In onderstaand YouTube-filmpje reageert de Canadese fotograaf en filmmaker Peter McKinnon op leerzame voorbeelden van creatieve en ingenieuze opnametechnieken in de reclame- en filmindustrie.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit) Genre: minidocumentaire / making-of/ reactievideo
In deze onheuglijke tijden van opdringerige politieke correctheid en daarmee verbonden vormen van onverdraagzame en moralistische (zelf)censuur, trakteren wij, onverbeterlijke vrije geesten, u hieronder met plezier op een dosis moralinevrij tegengif in de gedaante van Mike Strutter: het vuilgebekte, misantrope, coke snuivende, kettingrokende, whisky drinkende en agressieve titelpersonage in MTV's totaal ontregelde komische tv-serie Strutteruit 2006 en 2007, geschreven en op onnavolgbare wijze schitterend belichaamd door de compromisloze Engelse komiek, acteur en rockzanger Paul Kaye (ook bekend als de provocatieve celebrity-interviewer Dennis Pennis en als het personage Thoros of Myr in de razend populaire tv-serie Game of Thrones).
Strutterstaat in The Guinness Book of World Records als de tv-show met het grootste aantal scheldwoorden. Haast niemand is veilig voor de tirades van het personage Mike Strutter, want hij heeft een hekel aan zowat iedereen.
Kortom: no way dat een serie zoals Struttervandaag de dag, in het huidige politiek correcte klimaat, door een main stream tv-zender geproduceerd laat staan uitgezonden zou worden. En dat is jammer, want de 'foute' humor in Strutteris niet alleen erg grappig maar ook een moedige fuck you tegen het brave, bloedeloze entertainment in de meeste tv-programma's.
Hieronder kan u kijken naar:
- de hilarische begingeneriek van Strutter;
- een grappig fragment waarin Mike Strutter op genadeloze wijze afrekent met de New Age-beweging;
- een explosief fragment waarin hij populaire vakantiebestemmingen bekritiseert;
- en een compilatie van zijn 'creatieve' beledigingen aan het adres van al wie zich door hem beledigd voelt.
Niet geschikt voor moraalridders, fatsoenrakkers of andere snowflakes.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit)
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)
(Klik op de link "Bekijken op YouTube" en dan op de playbutton, en rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 360p voor hogere beeldkwaliteit)
Een degelijk, broeierig neo noir misdaadmysterie uit 1990, geregisseerd door de Amerikaanse acteur Dennis Hopper, naar de roman Hell Hath No Fury uit 1953 van Charles Williams.
De hoofdrollen worden vertolkt door Don Johnson, Virginia Madsen en de destijds amper 20-jarige Jennifer Connelly.
Klik hieronder op de link "Bekijken op YouTube" om de hele film te bekijken.
(Klik op de link "Bekijken op YouTube" en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
Elke volwassene heeft wel eens gefantaseerd over hoe het zou zijn om met een tijdreis terug te keren naar zijn/haar jeugd. Wat zouden we dan, met de ervaring die we nu hebben, zeggen tegen bijvoorbeeld onze toenmalige leraar wiskunde? Wel, het door Kathleen Turner met brio vertolkte titelpersonage in de fijne tragikomedie Peggy Sue Got Married van Francis Ford Coppola uit 1986 neemt alvast geen blad voor de mond wanneer ze terugkeert naar haar jeugd en op school een onverwachte algebratest moet doen, zoals u kan vaststellen in deze grappige scène...
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 480p voor hogere beeldkwaliteit) Genre: tragikomedie / fantasy / romantisch drama
Onderstaande compilatievideo omvat leerzame duiding bij de opening shots uit de 13 langspeelfilms die de succesvolle Amerikaanse regisseur Steven Spielberg (één van onze favoriete cineasten) regisseerde vanaf zijn langspeelfilmdebuut Duel in 1971 tot en met Hookin 1991.
De opening shots in kwestie komen uit de volgende films:
- Duel uit 1971, met camerawerk van Jack A. Mara
- The Sugarland Express uit 1973, met camerawerk van Vilmos Zsigmond
- Jaws uit 1975, met camerawerk van Bill Butler
- Close Encounters of the Third Kind uit 1977, met camerawerk van Vilmos Zsigmond
- 1941 uit 1979, met camerawerk van William A. Fraker
- Raiders of the Lost Ark uit 1981, met camerawerk van Douglas Slocomb
- E.T.uit 1982, met camerawerk van Allen Daviau
- Indiana Jones and the Temple of Doom uit 1984, met camerawerk van Douglas Slocomb
- The Color Purple uit 1985, met camerawerk van Allen Daviau
- Empire of the Sun uit 1987, met camerawerk van Allen Daviau
- Indiana Jones and the Last Crusade uit 1989, met camerawerk van Douglas Slocomb
- Always uit 1989, met camerawerk van Mikael Salomon
- Hook uit 1991, met camerawerk van Dean Cundey.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)
De getalenteerde Nederlandse cabaretiers Kees van Kooten en Wim de Bie nemen xenofobe Nederlanders op de korrel in deze satirische, maatschappijkritische tv-sketch uit 1984.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit) Genre: maatschappijkritische komedie
De allereerste aflevering van de schitterende tragikomische Vlaamse tv-serie De collega's van Jan Matterne werd door de BRT uitgezonden op 9 september 1978 en was meteen een schot in de roos!
In de onvergetelijke rollen herkennen we:
- Manu Verreth als de goedhartige maar niet erg snuggere classificeerder Jomme Dockx, - René Verreth als de altruïstische afdelingschef en moraalridder Philemon Persez, - Nellie Rossier als de bekakte en eenzame secretaresse Mireille Puis, - Bob Van der Veken als de typisch Antwerpse directeur en politieke parvenu Paul Tienpondt, - Mandus de Vos als de verwijfde onderafdelingschef en Vlaamse taalpurist Bonaventuur Verastenhoven, - Jaak Van Assche als de opsteller en opschepperige grapjas Jean De Pesser, - Tuur De Weert als de rebelse klerk en cynische salonanarchist Gilbert Van Hie, - Jacky Morel als de Franstalige, kurkdroge Brusselse gangwachter Hilaire Baconfoy, - Tessy Moerenhout als de sympathieke typiste en libertijnse losbol Betty Bossé, - Jo Crab als de roddelende Antwerpse koffiemadam Arabella Lucas,
- Romain Deconinck in zijn gastrol als de net gepensioneerde onderafdelingschef Valère Custers,
- en Yvonne Delcour in haar gastrol als de bedeesde echtgenote van Valère.
Veel kijkplezier beste beeldbuisbengels!
(Klik op de playbutton en dan rechtsboven bij instellingen op "Kwaliteit" en op 480p voor hogere beeldkwaliteit)
Hieronder kan u kijken naar een schitterend filmfragment uit Terms of Endearment: een uitstekende tragikomedie (die behoort tot onze favoriete komedies), met topvertolkingen van Shirley MacLaine als de dominante moeder Aurora, Debra Winger als de vrijgevochten dochter Emma, Jeff Daniels als Emma's egocentrische echtgenoot Flap, Danny DeVito en Norman Bennett als Aurora's charmeurs Vernon en Edward, en Lisa Hart Carroll als Emma's beste vriendin Patsy.
Jack Nicholson (één van onze favoriete acteurs) speelt in Terms of Endearment ook een glansrol als een gepensioneerde astronaut, vrijgezel en rokkenjager, maar hij is niet te zien in onderstaand fragment.
Dit tragikomische familiedrama dateert van 1983 en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Larry McCurtry uit 1975.
De Amerikaanse cineast James L. Brooks zorgde voor de vakkundige regie, op basis van zijn zelfgeschreven en uitstekende scenario, dat onder meer dramatische plotwendingen en onvergetelijke dialogen omvat.
Terms of Endearment won 5 Oscars, voor:
- beste film
- beste regisseur: James L. Brooks
- beste geadapteerd scenario: James L. Brooks
- beste actrice: Shirley MacLaine
- beste mannelijke bijrol: Jack Nicholson.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
Ad Astra (2019) is een nieuw sciencefictionmysterie van de Amerikaanse scenarist en regisseur James Gray, met Hollywoodster Brad Pitt in de hoofdrol als een Amerikaanse ingenieur die een avontuurlijke ruimtereis onderneemt om op zoek te gaan naar zijn vader die twintig jaar eerder spoorloos verdween tijdens een ruimtemissie naar de planeet Neptunus. Dit verklaart de filmtitel, want Ad Astra is Latijn voor Naar de sterren...
