woensdag 18 september 2024

Mickey 17 - trailer


Afgaande op onderstaande trailer, die er veelbelovend uitziet, bewijst de veelzijdige en getalenteerde Zuid-Koreaanse cineast Joon-ho Bong in zijn nieuwe sciencefictionkomedie Mickey 17 (2024) alweer dat hij behoort tot de beste Aziatische filmmakers van zijn generatie. 

Eerder regisseerde Bong onder meer:
- het briljante seriemoordenmysterie Memories of Murder uit 2003 (één van onze favoriete politiefilms en één van onze favoriete films over seriemoorden; bekijk de trailer hier en de hele film hier);
- de eigenzinnige monsterfilm The Host uit 2006;
- het fascinerende misdaadmysterie Mother uit 2009 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier);
- de maatschappijkritische sciencefictionfabel en actiefilm Snowpiercer uit 2013;
- de avontuurlijke ecologische parabel Okja uit 2017 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier); 
- en de Oscarwinnende sociale satire Parasite uit 2019, die tevens de Gouden Palm won op het Filmfestival van Cannes (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier).
 
Bongs nieuwe film Mickey 17 is gebaseerd op een door hemzelf geschreven scenario, dat op zijn beurt gebaseerd is op de sciencefictionroman Micky 7 uit 2022 van de Amerikaanse schrijver Edward Ashton. 

Het verhaal draait rond het titelpersonage Mickey Barnes, gespeeld door de succesvolle Engelse acteur Robert Pattinson. Mickey besluit om een zogeheten "expendable" te worden: een kloonbare en dus vervangbare werknemer in een ruimteschip dat op reis vertrekt naar de ijzige planeet Niflheim om de kolonisatie van de planeet voor te bereiden. Elke keer dat een gekloonde replica van Mickey sterft, wordt een nieuwe kloon van Mickey geproduceerd met een 3D-printer...

Dit herinnert aan gelijkaardige sciencefictionfilms over de lotgevallen van gekloonde dubbelgangers, zoals het uitstekende sciencefictionmysterie Moon van Duncan Jones uit 2009 met Sam Rockwell in de hoofdrol (bekijk de hele film hier). 

Ook een personage dat herhaaldelijk sterft en dan telkens weer tot leven gewekt wordt, zagen we reeds, bijvoorbeeld in de sciencefiction-actiefilm Edge of Tomorrow van Doug Liman uit 2014 met Hollywoodster Tom Cruise in de hoofdrol. 

Onderstaande trailer van Mickey 17 suggereert echter dat regisseur Bong, naar goede gewoonte, zijn eigen draai gaf aan beproefde genrethema's.

Naast Robert Pattinson, omvat de cast van Mickey 17 onder anderen Naomi Ackie, Steven Yeun, Toni Collette, Mark Ruffalo, Holliday Grainger en Anamaria Vartolomei.

Het camerawerk stond onder leiding van de veelzijdige, getalenteerde en productieve Iraans-Franse cinematograaf Darius Khondji (lees zijn omvangrijke filmografie als director of photography hier).

De muziek in Mickey 17 is van de Zuid-Koreaanse componist Jae-il Jung, die eerder ook de muziek componeerde van Bongs hogervermelde films Okja en Parasite

De montage van Mickey 17 was in handen van de Zuid-Koreaan Jin-mo Yang, die voordien onder meer Bongs Snowpiercer, Okja en Parasite monteerde. Voor zijn montage van Parasite won Yang destijds een Oscar. 

Wij hebben Mickey 17 nog niet gezien, maar we gaan dat zeker doen want Bong is één van onze favoriete regisseurs.

De film wordt op 29 januari 2025 verwacht in de Belgische bioscopen. 

In afwachting, kan u hieronder alvast de trailer bekijken:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels (Verenigde Staten)-English" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p, 1080p, 1440p of 2160p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: sciencefiction / komedie / fantasy / avontuur

vrijdag 13 september 2024

Rebel Ridge - trailer


Schatplichtig aan de populaire Amerikaanse actieklassieker First Blood van Ted Kotcheff uit 1982, met Hollywoodster Sylvester Stallone in zijn iconische hoofdrol als de getroebleerde en verbeten Vietnamveteraan Rambo die in een stadje tegen wil en dank in conflict komt met de plaatselijke politie onder leiding van de autoritaire sheriff William "Will" Teasle (met brio gespeeld door Brian Dennehy), draait ook de nieuwe actiethriller van de Amerikaanse regisseur Jeremy Saulnier, getiteld Rebel Ridge (2024), rond een Amerikaanse ex-militair (gespeeld door de zwarte acteur Aaron Pierre) die in een stadje in conflict komt met de lokale politie onder leiding van de corrupte politiecommissaris (vertolkt door Hollywoodveteraan Don Johnson).

Het scenario van Rebel Ridge werd geschreven door regisseur Jeremy Saulnier, die eerder in de regiestoel zat voor onder meer zijn boeiende neo noir wraakthriller Blue Ruin uit 2013 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en zijn horrorthriller Green Room uit 2015. 

Saulnier zorgde ook zelf voor de montage van Rebel Ridge.

Naast Aaron Pierre als de voormalige marinier Terry Richmond, en Don Johnson als de politiechef Sandy Burnne, omvat de cast onder anderen AnnaSophia Robb, David Denman, Emory Cohen, Steve Zissis, Zsané Jhé, Dana Lee en James Cromwell.

Rebel Ridge is sinds 6 september 2024 te bekijken op de streamingzender Netflix.

Bekijk de trailer hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Ondertiteling" en "Engels (Verenigde Staten)" voor Engelstalige ondertitels, en op "Kwaliteit" en 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: actiethriller / misdaad / drama

donderdag 12 september 2024

Oklahoma! - full movie


Gebaseerd op de gelijknamige theatermusical uit 1943 van Richard Rogers en Oscar Hammerstein II, is Oklahoma! een kleurrijke, tragikomische westernmusical waarin alles draait om het grillige drama van de Liefde.

De film dateert van 1955 en werd geregisseerd door de veelzijdige cineast Fred Zinneman.

Shirley Jones maakt haar filmdebuut in het gezelschap van onder anderen Gordon McRae, Rod Steiger, Gloria Grahame, Gene Nelson, Charlotte Greenwood, 
Eddie Albert, James Whitmore en Barbara Lawrence.

De film won twee Oscars -voor beste muziek en beste geluid- en werd door de Oscarjury ook genomineerd voor beste camerawerk in kleur en beste montage. 

Bekijk de hele film hieronder:



(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: musical / western / tragikomedie / romantiek / psychosociaal drama

woensdag 4 september 2024

De favoriete films van cineast Denis Villeneuve

 
De veelzijdige en getalenteerde Canadese topcineast Denis Villeneuve verwierf internationale bekendheid als regisseur van onder meer:
Incendies uit 2010 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier);
Prisoners uit 2013;
Enemy uit 2013 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier);
Sicario uit 2015 (bekijk de trailer hier),;
Arrival uit 2016 (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier);
Blade Runner 2049 uit 2017;
Dune uit 2021 (bekijk een compilatie van betoverende beelden hier);
- en Dune: Part Two uit 2024.

In een interview voor het cinefiele online sociaal platform Letterboxd onthulde Villeneuve in februari van dit jaar zijn 5 favoriete films aller tijden. Zijn Top 5 ziet er als volgt uit:


TOP 5


1. 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick uit 1968

2. Apocalypse Now van Francis Ford Coppola uit 1979

3. Persona van Ingmar Bergman uit 1966

4. Blade Runner van Ridley Scott uit 1982

5. Close Encounters of the Third Kind van Steven Spielberg uit 1977  


Bekijk het korte interview met beknopte toelichting van Denis Villeneuve hieronder:
 


(Klik op de playbutton en dan rechtsonder bij instellingen op "Kwaliteit" en op 720p of 1080p voor hogere beeldkwaliteit)


Genre: interview

Klik op de oranje link voor onze eigen selectie van onze favoriete films aller tijden: Onze favoriete films: Top 35