donderdag 12 april 2012

Machtsspelletjes

Play  van Ruben Östlund     ★★½


Van 2006 tot 2008 was in de Zweedse stad Göteborg een bende zwarte tieners actief die zo'n 40 diefstallen pleegden door andere kinderen onder druk te zetten. Zonder fysiek geweld te gebruiken, maakten de bendeleden onder meer geld en mobiele telefoons afhandig van hun slachtoffers door hen op een listige manier angst aan te jagen en psychologisch te manipuleren.

De Zweedse regisseur Ruben Östlund werkte deze feiten in zijn nieuwe film Play (2011) uit tot een interessant in beeld gebracht psychosociaal drama over de subtiele machtsspelletjes die de jonge allochtonen speelden met hun 'prooien'. Tegelijk biedt de film ook een kritische kijk op enkele pijnpunten van onze huidige multiculturele samenleving.

Neutraal minimalisme

De jonge cast acteert erg spontaan. En ook het bedachtzame, afstandelijke camerawerk, met vrijwel statische en telkens vanuit slechts één camerastandpunt gefilmde scènes, draagt bij tot het levensechte, quasi documentaire karakter van de film. Cameraman Marius Dybwad Brandrud gebruikte een digitale Red 4K-camera voor hoge beeldresolutie, en zijn minutenlange takes van de afzonderlijke scènes werden niet 'intern' gemonteerd maar gewoon in chronologische volgorde achter elkaar gezet. Zo blijft de kijker een externe observator. Net als in het beklijvende psychosociaal misdaaddrama Elephant (1999) van Gus Van Sant over een bloedbad in een Amerikaanse school (één van onze favoriete films; bekijk Elephant hier), doet de camera in Play niets meer dan neutraal registreren wat er gebeurt en is het aan de kijker om te interpreteren, conclusies te trekken en morele oordelen te vellen. 

Het resultaat is een heel 'naakte', minimalistische tranche de vie, waarin slechts twee zijsprongetjes worden gemaakt in de vorm van subtiele running gags over een groepje Zuid-Amerikaanse muzikanten en over een wieg die de deur van een trein blokkeert. 

Een moedige, intrigerende, maar dus graatmagere aanpak, die niet helemaal bevredigt en heel wat kijkers op hun honger zal laten.    

JN.

Play (Zweden/Denemarken/Finland-2011): in de bioscoop vanaf 18 april 2012.
Met: Kevin Vaz, Yannick Diakité, Sebastian Blyckert, John Ortiz, Abdiaziz Hilowle, Anas Abdirahman, Nana Manu en Sebastian Hegmar.

Genre: psychosociaal drama / misdaad / docudrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Play - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten