donderdag 19 april 2012

Positieve energie

Our Idiot Brother  van Jesse Peretz     ★★★





Paul Rudd als de happy-go-lucky Ned.

Ned wordt gedumpt door zijn vriendin.
Ned (gespeeld door Paul Rudd) is een slome, maar sympathieke biodynamische tuinier. Hij houdt van gezonde natuurvoeding, van aromatherapie en van zijn naar de countryzanger Willie Nelson vernoemde hond. Na een celstraf van acht maanden voor de verkoop van marihuana (aan een geüniformeerde politieagent!), zoekt Ned zijn vriendin Janet (Kathryn Hahn) weer op. Maar die blijkt hem inmiddels al ingeruild te hebben voor een andere hippie.

Ned is niet meer welkom bij Janet en moet op zoek naar een nieuwe woonst. Janet verbiedt hem zelfs om Willie Nelson mee te nemen. Ned zoekt steun bij zijn drie zussen: de ambitieuze journaliste Miranda (Elizabeth Banks), de biseksuele Natalie (Zooey Deschanel) en de ongelukkig getrouwde Liz (Emily Mortimer). Zij doen er alles aan om Ned aan werk en een nieuwe woonst te helpen. Maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan...


V.l.n.r.: Zooey Deschanel, Emily Mortimer en Elizabeth Banks
als de drie zusters van Ned.
Parodie

Ned telt zijn geld in een vol metrostel:
een scène die zijn naïviteit goed illustreert.
Our Idiot Brother biedt een humoristische kijk op de clichés in de postmoderne subcultuur van hedendaagse would-be alternativo's die krampachtig heraanknopen bij de flower power-ideologie uit de jaren zestig. Welke clichés? Wel, ouders die hun zoontje River of Echo noemen bijvoorbeeld en hem op Afrikaanse dansles sturen terwijl hij veel liever karate zou doen. Of maatschappijkritische journalisten die fragiele balletdanseressen interviewen over 'de littekens op hun ziel' maar eigenlijk veel liever met hen in bed zouden willen duiken.

Het tragikomische scenario van Our Idiot Brother neemt niet alleen de new age-beweging als zodanig op de korrel, maar ook en vooral haar soms fanatieke aanhangers die uiteindelijk vaak snobistische poseurs blijken te zijn. Ned mag dan al een groot kind en naïeve goedzak zijn (de enige keer dat hij echt kwaad wordt, is wanneer zijn zussen het spelletje hints niet ernstig nemen), het siert hem dat hij vrijwel de enige in zijn omgeving is die zijn idealistische hippiefilosofie ook op een authentieke en consequente manier beleeft. Het contrast met de hypocriete houding van de andere personages (zijn eigen zusters incluis) levert situaties op die bij ons meer dan eens een fijne glimlach ontlokten.


The Dude

Steve Coogan speelt als de egocentrische man van Liz
een typische hypocriet.
Paul Rudd heeft de juiste nonchalante, positieve, laid back uitstraling voor de rol van Ned; soms lijkt hij wel een schattig jonger broertje van Jeff Bridges alias The Dude in de schittterende neo noir-komedie The Big Lebowski van de gebroeders Coen. Ook de supporting cast van Our Idiot Brother acteert meer dan behoorlijk, zoals de Britse komiek Steve Coogan in zijn onderkoelde rol als de onuitstaanbare echtgenoot van Liz. 

De plot, als je het eenvoudige verhaaltje van Our Idiot Brother zo mag noemen, is precies vanwege zijn eenvoud soms wat voorspelbaar. Maar dat ligt helemaal in de lijn van Neds simpele, ongecompliceerde levenshouding. The Dude abides.

JN.

Our Idiot Brother (USA-2011): in de bioscoop vanaf 23 mei 2012.
Met: Paul Rudd, Elizabeth Banks, Zooey Deschanel, Emily Mortimer, Steve Coogan, Kathryn Hahn, T.J. Miller, Rashida Jones, Adam Scott en Shirley Knight.

Genre: tragikomedie / familiedrama

Klik op de oranje link voor de trailer: Our Idiot Brother - trailer 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten