maandag 18 maart 2013

Portret.

Anne Hathaway
                                     

Als Fantine in Les Misérables.


Doorbraak van een kameleon



Als Catwoman in The Dark Knight Rises.
De Amerikaanse actrice Anne Hathaway kan terugblikken op een erg geslaagd filmjaar. Zo mocht zij niet alleen Catwoman spelen in de Batman-blockbuster The Dark Knight Rises van Christopher Nolan, maar won zij eind vorige maand ook de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol met haar vertolking van de tragische fabrieksarbeidster Fantine in de musical Les Misérables van Tom Hooper naar de gelijknamige roman uit 1862 van de Franse schrijver Victor Hugo. 

Hoewel Hathaway's versie van Catwoman niet kan tippen aan de supersensuele, onnavolgbaar katachtige uitstraling van Michelle Pfeiffer (één van de mooiste filmgodinnen aller tijden) als haar memorabele movie villain Catwoman in Batman Returns van Tim Burton uit 1992 (bekijk een compilatie van Pfeiffers quotes als Catwoman hier), kreeg Hathaway toch bijval van pers en publiek voor haar nieuwe belichaming van de katachtige antiheldin. 

En met haar vertolking van Fantine in Les Misérables bevestigt de 30-jarige Hathaway haar veelzijdigheid.

Melodrama

Wij hadden zelf wat moeite met het melodramatische karakter van Les Misérables en we adviseren Russell Crowe, die de rol van politieman Javert speelt, om nog wat zangles te volgen of voortaan gewoon elk musicalaanbod te weigeren. Anderzijds ontbrak het de cast, onder wie ook Hugh Jackman als de ex-gedetineerde Jean Valjean, niet aan inzet. Zo zong Hathaway alle liedjes van Fantine live op de set, liet zij haar lange haren kort knippen tot een pixie cut en verloor ze ruim 11 kilo om de kwetsbaarheid van haar personage beter uit te drukken. Naar eigen zeggen heeft ze geen bezwaar tegen dit soort van opofferingen: “Jezelf transformeren behoort tot de beste aspecten van acteren.” Haar inspanningen werden beloond, want Hathaway kreeg voor haar rol in Les Misérables niet alleen een Oscar, maar ook een Golden Globe en een Screen Actors Guild Award.

Zo moeder, zo dochter

Als de White Queen in Alice in Wonderland.
Daarmee is de cirkel rond: Hathaway's moeder speelde immers als toneelactrice zelf de rol van Fantine tijdens de eerste Amerikaanse tournée van de theatermusical Les Misérables in 1987. Anne was toen een 5-jarig kind en zou later in de voetsporen van haar moeder treden door mee te spelen in tal van toneelstukken. 

Anne Hathaway's doorbraak in de filmindustrie volgde in 2001 met haar hoofdrol in de succesvolle romantische komedie The Princess Diaries van Garry Marshall

Nadien was ze onder meer te zien als de echtgenote van een homoseksuele rodeocowboy in het tragiromantisch drama Brokeback Mountain (2005) van Ang Lee, als de assistente van een kille modebladuitgeefster in de komedie The Devil Wears Prada (2006) van David Frankel, als de schrijfster Jane Austen in de biopic Becoming Jane (2007) van Julian Jarrold, als een drugverslaafde in het romantisch drama Rachel Getting Married (2008) van Jonathan Demme, en als de Witte Koningin in het sprookje Alice in Wonderland (2010) van Tim Burton naar de wereldberoemde roman uit 1865 van de Engelse schrijver Lewis Carroll (lees ons biografische portret van Tim Burton hier).

JN.

Les Misérables (Groot-Brittannië-2012): in de bioscoop sinds 20 februari 2013.
Met: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne en Aaron Tveit.

Genre: musical / historisch drama / romantiek

Klik op de oranje link voor de trailer: Les Misérables - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten