zaterdag 15 april 2023

Strangers on a Train - full movie

 
Gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van de Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith uit 1950, is Strangers on a Train een meeslepende en sfeervol in beeld gebrachte film noir en misdaadthriller van de Britse master of suspense Alfred Hitchcock uit 1951 over de beraming van een sluwe dubbele moord, met in de hoofdrollen Farley Granger als de ongelukkig gehuwde tennisspeler Guy Haines, en Robert Walker in zijn glansrol als de gluiperige psychopaat Bruno Anthony die Guy op de trein benadert met een wel erg radicaal voorstel dat diens huwelijksproblemen voor eens en voor altijd zou kunnen oplossen...

De belangrijkste bijrollen worden vertolkt door Ruth Roman als Guy's buitenechtelijke love interest Anne Morton, Kasey Rogers als Guy's ontrouwe en onuitstaanbare echtgenote Miriam, Marian Lorne als Bruno's moeder, Jonathan Hale als Bruno's vader, Leo G. Carroll als Anne's vader, Patricia Hitchcock als Anne's zuster Barbara, en Norma Varden als Mrs. Cunningham (een invitée op een feestje van Anne's vader).  

Het scenario werd geschreven door Raymond Chandler, Czenzi Ormonde en Whitfield Cook. 

De knappe zwart-wit fotografie -denk bv. aan het iconische shot van het brilglas waarin een moord weerspiegeld wordt- was in handen van de geniale Amerikaanse cameraman Robert Burks (met wie Hitchcock ook samenwerkte voor I Confess, Dial M for Murder, Rear Window, To Catch a Thief, The Trouble with Harry, The Man Who Knew Too Much, The Wrong Man, Vertigo, North by Northwest, The Birds en Marnie).

De muziek in Strangers on a Train werd gecomponeerd door Dimitri Tiomkin.

De montage is het werk van William Ziegler.

Hoewel bij het grote publiek veel minder bekend dan de wereldberoemde Hitchcock-klassiekers Rear Window, Vertigo, Psycho en The Birds, is ook Strangers on a Train een meesterwerk.

Om de hele film te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de playbutton.


 

(Klik op de playbutton)


Genre: misdaadthriller / film noir

Klik op de oranje links voor:


- een achtergrondartikel: Visuele meesterwerken: Top 80


Geen opmerkingen:

Een reactie posten