zaterdag 16 juli 2011

Verloren onschuld

Trust  van David Schwimmer     ★★½




Hoe bescherm je kinderen en jongeren tegen gevaar en misbruik zonder hun vrijheid teveel in te perken? In welke mate hebben minderjarigen recht op privacy? Hoe ga je als ouder om met de risico's van het internet? En wat doe je als jouw kind toch het slachtoffer wordt van misbruik? Dit soort van vragen staat centraal in Trust, een psychologisch gezinsdrama van David Schwimmer (u weet wel: de Amerikaanse acteur die Ross vertolkte in de razend populaire sitcom Friends).

Regisseur David Schwimmer en debutante Liana Liberato
tijdens de opnames van Trust.

Soulmate of snoodaard?

Annie (mooi debuut van Liana Liberato) is 14 jaar. Ze zit op de middelbare school en vult haar vrije tijd met volleybal, shoppen met haar beste vriendin en chatten met Charlie, een jongen die ze leerde kennen op de website teenchat.com. Op een dag geeft die 'jongen' echter toe dat hij in feite 25 is. Annie vergeeft hem zijn leugen omdat hij zo lief is en ze steeds meer voor hem voelt. Maar als Annie hem eindelijk echt ontmoet, blijkt hij nog ouder te zijn. Is Charlie (vertolkt door Chris Henry Coffey) eerlijk wanneer hij zegt dat hij loog over zijn leeftijd om Annie -zijn online soulmate- niet te verliezen of heeft hij andere bedoelingen...?

Liana Liberato als Annie.

De valkuilen van het wereldwijde web

Trust focust op boeiende thema's, zoals vertrouwen, privacy, verraad, verloren onschuld, controledrang, vrijheid en verantwoordelijkheid. Het zijn universele en tijdloze thema's, die in het huidige digitale tijdperk van surfers, chatters, twitteraars, facebookers en bloggers echter een nieuwe dimensie krijgen. Het wereldwijde web kan ook letterlijk een web zijn waarin sluwe schurken hun slachtoffers strikken. Het siert de scenaristen van Trust (Andy Bellin en Robert Festinger) dat ze deze actuele thematiek op een concrete en geloofwaardige manier wisten te verwerken in de context van een plausibel gezinsdrama.

Tienerleed

Liana Liberato.
De 15-jarige Liana Liberato is perfect gecast als Annie, het naïeve pubermeisje dat niet snel genoeg volwassen kan zijn. En Chris Henry Coffey is uitstekend als de gluiperige Charlie.

In het tweede deel van de film, dat wat langdradig is en op het randje van melodrama zweeft, blijkt Liberato op sommige momenten net niet 'naturalistisch' genoeg om het tragische tienerleed van Annie overtuigend uit te drukken. En de fotografie van Andrzej Sekula (die ook achter de camera stond voor Pulp Fiction en American Psycho) is op enkele scènes na (bijvoorbeeld in het motel) vrij inspiratieloos.

Clive Owen als Annie's vader.
Gelukkig is er Clive Owen, de charismatische Britse acteur, die in zijn ijzersterke, hartverscheurende vertolking van Annie's vader het juiste evenwicht vindt tussen woede, wraaklust, liefde en bodemloos verdriet.

JN.

 

Trust (USA-2010): in de bioscoop vanaf 7 september 2011.
Met: Liana Liberato, Clive Owen, Catherine Keener en Chris Henry Coffey. 


Genre: psychologisch gezinsdrama / misdaadthriller

Klik op de oranje link voor de trailer: Trust - trailer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten