woensdag 22 februari 2012

Neo-gothic thrills & chills

The Woman in Black  van James Watkins     ★★★½



Gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1983 van de Engelse schrijfster Susan Hill (reeds verfilmd in 1989 door Herbert Wise), vertelt de nieuwe horrorfilm The Woman in Black (2012) van de Engelse regisseur James Watkins het vreemde verhaal over de angstaanjagende lotgevallen van de jonge Londense advocaat Arthur Kipps, gespeeld door Daniel Radcliffe (beter bekend als de jonge leerling-tovenaar Harry Potter in de razend populaire filmreeks naar de al even populaire fantasy-romans van de Engelse schrijfster J.K. Rowling). 


Arthur is een overspannen weduwnaar: zijn vrouw stierf in het kraambed terwijl zij hun zoontje ter wereld bracht. In opdracht van het advocatenkantoor dat hem tewerkstelt, reist Arthur naar een afgelegen kustdorpje in het robuuste noordoosten van Engeland om er de verkoop te regelen van een vervallen landhuis. Aangekomen in het sinistere pand, meent hij er een in het zwart geklede vrouw te zien die als een schim door de gangen dwaalt. Volgens de bijgelovige dorpelingen gaat het om de geest van de overleden bewoonster van het huis, die op wraak zint voor de verdrinkingsdood van haar eigen zoontje. Speelt Arthurs verbeelding hem parten? Is hij gek aan het worden? Of bestaat de mysterieuze vrouw in het zwart echt...?

The Woman in Black begint met de mysterieuze zelfmoord van drie dorpsmeisjes.

Efficiënte horror

Net als de meeste andere horrorfilms, staat of valt The Woman in Black met de zogeheten suspension of disbelief van de kijker. Nuchter als we zijn, vonden wij deze 'neogotische' productie van de legendarische Britse filmstudio Hammer Film Productions (nu eigendom van de Hollandse producent John De Mol) alvast niet geloofwaardig genoeg. Wij staan immers sceptisch tegenover het beweerde bestaan van geesten. En om ons dat even te doen vergeten, moet je heel sterk uit de hoek komen, zoals de Amerikaanse meestercineast Stanley Kubrick (onze favoriete regisseur) in zijn briljante paranormale horrorthriller The Shining uit 1980 (een spannend en visueel verbluffend meesterwerk dat behoort tot onze favoriete horrorfilmsonze favoriete films over seriemoorden en onze favoriete films tout court). 

Anderzijds is The Woman in Black knap gemaakt, erg spannend, en thematiseert het scenario van de Engelse scenariste Jane Goldman (net als de roman van Susan Hill) interessante onderwerpen zoals bijgeloof, spiritualiteit, paranormale verschijnselen en rouwverwerking.
 
Daniel Radcliffe als de moedige Arthur Kipps.


The Woman in Black speelt zich af vanaf 1889, tijdens de belle époque. En dat is te zien aan de prachtige decors, mooie historische kostuums en authentieke vintage rekwisieten. De sfeervol in beeld gebrachte locaties, het ingenieuze camerawerk onder leiding van cinematograaf Tim Maurice-Jones en de geslaagde special effects dragen bij tot de sfeervolle spankracht van de plot. 

Diepe perspectieven van de donkere gangen in het grote en onheilspellende landhuis, schimmige reflecties in spiegels en sombere schaduwen achter vensters, akelig antiek speelgoed, krakende vloeren en scharnieren, kinetische meubels, plots opduikende silhouetten...: met een arsenaal aan audiovisuele goocheltrucs bestoken regisseur James Watkins en zijn  vakkundige filmploeg hun publiek in een meedogenloos tempo met allerlei efficiënte schrikeffecten die de doorsneekijker de stuipen op het lijf jagen.
      
  
De sfeerschepping en de combinatie van huiver en psychologie in The Woman in Black doen soms denken aan andere films die, elk op hun eigen manier, de trauma's, wroegingen en angsten van hun door het verleden achtervolgde personages thematiseren, zoals:
- het visueel verbluffende gothic relatiemysterie Rebecca uit 1940 van Alfred Hitchcock, met Joan Fontaine, Laurence Olivier en Judith Anderson in de hoofdrollen (bekijk de hele film hier);
- de sfeervolle psychologische gothic horrorthriller The Innocents uit 1961 van Jack Clayton, met Deborah Kerr, Martin Stephens en Pamela Franklin in de hoofdrollen (bekijk de hele film hier);
- de neo-gothic psychologische horrorthriller The Others uit 2001 van Alejandro Amenábar, met Nicole Kidman in de hoofdrol.


Van de voormelde films slaagt alleen Hitchcocks klassieker er in om volledig geloofwaardig te blijven. Maar Rebecca is nu eenmaal veeleer een psychologisch relatiemysterie dan een thriller, laat staan een griezelfilm pur sang, terwijl The Woman in Black veelal binnen de traditionele parameters van het horrorgenre blijft en vooral bedoeld is om de bioscoopbezoeker de daver op het lijf te jagen en hardop te doen denken: "Maar blijf toch niet in dat huis! Nee, doe die deur niet open! Loop weg! Red je vege lijf!"

JN.


The Woman in Black (Groot-Brittannië/Canada/Zweden-2012): in de bioscoop vanaf 14 maart 2012.
Met: Daniel Radcliffe, Ciarán Hinds, Liz White, Janet McTeer, Alisa Khazanova en Misha Handley.

Genre: gothic horror / psychologische thriller / mysterie

Klik op de oranje link voor de trailer: The Woman in Black - trailer







De bijgelovige dorpelingen zijn ervan overtuigd dat 'de vrouw in het zwart'
verantwoordelijk is voor de dood van hun kinderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten