woensdag 22 december 2010

Vicieuze cirkel

Somewhere  van Sofia Coppola     ★★★½



In het openingsshot van deze charmante tragikomedie van Sofia Coppola zien we het hoofdpersonage in zijn zwarte Ferrari rondjes rijden op een racebaan in de woestijn: een toepasselijke metafoor voor de vicieuze cirkel waarin het lege leventje van de succesvolle Hollywoodacteur Johnny Marco (glansrol van Stephen Dorff) beland is. Tussen de opnames van zijn populaire films in, vult Johnny zijn dagen met saaie persconferenties, drank, feestjes en oppervlakkige seks met actrices, stripteaseuses en groupies. Wanneer een journalist aan Johnny vraagt om zichzelf te beschrijven, staat de eenzame, verveelde vedette met zijn mond vol tanden. Later in de film geeft hij snikkend toe: "I'm nothing." Op een dag vraagt zijn ex hem om op hun elfjarige dochter Cleo (Elle Fanning) te passen. Terwijl Cleo op bezoek is, begint Johnny te beseffen dat hij zijn leven een nieuwe wending moet geven...

Stephen Dorff als Johnny en Elle Fanning als Cleo.
De rol van zijn leven

Stephen Dorff speelt de rol van zijn leven in deze intimistische film over eenzaamheid en (het gebrek aan) liefde. Wellicht omdat hij in het door Sofia Coppola zelfgeschreven scenario ook enkele van zijn persoonlijke ervaringen als filmster herkende, want roem isoleert eenieder die er deel aan heeft. Dorff speelt het 'klein' en laat het aan de kijker over om de gedachten en gevoelens van Johnny in te vullen terwijl hij samen met Cleo doodgewone, maar daarom niet minder betekenisvolle vader-dochter-momenten beleeft. De spontane interactie met zijn twaalfjarige tegenspeelster Elle Fanning, die als actrice een natuurtalent pur sang blijkt, draagt bij tot de geloofwaardigheid van dit bescheiden filmpareltje.

Een film met een ziel

De tragikomische humor is subtiel, het tempo melancholisch, de dialogen recht uit het hart en uit het leven gegrepen, en het mooie open einde een verademing in vergelijking met de platte happy endings die Hollywood ons zo vaak door de strot ramt. Een film met een ziel dus.


Somewhere won de Gouden Leeuw op het voorbije Filmfestival van Venetië.

JN.

Somewhere (USA-2010): in de bioscoop vanaf 5 januari 2011.
Met: Stephen Dorff, Elle Fanning en Chris Pontius.

Genre: existentieel drama / tragikomedie

Klik op de oranje links voor:

- de trailer: Somewhere - trailer


- onze keuze voor Stephen Dorff als de beste acteur van het jaar: De beste films van 2011


Geen opmerkingen:

Een reactie posten