zondag 14 juli 2019

Ran: een visueel meesterwerk


Onderstaand filmpje toont een compilatie van betoverende beelden uit het visueel verbluffende familiedrama en anti-oorlogsepos Ran uit 1985 (één van onze favoriete historische drama's), onder regie van de Japanse meestercineast Akira Kurosowa (één van onze favoriete regisseurs).

Kurosowa, Hideo Oguni en Masato Ide schreven het boeiende scenario.

Het verhaal speelt zich af in het middeleeuwse Japan en is losjes gebaseerd op het leven van de echte Japanse krijgsheer Môri Motonari en op William Shakespeare's wereldberoemde toneelstuk King Lear uit circa 1605. 

De magistrale fotografie is het werk van de cameramannen Asakazu Nakai, Takao Saitô en Shôji Ueda, in nauwe samenwerking met regisseur Kurosowa.

De sfeervolle muziek werd gecomponeerd door Tôru Takemitsu.

Kurosowa droeg ook bij tot het briljante production design van Shinobu Muraki en Yoshirô Muraki, de indrukwekkende decors van Jiro Hirai, Mitsuyuki Kimura, Yasuyoshi Ototake, Tsuneo Shimura en Osumi Tousho, de oogstrelende historische kostuums van Emi Wada en de expressieve make-up van Tameyuki Aimi, Yoshiko Matsumoto, Chihako Naito, Noriko Sato, Noriko Takamizawa en Shoshichiro Ueda.

Tot slot zorgde Kurosowa zelf voor de montage van Ran.

Het resultaat is een tijdloos meesterwerk dat waarschuwt voor de (zelf)destructieve, waanzinnige gevolgen van ambitie, machtswil, jaloezie, verraad, trots, hoogmoed, wraak en oorlogsgeweld. Vandaar de filmtitel, want Ran is het Japanse woord voor 'Chaos'.




(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p, 1080p, 1440p of 2160p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: oorlogsfilm / historisch familiedrama

Geen opmerkingen:

Een reactie posten