Naast Brad Pitt, omvat de cast ook onder anderen Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler en Donald Sutherland.
Ad Astra wordt in de Belgische bioscopen verwacht tegen 18 september 2019.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
Genre: sciencefiction / mysterie / avontuur / drama
Kurosowa, Hideo Oguni en Masato Ide schreven het boeiende scenario.
Het verhaal speelt zich af in het middeleeuwse Japan en is losjes gebaseerd op het leven van de echte Japanse krijgsheer Môri Motonari en op William Shakespeare's wereldberoemde toneelstuk King Lear uit circa 1605.
De magistrale fotografie is het werk van de cameramannen Asakazu Nakai, Takao Saitô en Shôji Ueda, in nauwe samenwerking met regisseur Kurosowa.
De sfeervolle muziek werd gecomponeerd door Tôru Takemitsu.
Kurosowa droeg ook bij tot het briljante production design van Shinobu Muraki en Yoshirô Muraki, de indrukwekkende decors van Jiro Hirai, Mitsuyuki Kimura, Yasuyoshi Ototake, Tsuneo Shimura en Osumi Tousho, de oogstrelende historische kostuums van Emi Wada en de expressieve make-up van Tameyuki Aimi, Yoshiko Matsumoto, Chihako Naito, Noriko Sato, Noriko Takamizawa en Shoshichiro Ueda.
Tot slot zorgde Kurosowa zelf voor de montage van Ran.
Het resultaat is een tijdloos meesterwerk dat waarschuwt voor de (zelf)destructieve, waanzinnige gevolgen van ambitie, machtswil, jaloezie, verraad, trots, hoogmoed, wraak en oorlogsgeweld. Vandaar de filmtitel, want Ranis het Japanse woord voor 'Chaos'.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p, 1080p, 1440p of 2160p voor hogere beeldkwaliteit)
Patterns is een in zwart-wit gefilmd psychosociaal drama van de Amerikaanse regisseur Fielder Cook uit 1956, naar een boeiend scenario van Rod Serling, over de schaduwzijden van het bedrijfsleven, met Van Heflin, Everett Sloane, Ed Begley en Beatrice Straight in de hoofdrollen.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
In dit filmfragment uit de opwindende cyber punk sciencefiction-film Upgrade (2018) van de Australische scenarist en regisseur Leigh Whannell ziet u de Amerikaanse hoofdrolspeler Logan Marshall-Green als de op wraak beluste held Grey Trace en diens tegenspeler Richard Cawthorne als de slechterik Serk in één van de beste, even grappige als gewelddadige vechtscènes in de filmgeschiedenis.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels" voor Engelse ondertitels, en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
Volgende maand, op 14 augustus, is het eindelijk zover: dan gaat de nieuwe film van de trendsettende Amerikaanse cineast Quentin Tarantino, getiteld Once Upon a Time...in Hollywood, bij ons in de Belgische bioscopen in première. Het is een tragikomische terugblik op de filmindustrie in Hollywood aan het eind van de jaren 60.
De sterrencast omvat onder anderen Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Dakota Fanning, Margaret Qualley, Kurt Russell, Timothy Olyphant, Luke Perry, Bruce Dern en Emile Hirsch.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)
The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (één van onze favoriete westerns) is een sfeervolle en boeiende 'anti-western' uit 2007 onder regie van de (in Nieuw-Zeeland geboren) Australische cineast Andrew Dominik, die ook zelf het scenario schreef, gebaseerd op de gelijknamige historische roman uit 1983 van de Amerikaanse schrijver Ron Hansen, over de gespannen en onvoorspelbare relatie tussen de beroemde Amerikaanse outlaw Jesse James (1847-1882), gespeeld door een charismatische Brad Pitt, en zijn veel jongere, gluiperige bewonderaar Robert Ford (1862-1892), schitterend vertolkt door Casey Affleck als één van de beste movie villains aller tijden.
In het beklijvende filmfragment hieronder komt ook de uitstekend acterende Sam Rockwell als Roberts bezorgde broer Charley even in beeld.
De sfeervolle fotografie is het werk van de gerenommeerde Engelse cameraman Roger Deakins, die hiermee een visueel meesterwerk inblikte.
(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p voor hogere beeldkwaliteit)