zaterdag 11 maart 2023

Blow-Up - full movie

 
Geïnspireerd door het kortverhaal Las babas del diablo (1959) van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar, alsook door het leven van de succesvolle Engelse fotograaf David Bailey in het Swinging London van de sixties, is Blow-Up een fascinerend Engelstalig mysterie van de Italiaanse cineast Michelangelo Antonioni uit 1966.

Het verhaal van Blow-Up draait rond de jonge en succesvolle Engelse modefotograaf Thomas, gespeeld door David Hemmings, die in het hippe Londen van de jaren zestig met zijn trendy modefoto's goed zijn kost verdient (hij rijdt in een Rolls Royce), maar stilaan genoeg lijkt te hebben van zijn modeshoots en oppervlakkige leventje. Omdat hij ook artistieke ambities koestert, maakt hij soms fotoreportages die blijk geven van zijn verlangen naar meer sociaal-artistiek engagement, zoals zijn zwart-wit foto's van daklozen in een opvangcentrum. 

Op een dag ziet Thomas in een goeddeels verlaten park een onbekend koppel, dat hij van op een afstand fotografeert. Wanneer hij de negatieven in zijn fotostudio ontwikkelt en de foto's aandachtig bekijkt, meent hij aanwijzingen van een moord te ontdekken... 

Omdat het onduidelijk is of Thomas inderdaad bewijzen van een moord ontdekt dan wel of hij zich op sleeptouw laat nemen door zijn eigen verbeelding, stelt Blow-Up pertinente filosofische vragen over:
- de (on)betrouwbaarheid van percepties en interpretaties;
- de vage grens tussen werkelijkheid en fictie;
- voyeurisme;
- materialisme;
- en de existentiële zoektocht naar betekenis en zin in een oppervlakkig leven. 

De filosofische dimensie van Blow-Up blijkt ook uit de interessante slotscène, waarin jonge mimespelers doen alsof ze tennis spelen zonder tennisbal terwijl plots toch het geluid van een (nochtans ingebeelde) tennisbal weerklinkt...

Tot de acteurs die de bijrollen vertolken behoren o.a. Vanessa Redgrave, Peter Bowles, Veruschka, Jane Birkin, Gillian Hills, Sarah Miles en John Castle. 

Blow-Up had veel invloed op sommige latere films, zoals onder meer Francis Ford Coppola's paranoïde voyeursthriller The Conversation uit 1974 (lees onze recensie hier en bekijk een fragment hier) en Brian De Palma's misdaadmysterie Blow Out uit 1981 (bekijk de hele film hier).

Om Blow-Up te bekijken, klikt u hieronder in het videoscherm op de playbutton.


 

(Klik op de playbutton)


Genre: mysterie / existentieel drama / thriller

Geen opmerkingen:

Een reactie posten