zondag 2 oktober 2016

Interview.

Sandra Bullock 
hangt weer ‘Miss Sympathie’ uit




Amsterdam, 11 maart 2005. Hoewel het flauwe winterzonnetje nog laag aan de grijze hemel stond en er een nijdige noordenwind woei, vergaapten zich tal van toeristen, dagjesmensen en habitués aan het bloot achter de vitrines in de Amsterdamse rosse buurt. Groot was hun verbazing toen ze op de Oudezijds Voorburgwal plots een door twee reusachtige lijfwachten geflankeerde filmdiva opmerkten, die zich naar de ingang van het Grand Amsterdam Hotel spoedde. Sandra Bullock had die ochtend naar eigen zeggen wat Hollandse koekjes en chocolade gekocht en de geschiedenis gevoeld die schuilgaat achter elke bocht van de Amsterdamse grachten. Maar nu het tijdstip naderde waarop de Amerikaanse actrice haar film Miss Congeniality 2 moest voorstellen aan de verzamelde Nederlandstalige pers, had ze enkel nog oog voor wat weer een vermoeiend hoofdstuk in de promotiecampagne zou worden. Een beetje nerveus, maar even verzorgd als ze er doorgaans op het witte doek uitziet, begon Bullock met een halfuurtje vertraging aan haar lange reeks tv-, radio- en kranteninterviews. 

Sequel

Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous (lees onze recensie hier) is het vervolg op Miss Congeniality, een amusante en zeer lucratieve komedie waarvoor Bullock in 2000 in de huid kroop van Gracie Hart: een eigenzinnige FBI-agente die undercover deelneemt aan een nationale schoonheidswedstrijd om een seriemoordenaar te ontmaskeren. Net zoals toen, neemt Bullock in de sequel niet alleen de hoofdrol voor haar rekening maar heeft ze ook haar eigen centen in de film gestoken. “Ik ben een goede producer”, meent ze. “Ik beleef er niet alleen plezier aan, maar ik heb ook een goede neus voor talent. Ik neem alleen de beste mensen in dienst.”

Voor Miss Congeniality (Miss Sympathie) kon Bullock in 2000 inderdaad rekenen op een degelijke cast. De immer uitstekende Michael Caine speelde de coach van de missverkiezing, die Gracie Hart moest transformeren van een jongensachtig slonsje tot een charismatische schoonheidskoningin. Hollywoodveterane Candice Bergen vertolkte de sociopathische organisatrice van de schoonheidswedstrijd. En William Shatner -ooit nog Captain Kirk in Star Trek-  bewees als de hilarische presentator van de missverkiezing dat hij over onvermoede komische talenten beschikte. Van dit trio speelt alleen Shatner weer mee in de, overigens veel minder geslaagde, sequel, waarvan het scenario, zoals te verwachten viel, voortborduurt op het eerste deel.

Sandra Bullock en Michael Caine in het eerste deel van Miss Congeniality.

In Miss Congeniality 2 is Gracie Hart door haar opgemerkte deelname aan de missverkiezing in deel 1 inmiddels uitgegroeid tot een nationale beroemdheid. In plaats van achter boeven te jagen, rent ze nu heen en weer van talkshow naar persconferentie om haar nieuwe boek te promoten. Wanneer haar vrienden Cheryl en Stan ontvoerd worden, gaat Gracie opnieuw undercover, ditmaal in de bruisende showbizzstad Las Vegas.

Sandra Bullock in Miss Congeniality 2.

De valkuilen van de roem

Sandra Bullock werd geboren in Washington DC op 26 juli 1964 als oudste dochter van een Duitse operazangeres en een Amerikaanse stemcoach. Haar eerste podiumervaring deed ze op in Europa, waar ze haar moeder vergezelde op tournee en een figurantenrolletje kreeg in één van diens opera’s. Op de middelbare school in Virginia was ze een populaire cheerleader en werd ze door haar klasgenoten verkozen tot de vrolijkste en sympathiekste studente van de klas. Na haar studies trok Bullock naar New York, waar ze in de leer ging bij de bekende dramaturg Sanford Meisner. In 1990 speelde ze haar eerste hoofdrol in de op de gelijknamige film gebaseerde tv-serie Working Girl. 

Bullocks doorbraak als actrice dateert van 1993, toen ze rollen kreeg in de sciencefictionfilm Demolition Man en in de muzikale komedie The Thing Called Love. Wereldroem viel haar te beurt toen ze een jaar later aan de zijde van Keanu Reeves en Dennis Hopper een hoofdrol speelde in de succesvolle actiethriller Speed van Jan de Bont.
 
Met Keanu Reeves in Speed.

Ook de romantische komedie While You Were Sleeping (1995) en de thriller The Net (1995) werden blockbusters en maakten van Bullock een veelgevraagde en schatrijke filmster. 

Vijf jaar later bevestigde Bullock met de eerste Miss Congeniality dat zij meer in huis heeft dan een bevallig uiterlijk en bewees ze dat zij ook grappige rollen aankan. De komedie viel zodanig in de smaak bij pers en publiek dat een vervolg niet kon uitblijven. 

Gevraagd naar hoe ze met haar status als één van de beroemdste actrices ter wereld omgaat, antwoordt Bullock in Amsterdam dat zij de roem en de complimenten die daar bijhoren “met een flinke korrel zout” neemt: “Roem is vals, dus daar trap ik niet in. Complimenten krijg je vaak van mensen die iets van je gedaan willen krijgen. Gracie Hart is in 'Miss Congeniality' aanvankelijk zichzelf, maar laat zich verleiden om als FBI-agente undercover deel te nemen aan de schoonheidswedstrijd Miss United States, waardoor ze in deel 2 verwordt tot een FBI-Barbie. Uiteindelijk beseft ze dat ze trouw aan zichzelf moet blijven. Ik ben ook niet altijd trouw aan mezelf gebleven, maar ik heb in de loop der jaren geleerd dat je jezelf goed in je vel moet voelen in plaats van je voortdurend te spiegelen aan anderen.”

Haat/liefde

Bullock leert naar eigen zeggen nog altijd bij als actrice en producente: “Ik ben nooit volledig tevreden over mezelf. Ik wil het altijd beter doen. Zo zijn de meeste acteurs. We hebben een haat-liefde-verhouding met onszelf en met ons werk, want we komen voortdurend onze eigen beperkingen als acteur en als mens tegen. Toch moet je altijd durven doen waarvoor je het meest bang bent. Toen ik besloot 'Miss Congeniality' te produceren en er ook de hoofdrol in te vertolken, deed ik het bijna in mijn broek van de schrik. Wanneer iets misloopt in een komedie kan je dat immers niet verbergen. In een drama kan je de aandacht afleiden met mooie beelden of dramatische muziek. In een komedie lukt dat niet, want daar gaat het in de eerste plaats om de acteurs en de dialogen. Niemand durfde dromen dat 'Miss Congeniality' zoveel succes zou hebben, en ook nu wacht ik met spanning af hoe men zal reageren op het tweede deel.”

Joeri Naanai.

Klik op de oranje link voor onze recensie van Miss Congeniality 2: Misstap



Geen opmerkingen:

Een reactie posten