dinsdag 19 januari 2016

Wolven in schaapsvacht

Spotlight  van Tom McCarthy     ★★★



Ruim 25 jaar nadat een pedoseksuele priester in de Amerikaanse stad Boston gearresteerd werd voor een geval van kindermisbruik, ontdekt Spotlight -het vierkoppige onderzoeksteam van de krant The Boston Globe- dat de priester in kwestie wel vaker kinderen molesteerde. Waarom werd hij destijds niet gerechtelijk vervolgd? Was de kardinaal op de hoogte van het misbruik? Was er sprake van een doofpotoperatie? En verschuilen zich in Boston nog meer seksuele roofdieren onder een priestergewaad? Aangevoerd door de eigenzinnige Walter Robinson (gespeeld door Michael Keaton), gaan de journalisten van het Spotlight-team, onder wie de gedreven Michael Rezendes (Mark Ruffalo) en Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), op zoek naar de waarheid...

Michael Keaton (links) en Mark Ruffalo.

Een degelijk journalistiek drama

Gebaseerd op de verbijsterende onthullingen van The Boston Globe in 2002, is Spotlight een degelijk, met kennis van zaken ingeblikt journalistiek drama van de Amerikaanse cineast Tom McCarthy uit 2015, dat herinnert aan All the President's Men uit 1976 (waarin Robert Redford en Dustin Hoffman de journalisten vertolken die de betrokkenheid van de Amerikaanse president Richard Nixon in het infame Watergate-schandaal aan het licht brachten). Ook echo's van het briljante seriemoordenmysterie Zodiac (2007), eveneens met Mark Ruffalo als hardnekkige speurneus (bekijk de hele film hier), van kritische rechtbankdrama's zoals The Verdict (1982) en Erin Brockovich (2000), en van het uitstekende mysterie Doubt uit 2008 over vermeend kindermisbruik door een pastoor in een parochieschooltje in The Bronx, New York (lees onze recensie hier) vonden hun weg in Spotlight

Overroepen

Mark Ruffalo in Spotlight.
Spijts de puike vertolkingen, vooral van Michael Keaton en een emotionele Mark Ruffalo, is Spotlight echter minder meeslepend en minder beklijvend dan de andere hogervermelde films. Zo mist het scenario spanning en originaliteit. Ook de fotografie (onder leiding van de Japanse cameraman Masanobu Takayanagi) en de montage (door Tom McArdle) zijn, hoewel vakkundig, niet echt memorabel. 

Dit weerhield de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences er echter niet van om aan Spotlight maar liefst 6 Oscarnominaties toe te kennen: voor beste film, beste regie, beste mannelijke bijrol (Mark Ruffalo), beste vrouwelijke bijrol (Rachel McAdams), beste scenario en beste montage. Te veel accolades voor een goedbedoelde, maar toch wat overroepen film die volgens ons niet intens genoeg is om de tragiek van het structurele kindermisbruik in de katholieke Kerk voluit te evoceren. Op dat vlak raden we u aan om Deliver Us from Evil te bekijken: een ontluisterende documentaire van Amy J. Berg uit 2006 die u pas echt kippenvel zal bezorgen. 
  
Toch is Spotlight een aanrader. Al was het maar om ons er aan te herinneren dat de Kerk een pervers schuiloord is voor wolven in schaapsvacht.

JN.

Spotlight (USA-2015): in de bioscoop vanaf 3 februari 2016.
Met: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber en Stanley Tucci.

Genre: historisch drama / misdaad

Geen opmerkingen:

Een reactie posten