zaterdag 24 juni 2017

Verborgen levens

Catfish  van Henry Joost en Ariel Schulman     ★★★★



Deze fascinerende documentaire uit 2010 begint eind 2007, nadat de jonge New Yorkse fotograaf Yaniv Schulman per post een schilderij van één van zijn foto's ontvangt. Yaniv is gecharmeerd door het doek, omdat het geschilderd is door een onbekend, 8-jarig meisje. Abby, zo heet het meisje, woont in Michigan en start op Facebook een online vriendschapsrelatie met Yaniv. Terwijl Yanivs broer Ariel en diens collega Henry Joost een documentaire maken over de virtuele vriendschap tussen Yaniv en Abby, komt Yaniv via Facebook ook in contact met Abby's moeder Angela en met Abby's oudere, aantrekkelijke halfzuster Megan. Hoewel Yaniv en Megan elkaar nog nooit in levenden lijve ontmoet hebben, worden zij na verloop van tijd toch verliefd op elkaar...

Yaniv Shulman.

Onvoorspelbare geheimen

Megan.
Catfish is één van de meest meeslepende documentaires die we ooit gezien hebben. Dat is vooral te danken aan de onvoorspelbare plotwendingen. 

De documentaire begint als een goedgeluimd eerbetoon aan de artistieke creativiteit van de jonge Abby, evolueert naar een romantische idylle over de beloftevolle langeafstandsrelatie tussen Yaniv en Megan, gaat geleidelijk aan over in een spannend detectiveverhaal en eindigt in een verrassende en aangrijpende ontknoping over verborgen levens.

De onthulling van geheimen in Catfish leidt uiteindelijk tot ontdekkingen die onvermoede betekenissen en nieuwe, prangende vragen oproepen. In dat opzicht deed Catfish ons denken aan andere boeiende documentaires over geheime levens, zoals Exit Through the Gift Shop (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier), The Imposter (lees onze recensie hier en bekijk de trailer hier) en Finding Vivian Maier

Manipulatie

Sommigen vermoeden dat Catfish wel eens een nepdocumentaire zou kunnen zijn. Dat lijkt ons onwaarschijnlijk, gelet op het authentieke gedrag van de mensen die in beeld komen. Anderzijds is het goed mogelijk dat de makers van deze documentaire hun ontdekkingen veel vroeger deden dan zij laten uitschijnen, wat zou neerkomen op een vorm van manipulatie van de kijker.

Indien Catfish is wat de makers volhouden, namelijk een waarheidsgetrouwe en volledig authentieke documentaire, dan is het een uniek, verbijsterend document over eenzaamheid en verlangen.

Maar zelfs indien het om een pseudodocumentaire zou gaan, doen wij toch onze hoed af voor alle betrokkenen, vermits zij dan zeer geloofwaardige acteerprestaties zouden hebben neergezet. Ook indien de documentairemakers bepaalde feiten vroeger ontdekten dan de documentaire beweert, blijft het een hartverscheurend verhaal. In beide gevallen verdient deze documentaire bewondering, omdat de manipulaties dan zouden bijdragen tot een boeiende 'dubbele bodem' waarin de manipulaties metacommentaar leveren op het verhaal zelf, dat immers ook draait om manipulatie.

Kortom, hoe je het ook draait of keert: Catfish is zeer interessant kijkvoer.

JN.

Catfish (USA-2010): beschikbaar op dvd en blu-ray disc.
Met: Yaniv Shulman, Angela Wesselman-Pierce, Ariel Shulman en Henry Joost.

Genre: documentaire / mysterie / psychosociaal drama / romantiek


V.l.n.r.: Ariel Shulman, Henry Joost en Yaniv Shulman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten