donderdag 14 januari 2016

NIEUWS!

Oscarnominaties 
2016
                                
                       


The Revenant 
is grote favoriet met 12 nominaties



Vers van de pers: de Amerikaanse Academy of Motion Pictures Arts and Sciences heeft deze namiddag bekendgemaakt welke films uit 2015 in aanmerking komen voor een Oscar. Met maar liefst 12 Oscarnominaties, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste acteur, blijkt het avontuurlijke overlevingsdrama The Revenant van Alejandro González Iñárritu de grootste slokop.  

Ook de hyperkinetische, dolgedraaide road action-film Mad Max: Fury Road van de Australische cultregisseur George Miller viel in de smaak van de doorgaans nochtans brave Oscarjury en kreeg 10 nominaties, waaronder die voor beste film, beste regisseur en beste montage.


Beste film 

Acht producties maken kans op de Oscar voor beste film: Bridge of Spies van Steven Spielberg, Brooklyn van John Crowley, Mad Max: Fury Road van George Miller (bekijk de trailer hier), Room van Lenny Abrahamson, Spotlight van Tom McCarthy (lees onze recensie hier), The Big Short van Adam McKay (bekijk de trailer hier), The Martian van Ridley Scott (bekijk de trailer hier) en The Revenant van Alejandro González Iñárritu. Als het aan ons lag, zou het beeldje naar The Revenant gaan (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).


Beste regisseur

The Revenant verdient volgens ons ook de Oscar voor beste regie. Regisseur Alejandro González Iñárritu krijgt in deze categorie concurrentie van Lenny Abrahamson met Room, Tom McCarthy met Spotlight, Adam McKay met The Big Short en George Miller met Mad Max: Fury Road.


Beste acteur

De kans is groot dat Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar krijgt voor zijn doorleefde titelrol in The Revenant. Het zou een terechte keuze zijn. De andere genomineerde acteurs zijn Matt Damon in The Martian, Bryan Cranston in Trumbo, Michael Fassbender in Steve Jobs en Eddie Redmayne in The Danish Girl.

Leonardo DiCaprio in The Revenant.


Beste actrice

De actrices die genomineerd werden voor een hoofdrol zijn Cate Blanchett in CarolBrie Larson in RoomJennifer Lawrence in JoyCharlotte Rampling in 45 Years en Saoirse Ronan in Brooklyn. Maar waarom kreeg Alicia Vikander geen nominatie voor haar schitterende vertolking van de raadselachtige robot in de uitstekende sciencefictionthriller Ex Machina (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier)?

Cate Blanchett in Carol.


Beste mannelijke bijrol

Wat de mannelijke bijrollen betreft, hopen wij dat de Oscar naar Tom Hardy gaat voor zijn briljante vertolking van de hardvochtige antagonist in The Revenant. Zijn concurrenten zijn Christian Bale in The Big Short, Mark Ruffalo in Spotlight, Mark Rylance in Bridge of Spies en Sylvester Stallone in Creed.

Tom Hardy in The Revenant.


Beste vrouwelijke bijrol

De nominaties voor beste actrice in een bijrol gingen naar Jennifer Jason Leigh in The Hateful Eight (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), Rooney Mara in Carol, Rachel McAdams in Spotlight, Alicia Vikander in The Danish Girl en Kate Winslet in Steve Jobs.

Jennifer Jason Leigh in The Hateful Eight.


Beste anderstalige film

Le Tout Nouveau Testament van de Belgische cineast Jaco Van Dormael werd niét genomineerd. De niet-Engelstalige films die wél kans maken op een Oscar zijn superfavoriet Son of Saul (bekijk de trailer hier), alsook A War, Embrace of the Serpent, Mustang en Theeb.


Beste animatiefilm

Inside Out krijgt wellicht de Oscar voor beste animatiefilm (bekijk de trailer hier). Wij vinden het eveneens genomineerde Anomalisa beter (bekijk de trailer hier). Daarnaast maken ook Boy and the World, Shaun the Sheep Movie en When Marnie Was There kans op de Oscar in deze categorie.


Beste scenario

Debuterend regisseur Alex Garland schreef met zijn intelligente sciencefictionthriller Ex Machina volgens ons het beste scenario van 2015 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier). De andere genomineerde scenario's zijn Bridge of Spies, Inside Out, Spotlight en Straight Outta Compton

Alicia Vikander als de robot in Ex Machina.


Beste geadapteerd scenario

In de categorie beste scenario op basis van bestaand bronmateriaal werden volgende films genomineerd: BrooklynCarol, Room, The Big Short en The Martian.


Beste fotografie

Op visueel vlak vonden wij het camerawerk van Emmanuel Lubezki in The Revenant het meest betoverend (lees ons biografische portret van Lubezki hier). Maar ook Robert Richardson deed mooie dingen met zijn Panavision-lenzen in The Hateful Eight. En laat ons het wervelende center-framed camerawerk van John Seale in Mad Max: Fury Road niet vergeten (bekijk een making-of-video met uitleg van John Seale hier). Tot slot werden in deze categorie ook Carol en Sicario (bekijk de trailer hier) genomineerd. Wel vreemd dat de visuele magie van het camerawerk in de gothic horror-thriller Crimson Peak (bekijk de trailer hier) volgens de Oscarjury blijkbaar geen nominatie verdiende. 

Een wide shot uit The Revenant.


Beste montage

Op het vlak van montage zou Mad Max: Fury Road volgens ons een terechte Oscarwinnaar zijn. Maar ook Spotlight, Star Wars: The Force Awakens, The Big Short en The Revenant zijn genomineerd in deze categorie.

Screenshot uit Mad Max: Fury Road.


Beste muziek

Wij hopen alvast dat de geniale Italiaanse componist Ennio Morricone bekroond wordt voor zijn briljante muziek in The Hateful Eight. Ook de muziek in Bridge of Spies, Carol, Sicario en Star Wars: The Force Awakens werden genomineerd voor een Oscar.


Joeri Naanai.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten