maandag 18 maart 2013

NIEUWS!

Steven Spielberg 
waagt zich aan
Napoleon-scenario
van Stanley Kubrick


 


De succesvolle Hollywoodregisseur Steven Spielberg (één van onze favoriete cineasten) heeft aangekondigd dat hij een mini-tv-serie wil maken van het nooit verfilmde scenario dat zijn overleden collega Stanley Kubrick (onze favoriete cineast) ooit schreef voor een biopic over het leven van de wereldberoemde Franse veroveraar en keizer Napoleon Bonaparte. Volgens Spielberg werkt hij voor dit project nauw samen met Kubricks familie.

Grandioos

Spielberg is naar eigen zeggen altijd een groot bewonderaar geweest van Kubricks oeuvre, en het is niet de eerste keer dat Spielberg zich waagt aan een scenario van zijn grote voorbeeld. In 2001, twee jaar na Kubricks dood, voltooide Spielberg zijn verfilming van het door Kubrick geschreven sciencefictiondrama A.I. Artificial Intelligence. Dat was geen slechte film, maar de fans van Kubrick vroegen zich toch af wat het resultaat zou geweest zijn mocht de grootmeester zelf in de regiestoel gezeten hebben. Dat zal ongetwijfeld niet anders zijn wanneer Spielberg zijn tv-versie van Kubricks Napoleon-scenario uitbrengt. Temeer omdat dit scenario moest uitmonden in Kubricks meest ambitieuze project en door ingewijden bestempeld werd als "de meest grandioze film die nooit gemaakt werd"

Stanley Kubrick.

Obsessie

Naopleon Bonaparte was een jarenlange obsessie van Kubrick. Sinds de jaren zestig deed Kubrick diepgaande research naar het leven van de Franse veldheer en keizer. Het Kubrick-archief omvat dan ook duizenden pagina's notities, tekeningen en locatiefoto's ter voorbereiding van zijn Napoleon-project. Eind jaren zestig voltooide Kubrick een eerste versie van zijn scenario, maar geen enkele filmstudio bleek bereid om geld op tafel te leggen voor dit peperdure project. Kubrick had toen immers al de reputatie van een uiterst eigenzinnige perfectionist, die soms jarenlang aan één film bleef doorwerken. 

Kubrick stierf voor hij zijn Napoleon-scenario kon verfilmen. Hoe zijn biopic er uitgezien zou hebben, zullen we dus nooit weten.
 
Joeri Naanai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten