Video, Hulu en DirectTV. 
Met: Katie Douglas, Kristian Bruun, Cara Buono en Robert Nahum.

Genre: misdaadthriller / psychosociaal drama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten