zaterdag 6 augustus 2011

Buitenbeentjes

Super 8  van J.J. Abrams     ★★★



Het is 1979. Alles gaat zijn doodgewone gangetje in het fictieve Amerikaanse stadje Lillian, Ohio. Tot de 13-jarige Joe Lamb (mooie rol van Joel Courtney) zijn moeder verliest na een dodelijk ongeval in de plaatselijke staalfabriek. Joe heeft het daar heel moeilijk mee en zoekt afleiding bij zijn vier schoolvriendjes. Onder leiding van Joe's beste vriend en would-be-cineast Charles (Riley Griffiths) blikken ze samen een amateuristische zombiefilm in. Charles weet zelfs hun bevallige schoolgenootje Alice (Elle Fanning) te overtuigen om de vrouwelijke hoofdrol in zijn Super8-filmpje te spelen. Tijdens hun opname van een liefdesscène op het perron van het treinstationnetje rijdt echter plots een wagen in op een passerende trein. De trein ontspoort en er kruipt 'iets' uit één van de wagons. Zonder dat de zes tieners het zelf beseffen, hebben ze gefilmd wat er uit de trein kroop. De honden in het stadje nemen allemaal de benen, want ze voelen dat er onheil in de lucht hangt...

E.T. achterna

Super 8 is een avontuurlijke sciencefictionfilm voor het hele gezin in de lijn van Steven Spielbergs E.T. (1982) en Close Encounters of the Third Kind (1977). Spielberg trad trouwens op als coproducent van Super 8 en dat blijkt ook uit het onderhoudende eerste deel van de film dat, net als E.T., de juiste balans vindt tussen de graduele spanningsopbouw van het sciencefictionverhaal en de prettig gestoorde relatie tussen de kinderen. 

Het scenario bevat ook een aantal interessante subplots: de moeizame relatie tussen Joe en zijn vader (tevens de lokale hulpsheriff), de romantische perikelen tussen Joe en Alice (wier vader verantwoordelijk blijkt voor de dood van Joe's moeder) en de vriendschap tussen Joe en Charles (die onder druk komt te staan omdat beiden verliefd zijn op Alice). Alle protagonisten, inclusief het meerpotige 'ding' uit de trein, blijken uiteindelijk buitenbeentjes te zijn die zoeken naar begrip en aanvaarding.

Die boeiende thematiek moet in het tweede deel van de film echter het veld ruimen voor een stereotiepe, action packed Hollywoodfinale. En, net als in E.T., zijn het natuurlijk de kinderen die zich van hun beste kant tonen terwijl ze het opnemen tegen volwassen boosdoeners...


Ondanks het voorspelbare slot en de soms wat teleurstellende special effects, is Super 8 vakkundig vermaak met leuke vertolkingen van de tienercast. Elle Fanning (die ook al schitterde in Sofia Coppola's Somewhere) en Joel Courtney zorgen als Alice en Joe voor de fijngevoelige noot in deze commerciële spektakelprent.

Alice (Elle Fanning) en Joe (Joel Courtney)
onderzoeken een vreemd object dat deel uitmaakte
van de geheime lading in de ontspoorde trein.

Jammer dat regisseur J.J. Abrams (bekend van Mission: Impossible III, Star Trek en de serie Lost) in de tweede helft van Super 8 afwijkt van zijn oorspronkelijke inspiratiebron: zijn eigen jeugd, toen hij met zijn vrienden zelf nog geïmproviseerde scenario's verfilmde op 8millimeter-pellicule. Zoals dat zo vaak gaat in Hollywood, is ook Abrams gezwicht voor de production value van militair machtsvertoon en spectaculaire explosies. Middels de meerwaarde die de tieners in Super 8 aan de production value van hun zombiefilmpje toekennen, neemt Abrams trouwens impliciet zijn eigen film op de korrel.

Super 8 zal ongetwijfeld in de smaak vallen van heel wat bioscoopbezoekers, maar komt slechts bij momenten in de buurt van het geniale entertainment dat Spielberg bijna dertig jaar geleden in E.T. op het witte doek toverde.             

JN.

Super 8 (USA-2011): in de bioscoop sinds 27 juli 2011.
Met: Joel Courtney, Elle Fanning, Kyle Chandler, Riley Griffiths, Ryan Lee en Ron Eldard.

Genre: sciencefiction / thriller / avontuur / tienerdrama / mysterie / actie

Klik op de oranje link voor de trailer: Super 8 - trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten